De Britse royals houden graag gebruiken, gewoonten en tradities in ere als het om de geboorte van een nieuwe koninklijke baby gaat. 

1. Peetouders
Koninklijke baby's krijgen gemiddeld zo'n 6 peetouders. Prins George heeft er zeven en prinses Charlotte heeft er vijf. Hiervoor worden geen directe familieleden gekozen, maar worden bijvoorbeeld graag andere koningshuizen ingeschakeld. 

2. De bevalling
Het was altijd traditie om prinsjes en prinsesjes thuis ter wereld te brengen, maar prinses Diana bracht hier verandering in door voor het eerst in het ziekenhuis te bevallen. In het geval van hertogin Kate is er een team van drie verloskundigen aanwezig bij de geboorte. Die verloskundigen moeten naar verluidt een geheimhoudingsverklaring tekenen en zijn in de maanden dat zij met Kate werken niet toegestaan om te drinken. 

3. De aankondiging.
De koningin dient als eerste op de hoogte gesteld te worden van de komst van het kindje. Daarna mag de geboorte pas officieel bekend worden gemaakt. Dit gebeurt middels een handgeschreven aankondiging die op een ezel voor Buckingham Palace wordt geplaatst om zo het volk te informeren over de nieuwe baby. 

4. Het geslacht van de verwachte baby wordt traditiegetrouw geheim gehouden tijdens de zwangerschap. Kate en William zouden zelf niet eens weten wat het wordt. 

5. De doop
Enkele weken na de geboorte wordt het nieuwe prinsje of prinsesje gedoopt door het hoofd van de Engelse kerk. Het doopfeest is de eerste keer dat de baby in het openbaar verschijnt. Tijdens de doop draagt de baby, ongeacht de sekse, een doopjurk die al acht generaties gedragen wordt. Inmiddels hebben 62 koninklijke baby's deze japon gedragen.