More content below the advertising

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is afgelopen donderdag (13 oktober 2016) op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. “Zijne koninklijk hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal”, liet de Thaise regering weten.

Zijn opvolger
Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld, van 9 juni 1946 t/m 13 oktober 2016. Zijn 63-jarige zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn volgt hem op. Hij is de eerste keuze van zijn nageslacht, omdat Maha zijn enige zoon is.  Zover er valt te peilen is de nieuwe koning niet geliefd. Kritiek op de koninklijke familie kan namelijk vijftien jaar celstraf opleveren. De koning leidde vroeger een losbandig leven, waar zijn ouders het niet mee eens waren.

Langstzittende monarch
Na het overlijden van koning Bhumibol is Koningin Elizabeth II de langst regerende monarch en staatshoofd ter wereld. Bhumibol heeft 70 jaar geregeerd, namelijk vanaf zijn 18e. Elizabeth II kwam zes jaar later op 6 februari 1952 op de troon.

Ons koningshuis vertelt
Koning Willem-Alexander heeft de familie van de Thaise koning donderdag per telegram zijn deelneming betuigd met diens overlijden. “Met ontroering ontving ik het bericht van het overlijden van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand”, zegt de Nederlandse koning op de website van het Koninklijk Huis. “Voor het Thaise volk was hij gedurende zijn lange regeerperiode van meer dan zeventig jaar een baken van stabiliteit, ook in woelige tijden. Steeds weer beklemtoonde hij de waarden van harmonie en vreedzame samenwerking”, aldus Willem-Alexander.


Rouw en crematie


De Thaise regering heeft afgelopen donderdag een jaar van rouw afgekondigd. Die lange tijd is bij het overlijden van leden van de koninklijke familie niet ongebruikelijk. De verwachting is dat de crematie van de vorst, die zeventig jaar op de troon zat, ook pas over een jaar zal plaatsvinden. In de tussentijd zijn er tal van plechtigheden op en rond het koninklijk paleis in Bangkok en worden er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een speciaal tijdelijk koninklijk crematorium op Sanam Luang, het koninklijk (crematie)veld ernaast. De laatste koninklijke crematie vond daar in 2012 plaats. De kroning van de nieuwe koning Vajrilangkorn zal na verwachting pas plaatsvinden na de crematie.

 

Bron: Vorsten.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Prinses Christina is vandaag 72 geworden. Wij doken in de archieven voor de leukste nostalgische foto's van de jongste zus van prinses Beatrix.

Kerstvakantie op Paleis Soestdijk, in 1959

More content below the advertising

Christina trouwt met Jorge, 1975

Met mama Juliana, in 1982

Met Viktoria en Jaime de Bourbon de Parme in Italië, in 2017

Beeld: ANP/RVD - Jeroen van der Meyde

Ze zal er flink van balen, maar eens op film is altijd op film. Er komt een nieuwe film met Meghan Markle in de bioscoop. Maar dan wel een oudje waar ze zich flink voor geneert.

Ver voordat ze prins Harry tegen het lijf liep, en zelfs voor ze bekend werd door de serie Suits, maakte Meghan de film The Boys & Girls Guide To Getting Down. Die kwam in 2011 als tv-film uit in de VS, maar werd in Europa niet uitgebracht. Tot nu.

More content below the advertising

Want ja, de makers van de film zien wel brood in hun film, over een groep twintigers die gaat stappen in Los Angeles. Meghan speelt er party girl Dana, en dat zou voor heel wat gênante momenten tussen haar en de queen kunnen zorgen.

Haar verleden kan ze natuurlijk niet uitwissen, en de release van de film is ook niet tegen te houden. Het is de verwachting dat de film aanvankelijk alleen in Groot-Brittannië op het witte doek komt.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in