Als voormalig shabanou (keizerin) van Iran zat Farah Diba jarenlang op de legendarische Pauwentroon. Wonderschoon getooid met parels en diamanten van ongekende klasse, die ze vermoedelijk nooit zal terugzien.

Met de liefde voor sjah Reza Pahlavi zat het wel goed, maar door de Iraanse revolutie kwam in 1979 een einde aan hun sprookjesbestaan. Als buitengewoon chique bannelingen zwierven ze de halve wereld over. Reza stierf achttien maanden na hun vertrek aan lymfklierkanker, Farah pendelt tegenwoordig tussen haar kinderen en kleinkinderen in Amerika en haar appartement in Parijs, met uitzicht op de Seine in Parijs.

De vloeren zijn daar bezaaid met beeldschone zijden tapijten, de tafels staan vol met Perzisch antiek en bezoek krijgt handgemaakte bonbons geoffreerd door een zwijgend dienstmeisje in een gesteven schortje. “In ballingschap leven is erg zwaar,” volgens de ex-keizerin, die bij deze woorden in een riante fauteuil wegzonk. Zwaar of niet, ze draagt het vorstelijk. Ter ere van haar verjaardag – ze wordt vandaag 78 – haar meest indrukwekkende flonkers uitgelicht.

Trouwtiara: Noor-ol-Ain

© FarahPahlavi.org
© FarahPahlavi.org

© FarahPahlavi.org

 

Op haar trouwdag in 1959 droeg Farah Dior, waar destijds Yves Saint Laurent aan het roer stond. De jurk was schitterend, maar viel in het niet bij de meest indrukwekkende tiara in de hele Perzische keizerlijke collectie: de Noor-ol-Ain. Dit stuk is gemaakt door Harry Winston van witte, roze en gele diamanten. De grootste steen is een van de grootste roze diamanten ter wereld, de Indiase 60 karaat Noor-ol-Ain, wat zoveel betekent als 'het licht in je ogen'. Bij haar vlucht uit Iran bleef de tiara achter. Die is tegenwoordig bezit van de staat en wordt tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Sprookjesbruiloft

 

Niet subtiel, wel schitterend

iran-farah-diba-1967-national-archives
iran-farah-diba-1967-national-archives

De kroon die ze in 1967 bij haar kroning droeg was speciaal voor haar gemaakt. Van Cleef and Arpels creëerden een klassieke ronde kroon van wit goud en groen fluweel. Het geheel was bezet met diamanten, parels, smaragden en robijnen. Het was een béétje een doe-het-zelf aangelegenheid: de sjah zette eerst zijn kroon op zijn eigen hoofd en kroonde toen zijn vrouw. Die Dior droeg en haar bouffant zo had laten boetseren dat de enorme kroon er enig houvast aan zou hebben. De kroon en de andere juwelen die ze droeg – het collier met de smaragd is ook van Van Cleef and Arpels - behoorden eveneens aan de staat en worden tegenwoordig tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Dit is haar lievelingstiara

© Jack Garafolo / Getty Images
© Jack Garafolo / Getty Images

© Jack Garafolo / Getty Images

 

De laatste tiara die we uitlichten is de Zeven Smaragden Tiara. Die liet Reza in 1958 voor haar maken door Harry Winston, als verlovingsgeschenk. Naast de zeven eerder genoemde edelstenen bestaat de tiara uit verschillende diamanten die een mix zijn van destijds nieuwe stenen en oude stenen uit de keizerlijke collectie. De zeven cabochon smaragden komen vermoedelijk uit Zuid-Amerika en zijn inmiddels krap 300 jaar oud. Hoewel de schatkamer van het Perzische hof zo goed gevuld was dat Farah anderhalf jaar elke dag een andere kroon of tiara kon opzetten, was dit Farah's lievelingstiara die ze het meest droeg. Ook dit stuk is te zien in de Treasury of National Jewels in Teheran.

Koning Willem-Alexander is in zijn vijfde jaar op de troon populairder dan ooit. Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 25.000 leden van het opiniepanel van het televisieprogramma EenVandaag.

85 procent van de ondervraagden heeft er vertrouwen in dat hij zijn werk goed doet. In 2016 was dit percentage 77. Vorig jaar was het al gestegen naar 82 procent.

Volgens het onderzoek scoort de koning op meerdere aspecten beter dan vorig jaar. Hij weet beter wat er speelt en hij is meer koning van alle Nederlanders. Ook is hij volgens iets meer mensen geloofwaardig en presenteert hij zich beter. Verder omschrijven panelleden de koning als betrokken, benaderbaar, open en gewoon.

Koningin Máxima is het populairste lid van het koningshuis. Maar haar man nadert als het gaat om het favoriete lid van het Koninklijk Huis. Prinses Beatrix en prof. mr. Pieter van Vollenhoven delen de derde plek.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De geboorte van de kleine prins in Engeland zorgde voor een stortvloed aan felicitaties en reacties aan het adres van William en Kate op social media. Dit zijn de leukste:

Michelle Obama was er als de kippen bij om een mooie persoonlijke boodschap achter te laten:

En voetballer David Beckham deelde een persoonlijk kiekje:

De universiteit waar de twee elkaar leerde kennen, stuurde een mooie herinnering van het jonge stel:

Natuurlijk waren er ook veel fashionsites die de look van Kate memoreerden:

En deze afbeelding vloog werkelijk over het internet. Kate die met haar kleding een ode brengt aan William's overleden moeder Diana:

Het stel geniet nu van het gezin met hun drie kinderen, maar stuurde natuurlijk wel een bedankje voor zoveel felicitaties:

 

Welcome to the family. Thank you everyone for your kind wishes.

Een bericht gedeeld door Kensington Palace (@kensingtonroyal) op

Beeld: ANP/EPA Will Oliver

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in