Franse volk verzet zich tegen officiële plek voor first lady

Emmanuel Macron wilde zijn vrouw graag een duidelijkere rol binnen de overheid geven, maar daar steken zijn landgenoten en masse een stokje voor. Ruim 300.000 Fransen tekenden een petitie tegen zijn plan.

Eenvoudig gezegd werkt het in Frankrijk een beetje net zoals in de VS: de first lady doet wel veel dingen, vooral voor goede doelen, maar heeft geen formele rol binnen de overheid. Dat moet anders kunnen, vond de nieuwe president. Hij pleitte onlangs voor het opzetten van een echte rol voor zijn vrouw Brigitte, en aankomende first ladies van Frankrijk. Maar daar zat het Franse volk dus niet op te wachten.

Van de baan
Met honderdduizenden tegelijk tekenden zij een petitie tegen de nieuwe titel voor een first lady, waarmee het plan nu van de baan lijkt. “De grondwet wordt niet veranderd, er komt geen nieuw systeem en Brigitte Macron krijgt geen salaris”, beloofde de woordvoerder van het presidentiële paar vrijdag op Twitter.

Lees ook: De jeugdige stijl van Brigitte Macron

Gevoelig verleden
Waarom de Fransen er zo op tegen zijn, is wel duidelijk: de status van de partner van de president ligt daar gevoelig. Macrons voorganger François Hollande had een tumultueus liefdesleven waardoor hij met een vriendin zijn presidentschap in ging, en haar na een tijdje zag vertrekken toen zijn affaire met een Franse actrice aan het licht kwam. Ook zijn voorganger, Nicolas Sarkozy, gaf geen reden om de first lady een officiële titel en rol te geven: hij was de eerste Franse president die scheidde én hertrouwde tijdens zijn presidentschap.

Prinses Laurentien is één van de inspirerende sprekers van de Nouveau Matinee. Op 14 juni in het Concertgebouw te Amsterdam geeft ze een korte lezing. Daar kun je bij zijn.

Als auteur en oprichter van de Missing Chapter Foundation deelt Laurentien de beste levens- en leiderschapslessen uit het boek dat ze samen met Jeroen Smit schreef: Nog lang en gelukkig, Voorleesboek voor volwassenen die de weg een beetje kwijt zijn, waarin kinderen CEO's advies geven. 

We zijn ontzettend blij zijn we dat we prinses Laurentien aan het rijtje inspirerende sprekers kunnen toevoegen.

Bestel hier je tickets

En verder?

Succesvol fotografe Sacha de Boer vertelt hoe zij middenin een topcarrière als journalist en nieuwslezeres haar passie volgde en de overstap maakte naar fotografie.

Barbara van Beukering gaat in gesprek met kunstenares Ans Markus (bekend van de prachtige schilderijen van personen in windsels) en Hedy d'Ancona over belangrijkste inzichten en gelukkig ouder worden. 

Daarnaast wil je ongetwijfeld de charismatische schrijver en Nouveau-columnist Tommy Wieringa ontmoeten. Wie kan er beter voorlezen uit eigen werk? Vergeet ook je eigen ‘Wieringa’ niet, want wellicht weet je een handtekening van Tommy te scoren.

Er zijn beauty workshops door Sisley, zangeres Ntjam Rosie treedt op en filosoof Lammert kamphuis deelt zijn filosofie voor een weergaloos leven. We sluiten af met een gezellige borrel.

Kortom, het wordt een leuke en inspirerende middag. Er zijn nog een paar kaarten! 

Klik hier voor meer informatie

De trouwjurk van prinses Mabel is te bewonderen bij een nieuwe tentoonstelling in Rotterdam. En dus kwam de powervrouw 'm ook zelf even bewonderen.

De tentoonstelling in de Kunsthal viert het 25-jarig jubileum van designduo Viktor & Rolf, dus zijn enkele van hun beroemdste stukken er te bewonderen. Natuurlijk hoort  Mabels strikkenjurk daarbij, net als haar 'rouwjapon' (met de witte mouw).

Mabel toog zaterdag zelf naar Rotterdam om de tentoonstelling te openen, en stond ineens zichtbaar geëmotioneerd oog in oog met haar jurk. In haar speech vertelde ze ook hoe mooi Friso de jurk gevonden had. Bekijk dat bijzondere moment hieronder. 

De jurken van Viktor & Rolf zelf bewonderen? Dat kan tot en met 30 september.

Beeld: ANP
Bron: Blauw Bloed

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in