Koning Michael van Roemenië is op 5 december overleden. Waardoor het land nu een nieuwe koningin krijgt: zijn dochter Margareta.

Voor de duidelijkheid: het koninklijk huis van Roemenië heeft geen officiële rol in het land sinds de monarchie daar in 1947 werd afgeschaft. Toch schijnen er in het land buitengewoon veel mensen te wonen die hopen dat hun monarchie op den duur weer terugkeert.

Symbolisch
Margareta (68) is de oudste dochter van de koning, en wist als zodanig al een tijdje dat haar ‘troonbestijging’ er aan zat te komen. Koning Michael werd liefst 96 jaar oud. Ze komt aan het roer te staan van een koninklijk huis met een symbolische rol, maar ze mag wel in het Elisabeta-paleis in Boekarest gaan wonen.

Geen kinderen
Dat doet ze samen met haar echtgenoot Radu (foto hierboven), met wie ze sinds 1996 getrouwd is. Het stel heeft geen kinderen. De volgende troonopvolger is daardoor Magareta’s zusje Elena (67).

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP