Nederland, waterland! En als het koud is, zoals nu, vriezen die meren en sloten dicht. De Oranjes, en dan vooral Koning Willem Alexander, zijn dol op schaatsen. Hij voltooide zelfs de Elfstedentocht én vroeg zijn verloofde Máxima op een bevroren vijver ten huwelijk.

Toenmalig Prinses Beatrix kwam in 1963, na een helse Elfstedentocht door de wind en kou, de deelnemers een hart onder de riem steken met haar moeder Juliana.

In 1986 deed Prins Willem Alexander mee met de Elfstedentocht. Hier kwam hij, behoorlijk uitgeput, aan in Leeuwarden op de Bonkevaart.

Tijdens de Olympische Spelen van Nagano reed hij ook nog een paar trainingsrondjes mee achter Gianne Romme.

Hoewel Máxima het dapper probeerde in 2008 (zie groot beeld), denken wij dat zij het schaatsen toch liever vanaf de kant bekijkt.

Beeld: ANP

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in