Gisteren vierde Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag tijdens een feestelijke Koningsdag in Tilburg. Omdat vijftig een bijzondere mijlpaal is, feest de koning vandaag nog even door. In het Paleis op de Dam dineert hij vanavond met maar liefst 150 ‘gewone’ burgers die op 27 april, net als hij, ook een kroonjaar vierden. 

Té bijzonder
Geweldig leuk, maar ook reuze spannend voor de gasten. Want hoe gedraag je je nou wanneer je met de koninklijke familie aan tafel zit? Etiquette-deskundige Jan Jaap van Weering gaf in het NOS Radio 1 Journaal een aantal tips. 

Lang en netjes
Te beginnen met de kleding. De dresscode is avondtenue: vrouwen in een lange avondjurk, mannen in smoking. Voor de dames geldt: bij een diep decolleté is een open achterkant niet geoorloofd, en andersom. Ook mogen gasten geen horloge dragen, want “gezelligheid kent geen tijd”.

Wacht op de gastheer
Bij de eettafel wacht je met plaatsnemen tot de koning zit. Is het zover, dan leg je direct een servet op je schoot, waarmee je laat zien klaar te zijn voor het eerste gerecht. Drinken mag pas ná de officiële ‘opening’ van het diner. 

Meet and greet
"Als je een begeleider krijgt toegewezen, moet je die begeleider volgen. De begeleider brengt je naar de koning, waar je pas een hand mag geven als hij jou een hand geeft. Je mag niet zomaar een vraag stellen." Verder tipte Van Weering dat gasten vooral zichzelf te blijven, om zo een ontspannen sfeer te creëren. Ook móet de telefoon op stil en mogen er geen selfies gemaakt worden. 

Bron: NOS. Beeld: Hollandse Hoogte.

Ja, we zwijmelen gewoon nog even door hoor. Nu er steeds meer beelden van het huwelijk binnendruppelen, viel ons die bijzondere momenten op waarbij het stel echt even alleen oog lijkt te hebben voor elkaar... 

1. Meghan naast haar prins:

2. Hand in hand in de koets:

3. Volgens liplezers zegt Harry op dit moment: "You look amazing... I'm so lucky."

4. Prachtig beeld van Harry die zijn bruid naar buiten begeleidt...

 

Een bericht dat is gedeeld door @cmillertiu op

5. Het gelukkige stel in de kerk voordat de ceremonie begint...

 

Een bericht gedeeld door Clem (@lclemenstagram) op

6. Harry helpt Meghan galant de auto in:

 

Een bericht gedeeld door AL’ NYAH (@al_nyah) op

7. Vlak voor dé kus:

8. Harry doet voorzichtig Meghan's sluier af. Meghan kijkt hem aan en hij zegt schattig: "Hi". Zucht...

 

Als íets 'not done' is op een trouwerij, is het wel wit dragen. De kleur van de bruidsjurk. Oprah koos voor een beige outfit, maar eenmaal in Engeland, besefte dat door het felle zonlicht, de jurk bijna wit werd op foto's. Gelukkig was daar Team Stella McCartney om haar uit de brand te helpen: