Ook al gaat Máxima ogenschijnlijk heel gemakkelijk als koningin door het leven, er zijn wel degelijk veel regels die ze moest leren voordat 'het leven als royal' voor haar een tweede natuur werd. Het kennen van een paar van die etiquette is ook geen overbodige luxe in ons eigen leven. Heel simpel, en soms wel zo handig. 

1. Begroet met een kus en/of een stevige hand. 
Leden van het Koningshuis houden de gewone etiquette aan als het om begroeten gaat: ze geven een kus aan vrienden en familie (doorgaans geldt: hoe minder kussen, hoe intiemer de band) en een stevige hand aan degenen die verder van hen afstaan.  

Lees ook: Wat klopt er niet aan: 'Ik vond het heel gezellig'? (Straks weet je het)

2. Stap elegant uit de auto.
Het is voor elke royal belangrijk om elegant een entree te maken. Zelfs als je uit een auto stapt. Doe dit à la Máxima (Kate is er ook een ster in) door zo dicht mogelijk bij het portier te gaan zitten en beide handen achter je te plaatsen en te draaien, terwijl je je enkels en knieën bij elkaar houdt. Vervolgens plaats je je voet buiten de auto en in een snelle beweging ga je staan. Even oefenen inderdaad.

3. Gebruik je clutch om je te bedekken.
Dat deed prinses Diana ook als ze een diep decolleté droeg: simpelweg de clutch ervoor tijdens het uitstappen uit de auto, en geen fotograaf die een gênante foto kon maken.

4. Houd de tas in je hand.
Eenmaal uit de auto, houdt een dame altijd haar tas voor zich en dat doet ze met beide handen - zoals Máxima hier laat zien. Je zult de koningin niet snel een clutch geklemd onder haar arm zien dragen of - helemaal not done - op de grond zien plaatsen tijdens een diner. In plaats daarvan wordt een tas vaak tussen de koninklijke rug en de rug van de stoel geplaatst tijdens het eten. 

5. Kaarsrechte houding.
De juiste houding is alles voor royals. Bij voorkeur zitten ze kaarsrecht op een stoel met een kleine ruimte tussen de rug en de rug van een stoel, de kin evenwijdig aan de vloer. De benen zijn tegen elkaar geplaatst en staan vaak een tikje schuin, zodat niemand onder de jurk kan kijken.  

6. Vouw het servet in tweeën, met de vouw naar je toe.
Tijdens het diner leggen royals pas het servet op schoot nadat de gastvrouw dat heeft gedaan. Als je je mond moet afvegen, doe je dit aan de binnenkant van het servet, zodat vlekken niet op je kleding komen.

7. Houd het wijnglas vast bij de steel.
Dat zorgt er niet alleen voor dat de wijn niet wordt verwarmd door je lichaamstemperatuur, het staat ook sierlijk. Prinses Beatrix houdt overigens haar glas wijn altijd vast bij de kelk, zoals leden van het Koningshuis dat vroeger ook deden; eeuwen geleden hielden mensen het wijnglas bij de steel vast, omdat op die manier onhygiënische handen zo ver mogelijk wegbleven bij de wijn. Leden van het koningshuis hadden in die tijd geen vieze handen en hielden daarom het glas bij de kelk vast.
Draag je lippenstift? Nip dan steeds van exact dezelfde plek op het glas om een 'lipstick-rand' te voorkomen. 

8. Zo houd je je theekopje vast.
Klem je duim en wijsvinger samen rond het oor en laat je middelvinger eronder rusten (links). Bij een koffiekop (rechts) gaat de wijsvinger door het oor. Laat 'de pink' achterwege. 

9. Je mes blijft in je rechterhand, je vork in de linkerhand.
Ook als je een hap neemt. Je switcht je vork en mes nooit. En je eet van de achterkant, het bolle gedeelte, van je vork, daar 'schuif' je het eten op. Neem vervolgens drie happen, maximaal vier, daarna pauzeer je even. Ben je klaar met eten, leg dan je vork en mes diagonaal op je bord. Zie je bord als een klok: leg ze op '10 en 4 uur' (rechts). De afbeelding links geeft aan: ik pauzeer.

10. Deze woorden worden nooit gebruikt. 
Woorden als koelkast, toilet, mantel, wagen, japon en gebakje; je zult het mensen uit adellijke kringen niet horen zeggen. Gebruik in plaats daarvan de benamingen: ijskast, wc, jas, auto, jurk en taartje. 

Bron: Town and Country magazine
Bron beeld: Hollandse Hoogte

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in