Het is vandaag een bijzondere dag voor koningin Máxima: ze was vanmiddag aanwezig bij de vrijwilligersdag van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Een doel dat haar aan het hart gaat, zeker na het overlijden van haar zusje Inés.

Het zusje van Máxima pleegde in juni zelfmoord in Buenos Aires. Daarna sprak de koningin openhartig over het verlies: "Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden."

Article continues after the ad

Het geeft haar bezoek aan Amsterdam deze middag vast en zeker een extra randje. Daar werd het tienjarig jubileum van de stichting gevierd met vrijwilligers en medewerkers. Ook werd de app '113 Vraag Maar' gelanceerd, een app die naasten en betrokkenen op een eenvoudige manier leert hoe je een gesprek kunt voeren met iemand die aan zelfmoord denkt.

Anoniem praten met vrijwilligers

Via de hulplijn van de stichting kunnen mensen anoniem praten of chatten met geschoolde vrijwilligers en stagiairs. De organisatie biedt naast de hulplijn kosteloos anonieme therapie, en doet wetenschappelijk onderzoek.

In Nederland sterven gemiddeld vijf mensen per dag aan zelfmoord. Jaarlijks voert de hulplijn meer dan 50.000 telefoon- en chatgesprekken met mensen die hulp nodig hebben.

Beeld: ANP