Spannend, verrassend, een tikje eigenwijs en perfect van kleur. Zo omschrijft Josine Droogendijk - de vrouw achter website ModekoninginMaxima - de outfits van onze koningin. Voor Nouveau ontrafelt ze de symboliek van Máxima’s krachtige kleurentaal.

Wordt het een klassieke met een keurig kraagje of toch die slank gesneden leren jurk? Anders dan vaak wordt gedacht, maakt Máxima haar kledingkeuzes helemaal zelf.

Article continues after the ad

Haar vaste kamenierster Jolanda ten Brinke is weliswaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de koninklijke mantelpakken en jurken, maar verder is alles Máxima’s eigen ‘pakkie-an’.

Intrigerend, want door deze unieke aanpak komen we veel te weten over haar smaak, humeur en persoonlijkheid. Sterker nog: door middel van haar kleding kan Máxima heel direct complimenteren, imponeren of - indien gewenst - stilletjes naar de achtergrond verdwijnen. een paar voorbeelden.

5 x Máxima’s kleurcode

1. Een diner voor homo-emancipatie in Den Haag (rechts) biedt meer ruimte voor een eigen mening én een roze broekpak van D&G. Think pink!

2. Met een rood broekpak van Claes Iversen onderstreept Máxima tijdens zakelijke reizen haar passie en kracht.

3. Bij heel formele gelegenheden heeft Máxima vaak een bescheiden rol. Dat onderstreept ze met ingetogen outfits in beige, zachtroze en zand. Haar hoeden maken het geheel toch ‘typisch Máxima’.

4. Dankzij een perfect gekozen jurk lijkt Máxima bijna een onderdeel van het behang waar ze voor moet poseren bij de opening van een expositie in Dordrecht in 2017. De koningin had het kunstwerk al eerder gezien en stemde deze jurk van Natan er perfect op af.

5. Wat Máxima als koningin nooit mag dragen, is een politiek gevoelige kleur:

In Nederland kennen we die eigenlijk niet, maar een voor ons onschuldige kleur kan in het buitenland een heel andere betekenis hebben. Om problemen te voorkomen, denkt Máxima in de maanden voor een buitenlandse reis al goed na over het effect van haar kleding.

Een stylist helpt haar daar niet bij, maar in moeilijke situaties kan ze wel altijd rekenen op de hulp van externe adviseurs en ontwerpers.

Gelukkig maar, want sommige situaties zijn te gevoelig voor nattevingerwerk. Dat bleek ook wel op 8 november 2013. Op die dag dineerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima met president Poetin om de vriendschappelijke banden tussen Nederland en Rusland te vieren.

Het werd een ongemakkelijke avond, want vanwege de beroerde homorechten in Rusland werd het bezoek al ruim van tevoren enorm beladen. En wat trek je dan aan als koningin?

Heel wat Nederlanders duimden voor een roze broekpak met regenbogen, maar uiteindelijk viel Máxima’s keuze op veilig donkerbruin.

Heel verstandig, want als koningin moet Máxima altijd rekening houden met de ministeriële verantwoordelijkheid. Door te kiezen voor de meest neutrale kleur ever, bewees Máxima op een beladen moment dat ze haar taken serieus neemt én dat ze op de juiste momenten weet te zwijgen, ook met kleur.

Deze maand lees je in Nouveau een uitgebreid artikel van Josine Droogendijk over Máxima’s kleurentaal en fashiontrucs.

Nu in de winkel!

Ook leuk: Vanaf volgende maand volgt Josine Máxima op de voet in Nouveau.  

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in