Ook al gaat Máxima ogenschijnlijk heel gemakkelijk als koningin door het leven, er zijn wel degelijk veel regels die ze moest leren voordat 'het leven als royal' voor haar een tweede natuur werd. Het kennen van een paar van die etiquette is ook geen overbodige luxe in ons eigen leven. Heel simpel, en soms wel zo handig. 

1. Begroet met een kus en/of een stevige hand. 
Leden van het Koningshuis houden de gewone etiquette aan als het om begroeten gaat: ze geven een kus aan vrienden en familie (doorgaans geldt: hoe minder kussen, hoe intiemer de band) en een stevige hand aan degenen die verder van hen afstaan.  

Lees ook: Wat klopt er niet aan: 'Ik vond het heel gezellig'? (Straks weet je het)

2. Stap elegant uit de auto.
Het is voor elke royal belangrijk om elegant een entree te maken. Zelfs als je uit een auto stapt. Doe dit à la Máxima (Kate is er ook een ster in) door zo dicht mogelijk bij het portier te gaan zitten en beide handen achter je te plaatsen en te draaien, terwijl je je enkels en knieën bij elkaar houdt. Vervolgens plaats je je voet buiten de auto en in een snelle beweging ga je staan. Even oefenen inderdaad.

3. Gebruik je clutch om je te bedekken.
Dat deed prinses Diana ook als ze een diep decolleté droeg: simpelweg de clutch ervoor tijdens het uitstappen uit de auto, en geen fotograaf die een gênante foto kon maken.

4. Houd de tas in je hand.
Eenmaal uit de auto, houdt een dame altijd haar tas voor zich en dat doet ze met beide handen - zoals Máxima hier laat zien. Je zult de koningin niet snel een clutch geklemd onder haar arm zien dragen of - helemaal not done - op de grond zien plaatsen tijdens een diner. In plaats daarvan wordt een tas vaak tussen de koninklijke rug en de rug van de stoel geplaatst tijdens het eten. 

5. Kaarsrechte houding.
De juiste houding is alles voor royals. Bij voorkeur zitten ze kaarsrecht op een stoel met een kleine ruimte tussen de rug en de rug van een stoel, de kin evenwijdig aan de vloer. De benen zijn tegen elkaar geplaatst en staan vaak een tikje schuin, zodat niemand onder de jurk kan kijken.  

6. Vouw het servet in tweeën, met de vouw naar je toe.
Tijdens het diner leggen royals pas het servet op schoot nadat de gastvrouw dat heeft gedaan. Als je je mond moet afvegen, doe je dit aan de binnenkant van het servet, zodat vlekken niet op je kleding komen.

7. Houd het wijnglas vast bij de steel.
Dat zorgt er niet alleen voor dat de wijn niet wordt verwarmd door je lichaamstemperatuur, het staat ook sierlijk. Prinses Beatrix houdt overigens haar glas wijn altijd vast bij de kelk, zoals leden van het Koningshuis dat vroeger ook deden; eeuwen geleden hielden mensen het wijnglas bij de steel vast, omdat op die manier onhygiënische handen zo ver mogelijk wegbleven bij de wijn. Leden van het koningshuis hadden in die tijd geen vieze handen en hielden daarom het glas bij de kelk vast.
Draag je lippenstift? Nip dan steeds van exact dezelfde plek op het glas om een 'lipstick-rand' te voorkomen. 

8. Zo houd je je theekopje vast.
Klem je duim en wijsvinger samen rond het oor en laat je middelvinger eronder rusten (links). Bij een koffiekop (rechts) gaat de wijsvinger door het oor. Laat 'de pink' achterwege. 

9. Je mes blijft in je rechterhand, je vork in de linkerhand.
Ook als je een hap neemt. Je switcht je vork en mes nooit. En je eet van de achterkant, het bolle gedeelte, van je vork, daar 'schuif' je het eten op. Neem vervolgens drie happen, maximaal vier, daarna pauzeer je even. Ben je klaar met eten, leg dan je vork en mes diagonaal op je bord. Zie je bord als een klok: leg ze op '10 en 4 uur' (rechts). De afbeelding links geeft aan: ik pauzeer.

10. Deze woorden worden nooit gebruikt. 
Woorden als koelkast, toilet, mantel, wagen, japon en gebakje; je zult het mensen uit adellijke kringen niet horen zeggen. Gebruik in plaats daarvan de benamingen: ijskast, wc, jas, auto, jurk en taartje. 

Bron: Town and Country magazine
Bron beeld: Hollandse Hoogte

"Met het grootste respect gedenken wij Wim Kok", zeggen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in een verklaring op het overlijden van Wim Kok.

"Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Als vakbondsvoorzitter behoorde hij tot degenen die de basis legden onder ons poldermodel. Als minister van Financiën en minister-president boezemde hij vertrouwen in door zijn integriteit en zijn talent om complexe problemen hanteerbaar te maken."

Ook het koningshuis prijst de betrokkenheid van Kok. "Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd. Op deze verdrietige dag gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw en zijn familie."

Wim Kok en Koningin Beatrix

Koningin Beatrix was voor Wim Kok een 'sparringpartner' in de jaren dat hij als minister-president elke maandag bij haar op bezoek ging. Kok zei dat in 2013 bij de NOS dat hij haar rol altijd 'buitengewoon' heeft gewaardeerd.

Volgens Kok daagde de koningin uit tot nadenken en bood ze een kritisch klankbord. Ze ondertekent niet alleen wetten, 'maar ze heeft een méning', zei Kok toen. Beatrix toonde altijd een 'zeer intensieve betrokkenheid' bij alle onderwerpen die speelden in de ministerraad, aldus Kok, die premier was van 1994 tot 2002.

Hij zei dat Beatrix de monarchie duidelijk heeft gevestigd en dat het koningschap inmiddels in brede kring is geaccepteerd. 'Vooral door de perfectie manier waarop ze invulling gaf aan haar functie.'

Wim Kok en Willem-Alexander

Wim Kok belt Willem-Alexander in 2001 woedend uit bed, nadat de toenmalige kroonprins tijdens een persontmoeting had verwezen naar een ingezonden brief van de Argentijnse dictator Videla. Kok onthulde dat in een documentaire van Andere Tijden.

Willem-Alexander had tijdens een werkbezoek in New York journalisten verwezen naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima's vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime.

Al snel bleek dat de brief was geschreven door Videla zelf; niet bepaald een betrouwbare bron.

De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen.  

Kok was boos over de uitlating van de prins. "Ik heb dat telefonisch laten weten", zei Kok. "Het was misschien een uur of tien of elf bij ons, dus dat zijn doorgaans tijdstippen dat je daar nog op één oor ligt."

De oud-premier vertelde in Andere Tijden dat hij niet veel tijd had. "Dus dat is niet al te gepolijst gegaan. Ik was wel heel erg boos", aldus Kok.

Weg geplaveid voor huwelijk Willem-Alexander en Máxima

De oud-staatsman heeft alsnog succesvol de weg geplaveid voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Hij wist het verzet tegen de partnerkeuze van de prins van Oranje te kanaliseren door Jorge Zorreguieta weg te houden bij de trouwplechtigheid op 2 februari 2002.

Zorreguieta zag er uiteindelijk zelf vanaf om aanwezig te zijn bij de huwelijksvoltrekking. Met een verklaring van Zorreguieta in de hand, kon Wim Kok het parlement om de voor de erfopvolging en het toekomstige koningschap noodzakelijke toestemming vragen voor het huwelijk. 

Kok redde met zijn handelen de monarchie, maar de PvdA-leider vond het eigenlijk maar zonde van zijn kostbare tijd dat hij zich intensief moest bezighouden met het liefdesleven van Willem-Alexander.

Hartkwaal

Wim Kok overleed zaterdag te midden van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen ten gevolge van een hartkwaal. Hij is 80 jaar geworden.

Bron: NU.nl en ANP. Beeld: ANP

 

Na het bezoek aan Duitsland vorige week had Koningin Máxima deze week een druk binnenlands programma.

Dinsdag was een volle dag met het streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen.

De koningin droeg een nieuwe creatie van Claes Iversen en een hoed van haar favoriete hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.

Het koningspaar bezocht 5 steden en ging toen met gierende banden richting Den Haag voor het bezoek van Ban Ki-Moon.

Máxima opende  woensdag het vernieuwde kantoor van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. De koningin verzorgde de openingshandeling en daarvoor hoefde ze dit keer geen lintje door te knippen.

De blouse en rok zijn beide van Natan. Op de muur was een herinneringsplaquette bevestigd waarin Máxima een 3D-geprint logo van het Verbond zette.

Later die woensdag werd de koningin in het Vredespaleis in Den Haag verwacht waar ze de opening van het One Young World The Hague-congres bijwoonde. Hiervoor trok ze wel een ander outfit van Saloni aan.

Dit weekend is ze ongetwijfeld druk geweest met de voorbereiding op het bezoek aan Engeland volgende week.

De grote vraag is of ze ook de wereldberoemde ‘Stuart’ diadeem heeft ingepakt. De kostbare diamant is voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat koningin Juliana in 1972 bracht aan de Britse vorstin dus het lijkt een mooi moment om deze weer eens te tonen.

Beeld: ANP. Bron kleding: Modekoninginmaxima.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in