Gisteren vierde Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag tijdens een feestelijke Koningsdag in Tilburg. Omdat vijftig een bijzondere mijlpaal is, feest de koning vandaag nog even door. In het Paleis op de Dam dineert hij vanavond met maar liefst 150 ‘gewone’ burgers die op 27 april, net als hij, ook een kroonjaar vierden. 

Té bijzonder
Geweldig leuk, maar ook reuze spannend voor de gasten. Want hoe gedraag je je nou wanneer je met de koninklijke familie aan tafel zit? Etiquette-deskundige Jan Jaap van Weering gaf in het NOS Radio 1 Journaal een aantal tips. 

Lang en netjes
Te beginnen met de kleding. De dresscode is avondtenue: vrouwen in een lange avondjurk, mannen in smoking. Voor de dames geldt: bij een diep decolleté is een open achterkant niet geoorloofd, en andersom. Ook mogen gasten geen horloge dragen, want “gezelligheid kent geen tijd”.

Wacht op de gastheer
Bij de eettafel wacht je met plaatsnemen tot de koning zit. Is het zover, dan leg je direct een servet op je schoot, waarmee je laat zien klaar te zijn voor het eerste gerecht. Drinken mag pas ná de officiële ‘opening’ van het diner. 

Meet and greet
"Als je een begeleider krijgt toegewezen, moet je die begeleider volgen. De begeleider brengt je naar de koning, waar je pas een hand mag geven als hij jou een hand geeft. Je mag niet zomaar een vraag stellen." Verder tipte Van Weering dat gasten vooral zichzelf te blijven, om zo een ontspannen sfeer te creëren. Ook móet de telefoon op stil en mogen er geen selfies gemaakt worden. 

Bron: NOS. Beeld: Hollandse Hoogte.

Ons koningspaar is vandaag op streekbezoek in Zeeland, en geniet daar zichtbaar van het zonnetje.

Máxima droeg een fonkelnieuwe rok van Claes Iversen die haar outfit naast rood-wit-blauw ook een beetje roze en geel meegaf. wat Máxima betreft mag het zo te zien een kleurig najaar worden!

De Oranjes maakten het meeste van het stralende nazomerweer (mag het nog nazomer heten eigenlijk?) tijdens hun drukke dag in Schouwen-Duiveland. Ze bezochten achtereenvolgens Renesse, Kerkwerve, Bruinisse, Sint Philipsland, Sint-Annaland en Tholen.

Later vanmiddag moeten ze met gierende banden weer terug naar Den Haag - vanavond wacht ze een ontmoeting met voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon en zijn echtgenote Ban Soon-taek.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Hij is nog klein, maar hij is er echt: Meghans babybump. Harry en Meghan begonnen gisteren (maandag) aan hun Australische tour, en gunden ons gelijk een kijkje op hun babygeluk.

Daar is-ie hoor: de bump!

De twee waren in Sydney, waar ze onder andere het beroemde Opera House aandeden. En naar een zoo gingen voor de verplichte maar oh zo leuke koala-ontmoeting die royals Down Under nou eenmaal altijd even aftikken.

Het was wel duidelijk dat niet alleen de omstanders baby Sussex on the brain hadden, maar ook papa en mama zelf: een beetje onwennig maar groot grijnzend namen ze de eerste babycadeautjes in ontvangst: een knuffelkangoeroe mét kleintje, en een minipaar Uggs.

Niet geheel onverwacht koos de duchess op haar eerste dag in Australië voor Australisch design. Haar jurk is van Karen Gee.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in