Voor het eerst stapte Kroonprinses Amalia met nadruk in de spotlight tijdens Koningsdag in Groningen. Ze presenteerde zich als spontane tiener en toekomstig vorstin.

Met zichtbaar zelfvertrouwen ging ze af en toe voorop tijdens de Koninklijke wandeling door Groningen tijdens Koningsdag. Ze moest soms zelfs even teruggefloten worden door haar vader.

Ze knoopte zonder terughoudendheid een gesprek aan met de aanwezige Groningers die getroffen zijn door aardbevingenknopen en luisterde naar hun verhalen.

Eveline van den Bent, die sinds 2013 assistent van het koningspaar is, hield ook een oogje in het zeil.

Amalia heeft het afgelopen jaar een enorme groeispurt gemaakt, zoals veel 14-jarigen. Ze is al bijna even groot als haar moeder. Ze bewoog zich zonder terughoudendheid door het centrum van Groningen. Ze schudde handen, ging gewillig op selfies met het publiek en maakte lol met haar zusjes.

Het programma tijdens de rondgang liep wel iets uit, wat voor de prinsessen wel wat doorzettingsvermogen vroeg.

Vooral de jongste telg Alexia had het af en toe zichtbaar moeilijk, maar werd er door haar ouders liefdevol door gesleept.

Dat was voor Amalia niet nodig, zij genoot van begin tot eind.

Bron: ANP. Beeld: ANP/Robin van Utrecht/Mischa Schoemaker

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in