Het succesvolle kostuumdrama Downton Abbey, waarin de standsverschillen in de samenleving rond 1912 zijn neergezet, gebruikte voormalig royal butler Paul Burrell onlangs in een interview met de Mirror, om de sfeer (en zijn leven) op Buckingham Palace een gezicht te geven. 

In dienst van zowel de Queen als prinses Diana, van wie hij de butler was, keek hij een tijdlang mee in de keuken van het koninklijk paleis. En met veel plezier, zo te horen. 

Paul Burrell was ook de butler van prinses Diana

Downton Abbey x 100 
"Vermenigvuldig Downton Abbey met 100 en je hebt Buckingham Palace te pakken. Het leven daar staat op zichzelf, een wereld apart van de rest. Met als kers op de taart Hare majesteit aan het hoofd." Burrell sprak met een positief gevoel over zijn voormalig werkgeefster, een herinnering ophalend aan de dag dat zijn kind geboren werd. 

Lees ook: Peuter weigert bloemen aan Britse koningin Elizabeth te geven

'Moet je die niet beantwoorden?'
"Terwijl ik het diner op tafel zette, ging in de gang de telefoon, waarop Hare Majesteit mij zei: 'Moet je die niet beantwoorden? Ik liep naar de gang, nam hem op en keerde terug naar de kamer, waarop zij me vroeg: ‘En? Wie was het?’ ‘Mijn vrouw is zojuist opgenomen in het ziekenhuis om te bevallen van ons kind.’ Ze keek me aan en antwoordde: ‘Waarom sta je daar dan nog?' ‘Om uw koffie te serveren', zei ik." 

The Queen rende zelf wel even
Ze lachte. ‘Die koffie kan ik ook prima zelf inschenken. Hup, ga gauw! En als jullie kind er straks is, bel je me dan om het te vertellen? Ik ren dan zelf gauw naar de gang om de telefoon te beantwoorden.’ Met een ‘natuurlijk doe ik dat’, verliet ik het paleis." Aldus Paul Burrell, met een glimlach. Uniek, de dingen die je meemaakt als je in dienst bent van het (Britse) koningshuis.

Petje af voor de hoeden die koningin Máxima afgelopen weken koos bij verschillende gelegenheden. Groot, klein, lekker opvallend, soms een beetje bijzonder en een grote favoriet kwamen allemaal voorbij.

Wij zetten ze op een rijtje.

Hoedje van...

Willem-Alexander en Máxima brachten de afgelopen week drie dagen een bezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Voor elke gelegenheid koos de koningin een bijzonder hoofddeksel.

1. Dol op deze

De koningin maakte een grappige en ook wel een beetje opvallende keuze tijdens een bezoek aan een wijngaard in Bernkastel-Kues. Ze koos ten eerste voor een hoed die ze al tien keer eerder droeg, maar de zwarte vilten relevé van Fabienne Delvigne droeg ze ook nog eens twee keer eerder bij een bezoek aan Duitsland.

2. Vandaag is rood

Tijdens de tweede dag van het werkbezoek wilde de koningin lekker knallen en dus koos ze een lipstick rode turban (een kleintje deze keer) van wederom Fabienne Delvigne. Ja, het is echt haar favoriete hoedenmaakster.

3. Flaphoed

Op de derde dag van het werkbezoek aan Duitsland kwam er 'een flapper' tevoorschijn, een bordeaux rode. Ook deze hoed zagen we al eerder voorbij komen vorig jaar. En ja de maakster, het wordt eigenlijk een beetje saai zo, is ook deze keer Fabienne Delvigne. Never change a winning team. 

4. Lekker bol

Eenmaal teruggekomen in Nederland stond er een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen in de provincie Zeeland gepland. Ook daar werd weer een hoofddeksel tevoorschijn getoverd. De rode turban (een bolle) komt uit het atelier van Fabienne Delvigne.

5. Bibi

Een dag na het streekbezoek was de koningin aanwezig bij de jubileumviering van het 40-jarig bestaan van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. Haar hoed, die de prachtige naam bibi kreeg, is van fluweel en voile. En ja, ook deze maakte Fabienne Delvigne.

3 vragen aan dé hoedenmaakster van Máxima

Koningin Máxima draagt vaak een hoed, dus waarom wij eigenlijk niet? We stelden drie vragen aan Fabienne Delvigne, hoedenontwerpster voor menig Europees koningshuis, ook voor Máxima.

Wanneer draag je nu wel of geen hoed?
‘Een hoed kun je elke dag dragen! Om jezelf tegen zon of regen te beschermen, maar ook om een outfit extra in de verf te zetten.’

Wanneer draag je zelf een hoed?
‘Zo vaak als mogelijk. Ik grijp ook elke verschijning op cocktailparty’s of sociale bijeenkomsten aan om mijn creaties te laten zien.’

De hoedentrend voor dit seizoen
Urban chic, vertaald in verfijnde materialen zoals fluweel, vilt, leer en hoogpolig vilt. De kleuren: nuances van blauw en cognac, gemengd met poederroze. ‘Die staan voor de eenvoud en elegantie van het Huis Fabienne Delvigne.’

Bron: Modekoninginmaxima en Nouveau. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ons koningspaar gaat komende week op bezoek bij de Britse royals. En hoewel die elkaar natuurlijk nog wel eens tegenkomen, is zo'n officieel bezoek al best even geleden.

Voor royalliefhebbers wordt volgende week een feest: Willem-Alexander en Máxima gaan op tweedaags staatsbezoek naar Londen, logeren op Buckingham Palace en treffen naast koningin Elizabeth óók Charles en Camilla én premier Theresa May. Op Nouveau.nl doen we er uiteraard uitgebreid verslag van.

De Oranjes waren in 2013 voor het laatst op Buckingham Palace, toen om als nieuwe koning en koningin kennis te maken met queen Elizabeth. Eerder dat jaar werden ze nog samen gezien met Charles en Camilla, die naar onze troonwisseling kwamen.

In 2014 trof Máxima Camilla nog een keer, tijdens de Franse herdenking van de 70e verjaardag van D-Day. Een jaar later vloog Máxima naar Londen om samen met Kate Middleton deel te nemen aan de Britse Dodenherdenking.

Of de Oranjes Will en Kate ook deze ronde treffen is nog niet bekend: er is dinsdagavond wel een staatsbanket op het paleis, dus wie weet...

Meghan en Harry zijn dan uiteraard nog in Australië. Op die ontmoeting zullen we dus gewoon moeten blijven wachten.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in