De Thaise koning Bhumibol Adulyadej is afgelopen donderdag (13 oktober 2016) op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bangkok overleden. “Zijne koninklijk hoogheid is vredig ingeslapen in het Siriraj-hospitaal”, liet de Thaise regering weten.

Zijn opvolger
Bhumibol was de langstzittende monarch ter wereld, van 9 juni 1946 t/m 13 oktober 2016. Zijn 63-jarige zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn volgt hem op. Hij is de eerste keuze van zijn nageslacht, omdat Maha zijn enige zoon is.  Zover er valt te peilen is de nieuwe koning niet geliefd. Kritiek op de koninklijke familie kan namelijk vijftien jaar celstraf opleveren. De koning leidde vroeger een losbandig leven, waar zijn ouders het niet mee eens waren.

Langstzittende monarch
Na het overlijden van koning Bhumibol is Koningin Elizabeth II de langst regerende monarch en staatshoofd ter wereld. Bhumibol heeft 70 jaar geregeerd, namelijk vanaf zijn 18e. Elizabeth II kwam zes jaar later op 6 februari 1952 op de troon.

Ons koningshuis vertelt
Koning Willem-Alexander heeft de familie van de Thaise koning donderdag per telegram zijn deelneming betuigd met diens overlijden. “Met ontroering ontving ik het bericht van het overlijden van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand”, zegt de Nederlandse koning op de website van het Koninklijk Huis. “Voor het Thaise volk was hij gedurende zijn lange regeerperiode van meer dan zeventig jaar een baken van stabiliteit, ook in woelige tijden. Steeds weer beklemtoonde hij de waarden van harmonie en vreedzame samenwerking”, aldus Willem-Alexander.

Rouw en crematie
De Thaise regering heeft afgelopen donderdag een jaar van rouw afgekondigd. Die lange tijd is bij het overlijden van leden van de koninklijke familie niet ongebruikelijk. De verwachting is dat de crematie van de vorst, die zeventig jaar op de troon zat, ook pas over een jaar zal plaatsvinden. In de tussentijd zijn er tal van plechtigheden op en rond het koninklijk paleis in Bangkok en worden er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een speciaal tijdelijk koninklijk crematorium op Sanam Luang, het koninklijk (crematie)veld ernaast. De laatste koninklijke crematie vond daar in 2012 plaats. De kroning van de nieuwe koning Vajrilangkorn zal na verwachting pas plaatsvinden na de crematie.

 

Bron: Vorsten.nl

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Een week, vier heel verschillende outfits. Meghan Markle trok voor haar drukste royal dagen tot nog toe alles uit de kast.

Van receptie tot royal birthday: de week die achter ons ligt was druk voor prins Harry en verloofde Meghan Markle. Die vier keer de kans kreeg om zich van haar beste modekant te laten zien in drie dagen tijd.

Woensdag 18 april
In een midi-jurk van Altuzarra en blazer van Camilla and Marc
Bij het Commonwealth Youth Forum

Donderdag 19 april
In een zwarte jurk van Black Halo
Bij de Women’s Empowerment-receptie

Zaterdag 21 april - overdag
In een groene jurk van Self Portrait
Bij de Invictus Games-receptie

Zaterdag 21 april - 's avonds
In een blauwe capejurk van Stella McCartney
Bij het verjaardagsconcert van koningin Elizabeth

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Volgens de Daily Mail is Kate vroeg in de ochtend opgenomen. Ze kwam met de auto, samen met haar man Prins William, aan bij het St. Mary's Hospital in Londen. Ze maakt zich klaar om te bevallen van het derde kind van het stel in de private Lindo Wing.

De pers en Britse royalty-fans kamperen al dagenlang voor het ziekenhuis waar het nu toch echt te lijkt beginnen.

We houden je op de hoogte!