Het is niet gemakkelijk om te leven als een royal. Naast allerlei fijne privileges en fantastische hoeden, heb je als lid van de koninklijke familie ook te leven met een specifieke woordenschat. Een koninklijke geheimtaal als het ware. Wijk je af van die woordenschat, dan weten de kenners direct dat jouw bloed niet zo blauw is als je doet voorkomen.

Antropoloog Kate Fox bestudeerde de ins & outs van de Britse elite en ontdekte een duidelijke lijn in het taalgebruik van de welgestelden. Mocht je je ooit willen mengen onder de crème de la crème van de Britse society, dan kun je deze acht woorden beter uit je Engelse vocabulaire schrappen.

1 Toilet
Als Dutchess Kate Middleton moet, zul je nimmer horen dat ze zich verontschuldigt om naar het toilet te gaan. Het is een verboden woord, net als ‘bathroom’ of ‘ladies’. Een royal als zij gaat naar de ‘lavatory’.

2 Pardon
Als prins William je niet goed heeft verstaan, onderbreekt hij je met een ‘what?’. Verontschuldigingen als ‘sorry’ en ‘pardon’ horen niet bij de upper class, hoe beleefd ze ook klinken.

3 Couch


Koningin Elizabeth hangt ’s avonds niet op de bank, Hare Koninklijke Hoogheid zit op een sofa.

4 Living Room
In Buckingham Palace vind je zitkamers. Zeker geen lounges of woonkamers. Dus gebruik het keurige sitting room.

5 Dad
Elke zichzelf respecterende royal noemt zijn ouders geen ‘mum’ of ‘dad’. Verrassend genoeg kiest hij voor ‘mummy’ en ‘daddy’, bewees prins Charles in zijn toespraak tijdens het diamanten jubileum van de koningin.

Lees ook: 'Deze 'vergeten brieven' van Jackie Kennedy vertellen over een gebroken hart'

6 Perfume
Diana, was dol op haar ‘scent’ Quelques Fleurs, maar zou het nooit parfum noemen.

7 Patio

Als prins George en prinses Charlotte naar buiten willen, nemen hun ouders hen mee naar het terras, niet naar de patio.

8 Posh
Als je je door al deze koninklijke kennis een tikje posh bent gaan voelen, is dít het moment daarmee te stoppen. Upper class Britten gebruiken liever ‘smart’. Posh wordt alleen gebruikt in een ironische grap, om te laten weten dat je ervan op de hoogte bent dat dat een woord is van de lower class…

Foto's: Getty Images