Als voormalig shabanou (keizerin) van Iran zat Farah Diba jarenlang op de legendarische Pauwentroon. Wonderschoon getooid met parels en diamanten van ongekende klasse, die ze vermoedelijk nooit zal terugzien.

Met de liefde voor sjah Reza Pahlavi zat het wel goed, maar door de Iraanse revolutie kwam in 1979 een einde aan hun sprookjesbestaan. Als buitengewoon chique bannelingen zwierven ze de halve wereld over. Reza stierf achttien maanden na hun vertrek aan lymfklierkanker, Farah pendelt tegenwoordig tussen haar kinderen en kleinkinderen in Amerika en haar appartement in Parijs, met uitzicht op de Seine in Parijs.

De vloeren zijn daar bezaaid met beeldschone zijden tapijten, de tafels staan vol met Perzisch antiek en bezoek krijgt handgemaakte bonbons geoffreerd door een zwijgend dienstmeisje in een gesteven schortje. “In ballingschap leven is erg zwaar,” volgens de ex-keizerin, die bij deze woorden in een riante fauteuil wegzonk. Zwaar of niet, ze draagt het vorstelijk. Ter ere van haar verjaardag – ze wordt vandaag 78 – haar meest indrukwekkende flonkers uitgelicht.

Trouwtiara: Noor-ol-Ain

© FarahPahlavi.org

© FarahPahlavi.org

 

Op haar trouwdag in 1959 droeg Farah Dior, waar destijds Yves Saint Laurent aan het roer stond. De jurk was schitterend, maar viel in het niet bij de meest indrukwekkende tiara in de hele Perzische keizerlijke collectie: de Noor-ol-Ain. Dit stuk is gemaakt door Harry Winston van witte, roze en gele diamanten. De grootste steen is een van de grootste roze diamanten ter wereld, de Indiase 60 karaat Noor-ol-Ain, wat zoveel betekent als 'het licht in je ogen'. Bij haar vlucht uit Iran bleef de tiara achter. Die is tegenwoordig bezit van de staat en wordt tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Sprookjesbruiloft

 

Niet subtiel, wel schitterend

iran-farah-diba-1967-national-archives

De kroon die ze in 1967 bij haar kroning droeg was speciaal voor haar gemaakt. Van Cleef and Arpels creëerden een klassieke ronde kroon van wit goud en groen fluweel. Het geheel was bezet met diamanten, parels, smaragden en robijnen. Het was een béétje een doe-het-zelf aangelegenheid: de sjah zette eerst zijn kroon op zijn eigen hoofd en kroonde toen zijn vrouw. Die Dior droeg en haar bouffant zo had laten boetseren dat de enorme kroon er enig houvast aan zou hebben. De kroon en de andere juwelen die ze droeg – het collier met de smaragd is ook van Van Cleef and Arpels - behoorden eveneens aan de staat en worden tegenwoordig tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Dit is haar lievelingstiara

© Jack Garafolo / Getty Images

© Jack Garafolo / Getty Images

 

De laatste tiara die we uitlichten is de Zeven Smaragden Tiara. Die liet Reza in 1958 voor haar maken door Harry Winston, als verlovingsgeschenk. Naast de zeven eerder genoemde edelstenen bestaat de tiara uit verschillende diamanten die een mix zijn van destijds nieuwe stenen en oude stenen uit de keizerlijke collectie. De zeven cabochon smaragden komen vermoedelijk uit Zuid-Amerika en zijn inmiddels krap 300 jaar oud. Hoewel de schatkamer van het Perzische hof zo goed gevuld was dat Farah anderhalf jaar elke dag een andere kroon of tiara kon opzetten, was dit Farah's lievelingstiara die ze het meest droeg. Ook dit stuk is te zien in de Treasury of National Jewels in Teheran.

In een unieke nieuwe documentaire over koningin Elizabeth komen alle jonge royals aan het woord. En komt Meghan oog in oog te staan met haar beroemde trouwjurk.

Ongeëvenaarde toegang, dat belooft de documentaire Queen of the World. Waarin de filmmakers Buckingham Palace in gaan en onder andere spreken met William, Harry en Meghan. Die laatste gaat voor de camera's op bezoek bij haar trouwjurk, en daarvan zit al een klein stukje in de trailer voor het kijkcijferkanon.

Meghans echtgenoot zorgt als altijd voor een vrolijke noot als hij personeel in opleiding vraagt of ze de koningin al zijn tegengekomen in de wandelgangen. Zijn advies: "Als dat gebeurt: raak niet in paniek. Doen jullie toch wel. Dat gevoel hebben we allemaal."

De docu wordt volgende week uitgezonden op de Britse zender ITV. Of deze ook de Nederlandse televisie haalt is nog niet bekend, maar mocht het zover komen dan lees je dat uiteraard op Nouveau.nl.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De opnames van The Crown seizoen 3 zijn in volle gang. Hoofdrolspeelsters Olivia Colman (koningin Elizabeth) en Helena Bonham Carter (prinses Margaret) werden samen gespot tijdens een filmdag bij Winchester Cathedral.

Volgens insiders kwamen de actrices daar bijeen om scènes op te nemen voor de begrafenis van Winston Churchill.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEWS! #HelenaBonhamCarter and Olivia Coleman filming #TheCrown . Thanks to vk.com\hbc_group

Een bericht gedeeld door Helena Bonham Carter (@bonham.carter) op

Het is voor het eerst dat we de nieuwe cast van The Crown in actie zien. Wel werden eerder al de eerste officiële foto's van de nieuwe Elizabeth, Margaret, Philip en Anthony vrijgegeven. 

Seizoen drie van The Crown begint met een helemaal verse cast omdat er een tijdssprong gemaakt wordt. Toch heeft de oude cast de serie ook nog niet losgelaten. Voormalig hoofdrolspeelster Claire Foy won maandag nog een Emmy Award voor haar vertolking van Elizabeth.

Wanneer we de nieuwe Elizabeth in actie zien, is helaas nog niet bekend. De eerste twee seizoenen van The Crown kwamen in de maand november op Netflix, maar de verwachting is dat de serie pas ergens in 2019 weer terugkeert. In de tussentijd houden we je hier natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom onze favoriete serie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in