De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is afgelopen donderdag (13 oktober 2016) op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. “Zijne koninklijk hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal”, liet de Thaise regering weten.

Zijn opvolger
Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld, van 9 juni 1946 t/m 13 oktober 2016. Zijn 63-jarige zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn volgt hem op. Hij is de eerste keuze van zijn nageslacht, omdat Maha zijn enige zoon is.  Zover er valt te peilen is de nieuwe koning niet geliefd. Kritiek op de koninklijke familie kan namelijk vijftien jaar celstraf opleveren. De koning leidde vroeger een losbandig leven, waar zijn ouders het niet mee eens waren.

Langstzittende monarch
Na het overlijden van koning Bhumibol is Koningin Elizabeth II de langst regerende monarch en staatshoofd ter wereld. Bhumibol heeft 70 jaar geregeerd, namelijk vanaf zijn 18e. Elizabeth II kwam zes jaar later op 6 februari 1952 op de troon.

Ons koningshuis vertelt
Koning Willem-Alexander heeft de familie van de Thaise koning donderdag per telegram zijn deelneming betuigd met diens overlijden. “Met ontroering ontving ik het bericht van het overlijden van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand”, zegt de Nederlandse koning op de website van het Koninklijk Huis. “Voor het Thaise volk was hij gedurende zijn lange regeerperiode van meer dan zeventig jaar een baken van stabiliteit, ook in woelige tijden. Steeds weer beklemtoonde hij de waarden van harmonie en vreedzame samenwerking”, aldus Willem-Alexander.


Rouw en crematie


De Thaise regering heeft afgelopen donderdag een jaar van rouw afgekondigd. Die lange tijd is bij het overlijden van leden van de koninklijke familie niet ongebruikelijk. De verwachting is dat de crematie van de vorst, die zeventig jaar op de troon zat, ook pas over een jaar zal plaatsvinden. In de tussentijd zijn er tal van plechtigheden op en rond het koninklijk paleis in Bangkok en worden er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een speciaal tijdelijk koninklijk crematorium op Sanam Luang, het koninklijk (crematie)veld ernaast. De laatste koninklijke crematie vond daar in 2012 plaats. De kroning van de nieuwe koning Vajrilangkorn zal na verwachting pas plaatsvinden na de crematie.

 

Bron: Vorsten.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

In een unieke nieuwe documentaire over koningin Elizabeth komen alle jonge royals aan het woord. En komt Meghan oog in oog te staan met haar beroemde trouwjurk.

Ongeëvenaarde toegang, dat belooft de documentaire Queen of the World. Waarin de filmmakers Buckingham Palace in gaan en onder andere spreken met William, Harry en Meghan. Die laatste gaat voor de camera's op bezoek bij haar trouwjurk, en daarvan zit al een klein stukje in de trailer voor het kijkcijferkanon.

Meghans echtgenoot zorgt als altijd voor een vrolijke noot als hij personeel in opleiding vraagt of ze de koningin al zijn tegengekomen in de wandelgangen. Zijn advies: "Als dat gebeurt: raak niet in paniek. Doen jullie toch wel. Dat gevoel hebben we allemaal."

De docu wordt volgende week uitgezonden op de Britse zender ITV. Of deze ook de Nederlandse televisie haalt is nog niet bekend, maar mocht het zover komen dan lees je dat uiteraard op Nouveau.nl.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De opnames van The Crown seizoen 3 zijn in volle gang. Hoofdrolspeelsters Olivia Colman (koningin Elizabeth) en Helena Bonham Carter (prinses Margaret) werden samen gespot tijdens een filmdag bij Winchester Cathedral.

Volgens insiders kwamen de actrices daar bijeen om scènes op te nemen voor de begrafenis van Winston Churchill.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEWS! #HelenaBonhamCarter and Olivia Coleman filming #TheCrown . Thanks to vk.com\hbc_group

Een bericht gedeeld door Helena Bonham Carter (@bonham.carter) op

Het is voor het eerst dat we de nieuwe cast van The Crown in actie zien. Wel werden eerder al de eerste officiële foto's van de nieuwe Elizabeth, Margaret, Philip en Anthony vrijgegeven. 

Seizoen drie van The Crown begint met een helemaal verse cast omdat er een tijdssprong gemaakt wordt. Toch heeft de oude cast de serie ook nog niet losgelaten. Voormalig hoofdrolspeelster Claire Foy won maandag nog een Emmy Award voor haar vertolking van Elizabeth.

Wanneer we de nieuwe Elizabeth in actie zien, is helaas nog niet bekend. De eerste twee seizoenen van The Crown kwamen in de maand november op Netflix, maar de verwachting is dat de serie pas ergens in 2019 weer terugkeert. In de tussentijd houden we je hier natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom onze favoriete serie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in