Het succesvolle kostuumdrama Downton Abbey, waarin de standsverschillen in de samenleving rond 1912 zijn neergezet, gebruikte voormalig royal butler Paul Burrell onlangs in een interview met de Mirror, om de sfeer (en zijn leven) op Buckingham Palace een gezicht te geven. 

In dienst van zowel de Queen als prinses Diana, van wie hij de butler was, keek hij een tijdlang mee in de keuken van het koninklijk paleis. En met veel plezier, zo te horen. 

Paul Burrell was ook de butler van prinses Diana
Paul Burrell was ook de butler van prinses Diana

Downton Abbey x 100 
"Vermenigvuldig Downton Abbey met 100 en je hebt Buckingham Palace te pakken. Het leven daar staat op zichzelf, een wereld apart van de rest. Met als kers op de taart Hare majesteit aan het hoofd." Burrell sprak met een positief gevoel over zijn voormalig werkgeefster, een herinnering ophalend aan de dag dat zijn kind geboren werd. 

Lees ook: Peuter weigert bloemen aan Britse koningin Elizabeth te geven

'Moet je die niet beantwoorden?'
"Terwijl ik het diner op tafel zette, ging in de gang de telefoon, waarop Hare Majesteit mij zei: 'Moet je die niet beantwoorden? Ik liep naar de gang, nam hem op en keerde terug naar de kamer, waarop zij me vroeg: ‘En? Wie was het?’ ‘Mijn vrouw is zojuist opgenomen in het ziekenhuis om te bevallen van ons kind.’ Ze keek me aan en antwoordde: ‘Waarom sta je daar dan nog?' ‘Om uw koffie te serveren', zei ik." 

The Queen rende zelf wel even
Ze lachte. ‘Die koffie kan ik ook prima zelf inschenken. Hup, ga gauw! En als jullie kind er straks is, bel je me dan om het te vertellen? Ik ren dan zelf gauw naar de gang om de telefoon te beantwoorden.’ Met een ‘natuurlijk doe ik dat’, verliet ik het paleis." Aldus Paul Burrell, met een glimlach. Uniek, de dingen die je meemaakt als je in dienst bent van het (Britse) koningshuis.

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in