Als voormalig shabanou (keizerin) van Iran zat Farah Diba jarenlang op de legendarische Pauwentroon. Wonderschoon getooid met parels en diamanten van ongekende klasse, die ze vermoedelijk nooit zal terugzien.

More content below the advertising

Met de liefde voor sjah Reza Pahlavi zat het wel goed, maar door de Iraanse revolutie kwam in 1979 een einde aan hun sprookjesbestaan. Als buitengewoon chique bannelingen zwierven ze de halve wereld over. Reza stierf achttien maanden na hun vertrek aan lymfklierkanker, Farah pendelt tegenwoordig tussen haar kinderen en kleinkinderen in Amerika en haar appartement in Parijs, met uitzicht op de Seine in Parijs.

De vloeren zijn daar bezaaid met beeldschone zijden tapijten, de tafels staan vol met Perzisch antiek en bezoek krijgt handgemaakte bonbons geoffreerd door een zwijgend dienstmeisje in een gesteven schortje. “In ballingschap leven is erg zwaar,” volgens de ex-keizerin, die bij deze woorden in een riante fauteuil wegzonk. Zwaar of niet, ze draagt het vorstelijk. Ter ere van haar verjaardag – ze wordt vandaag 78 – haar meest indrukwekkende flonkers uitgelicht.

Trouwtiara: Noor-ol-Ain

© FarahPahlavi.org

© FarahPahlavi.org

 

Op haar trouwdag in 1959 droeg Farah Dior, waar destijds Yves Saint Laurent aan het roer stond. De jurk was schitterend, maar viel in het niet bij de meest indrukwekkende tiara in de hele Perzische keizerlijke collectie: de Noor-ol-Ain. Dit stuk is gemaakt door Harry Winston van witte, roze en gele diamanten. De grootste steen is een van de grootste roze diamanten ter wereld, de Indiase 60 karaat Noor-ol-Ain, wat zoveel betekent als 'het licht in je ogen'. Bij haar vlucht uit Iran bleef de tiara achter. Die is tegenwoordig bezit van de staat en wordt tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Sprookjesbruiloft

 

Niet subtiel, wel schitterend

iran-farah-diba-1967-national-archives

De kroon die ze in 1967 bij haar kroning droeg was speciaal voor haar gemaakt. Van Cleef and Arpels creëerden een klassieke ronde kroon van wit goud en groen fluweel. Het geheel was bezet met diamanten, parels, smaragden en robijnen. Het was een béétje een doe-het-zelf aangelegenheid: de sjah zette eerst zijn kroon op zijn eigen hoofd en kroonde toen zijn vrouw. Die Dior droeg en haar bouffant zo had laten boetseren dat de enorme kroon er enig houvast aan zou hebben. De kroon en de andere juwelen die ze droeg – het collier met de smaragd is ook van Van Cleef and Arpels - behoorden eveneens aan de staat en worden tegenwoordig tentoongesteld in de Centrale Bank in Teheran.

Dit is haar lievelingstiara

© Jack Garafolo / Getty Images

© Jack Garafolo / Getty Images

 

De laatste tiara die we uitlichten is de Zeven Smaragden Tiara. Die liet Reza in 1958 voor haar maken door Harry Winston, als verlovingsgeschenk. Naast de zeven eerder genoemde edelstenen bestaat de tiara uit verschillende diamanten die een mix zijn van destijds nieuwe stenen en oude stenen uit de keizerlijke collectie. De zeven cabochon smaragden komen vermoedelijk uit Zuid-Amerika en zijn inmiddels krap 300 jaar oud. Hoewel de schatkamer van het Perzische hof zo goed gevuld was dat Farah anderhalf jaar elke dag een andere kroon of tiara kon opzetten, was dit Farah's lievelingstiara die ze het meest droeg. Ook dit stuk is te zien in de Treasury of National Jewels in Teheran.

Voor de Duke en Duchess van Sussex breekt er een spannende tijd aan nu de kleine echt aanstaande is. Meghan was deze week in New York voor haar babyshower en ze gaat dit weekend waarschijnlijk naar Marokko, maar daarna gaat de laatste fase van de zwangerschap echt in. Voor elke aanstaande ouder spannend, maar Meghan en Harry hebben ook nog wat extra royal regels om zich aan te houden.

1. Het geslacht van de kleine Sussex blijft geheim tot de geboorte

In Amerika is het steeds populairder om het geslacht van je kindje te weten voor de bevalling en zelfs te delen met familie en vrienden met een ‘gender reveal party’.

