Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beatrix en Claus, een bijzondere liefde

Prinses Beatrix en Claus ontmoeten elkaar in 1964. Hun romance die zal uitmonden in een huwelijk van 36 jaar begon niet zonder slag of stoot. Het Nederlandse volk vond het maar niets dat je troonopvolgster haar hart verloor aan een Duitser. Maar ze zetten door... Beatrix van Oranje en Claus von A...

Beatrix en Claus, een bijzondere liefde

Prinses Beatrix en Claus ontmoeten elkaar in 1964. Hun romance die zal uitmonden in een huwelijk van 36 jaar begon niet zonder slag of stoot. Het Nederlandse volk vond het maar niets dat je troonopvolgster haar hart verloor aan een Duitser. Maar ze zetten door...

Beatrix van Oranje en Claus von Amsberg ontmoeten elkaar in juli 1964 op de bruiloft van prinses Tatjana zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg en prins Maurits van Hessen.

Beatrix is geïntrigeerd door de lange, knappe en enigszins verlegen man die daar rustig tussen al die drukke bruiloftsgasten zit, en Claus ziet wel wat in de goedlachse, intelligente jonge vrouw uit Nederland. Met de hulp van wederzijdse vrienden beginnen ze elkaar in het geheim te ontmoeten.

Rookgordijn

Een sleutelrol wordt gespeeld door de Duitse prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, broer van bruid Tatjana en goede vriend van Claus. Hij zorgt ervoor dat hij geregeld met Beatrix wordt gesignaleerd, zodat hij degene is die wordt gevolgd door de pers.

Zo krijgen Beatrix en Claus de kans elkaar in alle rust beter te leren kennen. De afleidingsmanoeuvre werkt zo goed, dat de pers zich bij een wintersportvakantie begin 1965 in Gstaad helemaal concentreert op Beatrix en Richard – terwijl ook Claus daar aanwezig is.

Rond die tijd moeten Beatrix en Claus de beslissing hebben genomen om te gaan trouwen en als dan ook nog koningin Juliana en prins Bernhard Claus met open armen ontvangen, kan Beatrix haar geluk niet op.

De pers ruikt dat er iets aan de hand is met de stralende prinses en meer dan ooit wordt ze in de gaten gehouden.

Eerste foto

En dan wordt het 1 mei 1965. Fotograaf John de Rooy maakt vanaf de weg een paar vage foto’s van prinses Beatrix in de tuinen van kasteel Drakensteyn, innig gearmd met een onbekende man.

De foto’s zijn een sensatie op de redacties waar ze terechtkomen, maar geen krant durft ze te publiceren. Eerst wil men weten wie de man is. Maar als de Britse krant Daily Express de foto’s wel afdrukt, besluiten de Nederlandse kranten dat ook te doen.

Al snel daarna wordt ontdekt dat de onbekende man op de foto’s de Duitse diplomaat Claus von Amsberg is. Dat nieuws slaat in als een bom. Met alle anti-Duitse gevoelens die op dat moment nog leven, zijn velen geschokt dat Beatrix juist op een Duitser verliefd is geworden.

Zo kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt dat gevoelig, vooral omdat duidelijk is dat de jonge Claus in de Hitlerjugend en in de Wehrmacht heeft gezeten (iets waartoe hij overigens verplicht was).

Uit onderzoek namens de regering zal later blijken dat Claus en zijn familie nooit sympathie hebben gehad voor de nazi’s.

De kranten staan vol berichten over de relatie en in tientallen ingezonden brieven laten mensen blijken dat ze vinden dat Beatrix afstand moet doen van haar rechten op de troon als ze per se met deze man wil trouwen.

Verloving

Maar als koningin Juliana de verloving van haar oudste dochter bekendmaakt, wordt duidelijk dat Beatrix er niet aan denkt terug te treden.

Als een journalist vraagt of er ooit sprake van is geweest om zonder toestemming van het parlement te trouwen (en daarmee haar rechten op de troon te verliezen) antwoordt de prinses:

“Als er een scheiding is tussen mijn plicht en mijn wensen, dan gaat voor mij persoonlijk de plicht altijd voor.” Ze gaat er helemaal van uit dat het parlement haar voorgenomen huwelijk goedkeurt. 

Bij de officiële bekendmaking van de verloving op 28 juni 1965 voelt koningin Juliana zich wel geroepen om de bevolking te verzekeren: “Het is goed.” En prins Bernhard voegt daaraan toe: “Ik kan me geen beter mens als man voor mijn dochter indenken.”

Vertrouwen

Het jonge paar gaat ook zelf in op de onrust die hun relatie heeft veroorzaakt. “Ik kan u wel zeggen dat wij ons tijdens onze kennismaking en bij het dichter naar elkaar toegroeien eigenlijk steeds voor ogen hebben gesteld: mogen we dit doen?”, vertelt prinses Beatrix.

En Claus zegt erover: “Ik ben mij bewust van uw gevoelens en van de moeilijkheden die hier voor velen van u aan verbonden zijn. Ik begrijp en respecteer dit, maar ik zal mijn best doen en proberen uw vertrouwen te winnen.”

Dat vertrouwen winnen lukt Claus opmerkelijk genoeg vrij snel. Alleen al het feit dat hij tijdens de rechtstreekse uitzending vanuit Paleis Soestdijk een paar woorden Nederlands spreekt, maakt indruk.

Dat hij die woorden opleest vanaf een bord naast de camera valt dan niet op, maar is bij terugkijken nu goed te zien.

Claus schrikt van onrust

De officiële verloving maakt veel goed, maar nog niet alle problemen zijn verdwenen. Amsterdam, de plaats waar het huwelijk zal plaatsvinden, ligt dwars. Tijdens een rondvaart een week na de verloving worden anti-huwelijkspamfletten verspreid en zelfs in de boot gegooid.

Er wordt ‘Leve de republiek’ gescandeerd en er verschijnen vlaggen met de tekst ‘Claus raus’. Beatrix laat zich niet van de wijs brengen, maar Claus schrikt van alle negatieve reacties. Hij biedt zelfs aan de verloving te verbreken.

Maar prins Bernhard grijpt in: “Hou je van haar? Dan trouw je met ’r.” Later zal Claus zeggen: “Om heel eerlijk te zijn was de verlovingstijd nu niet de gelukkigste tijd van mijn leven. Het was een moeilijke periode die alleen maar te doorstaan was door wat er tussen mij en mijn vrouw bestond.”

Bruiloft

Als de datum van het huwelijk nadert – 10 maart 1966 – lijkt de ergste strijd gestreden. Claus en Beatrix zijn tijdens hun kennismakingsbezoek in het land enthousiast onthaald en de duidelijk zichtbare diepe liefde voor elkaar maakt indruk.

Veel mensen juichen die dag in Amsterdam dan ook in de kou en de regen het bruidspaar toe. Toch zijn er incidenten. In de Raadhuisstraat, op weg naar de Westerkerk, ontploft een rookbom, wat de wereldpers haalt, en er zijn confrontaties tussen oproerkraaiers en politie, buiten het zicht van de bruiloftsstoet.

Als Beatrix en Claus in later jaren de Westerkerk bezoeken – wat ze geregeld doen – komen er meer dan eens Amsterdammers naar hen toe: om excuses aan te bieden voor de onrust op hun huwelijksdag...

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in