More content below the advertising

Bij een bezoek aan Birkenhead vorige maand, zei Harry dat hij en Meghan het geslacht zelf niet willen weten en het liever een verrassing laten zijn. Of dat waar is of niet, doet er niet toe, de buitenwacht krijgt het geslacht in ieder geval pas te horen als de kleine spruit er is.

2. Meghan bevalt in het ziekenhuis

In het verleden bevielen leden van koninklijke huize altijd thuis. Princess Diana was de eerste die met deze traditie brak. Zij stond erop om in het ziekenhuis te bevallen van William en Harry, omdat haar dat veiliger leek. 

Zij beviel in St. Mary´s Hospital in Londen, net als Kate van haar drie kinderen. De staff van het ziekenhuis heeft het verzoek gekregen geen vakantie op te nemen in april, dus….

3. Queen Elizabeth hoort het nieuws als eerste

De koningin wordt als eerste geïnformeerd over de geboorte van het nieuwe gezinslid.

4. De bevalling wordt begeleid door de koninklijke gynaecoloog

De koninklijke familie heeft hun eigen gynaecoloog: Alan Farthing.

5. De aankondiging van de geboorte komt op een sokkel bij Buckingham Palace

Hoewel we tegenwoordig met alle moderne technieken binnen een mum van tijd op de hoogte zijn van de ‘new arrival’, is het traditie dat er een officiële aankondiging op een ezel voor het paleis wordt geplaatst.

6. De baby krijgt een speciale deken bij de eerste presentatie aan het volk

Als moeder en kind het goed maken, volgt de traditionele fotosessie buiten het ziekenhuis om de kleine voor te stellen aan het publiek.

Sinds de koningin Prince Charles in 1948 in een deken wikkelde van G.H. Hurt & Sons. uit Nottingham, volgen alle koninklijke moeders haar voorbeeld. Meghan hoeft zich dus alleen druk te maken over wat zij aantrekt.

7. Het duurt een paar dagen voordat de naam bekend wordt gemaakt

Bij William’s kinderen duurde het 2 of 3 dagen voordat het gepeupel op de hoogte wordt gebracht van de naam van het nieuwste lid van de koninklijke familie.

8. De kleine krijgt een koninklijke naam

De royals zijn dol olp vernoemen binnen de familie en hoewel Harry en Meghan wel vaker het protocol gebroken hebben, zetten de Britse bookmakers in op Victoria, Diana, Albert of Philip, omdat die namen al een tijdje niet gebruikt zijn.

Ook zal de kleine minimaal 3 namen dragen. We zullen zien!

9. Het kindje krijgt meerdere peetouders

Hoewel kinderen normaal gesproken hooguit twee peetouders hebben, gaat dat er in het koningshuis anders aan toe. Prins George heeft er bijvoorbeeld zeven en Prinses Charlotte vijf. Directe familieleden worden doorgaans niet gekozen, het zijn vaak bekenden en neven en nichten van de ouders. Sorry William en Catherine!

Bron: cosmo.uk. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Onze koningin heeft een koninklijke walk-in-closet waar we allemaal jaloers op zijn. Ze schijnt zo'n 800 outfits te hebben en daar komen elk jaar om en nabij 50 stuks bij. Veel outfits zien we vaker voorbijkomen. 

Je denkt dan dat het iets nieuws is, maar de koningin geeft dan net een andere twist aan de betreffende look.

More content below the advertising

Net iets korter

Zoals bijvoorbeeld de prachtige japon die Máxima afgelopen week droeg bij een bezoek aan Jordanië. Het gaat om een ingekorte versie van een japon van Giambattista Valli. 

Twee keer het blauwtje

Uiteraard was dat niet de enige keer, want ook de blauwe inauguratiejurk van Jan Taminiau uit 2013 wist ze op een slimme manier nog een keer te dragen. Een paar jaar later kwamen we deze japon namelijk weer bij een staatsbezoek aan Denemarken tegen, maar dan gedragen zonder de statige cape.

2013

2015

Iets aangepaste versie

De koningin heeft ons ook verrast tijdens het Bevrijdingsconcert in 2014. Daarin verscheen ze namelijk in een felgroene japon van haar schoonmoeder Beatrix. Alleen heeft ze deze wel wat laten aanpassen: zo zijn de accenten (zoals bij de hals en de mouwen) anders.

Bron: Modekoninginmaxima/Blauw Bloed Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in