Ze vormen een van de bekendste dynastieën ter wereld, er zijn honderden boeken over hen geschreven en duizenden foto's van hen gemaakt. En toch zijn er nog altijd dingen die je nog niet wist, over de Kennedy's.

De Kennedy's staan ook bekend als 'Amerikaanse adel'. Tussen 1947 en 2011 zat er altijd wel een familielid in de nationale politiek, onder andere als prominente senators en als president, zoals John F. Kennedy. De familie arriveerde in 1849 vanuit Ierland in Boston en kende naast grote successen ook vele dieptepunten.

Zo bleef Rosemary gehandicapt achter na een lobotomie, Ted werd zijn leven lang achtervolgd door het auto-ongeluk dat zijn jonge assistente het leven kostte. Joseph, Kathleen en John verongelukten allemaal met een vliegtuig. En John en Robert kwamen in de jaren zestig allebei door een aanslag om het leven. Het is die mix van ultieme glamour, macht en menselijke kwetsbaarheid die de Kennedy nog altijd een fascinerende clan maakt. Waar veel over bekend is, maar sommige dingen toch ook weer niet. Enjoy!

1 Inspiratie voor all things preppy

© Brooks Kraft LLC/Sygma / Getty Images

De Kennedy's – en dan vooral Jack en Jackie – zijn sinds de jaren vijftig de ultieme iconen van de Amerikaanse East Coast stijl. Simpele, peperdure chic, sportieve 'preppy' lifestyle, Ivy League opleidingen (aan de meest elitaire universiteiten), fotogenieke zomervakanties in Hyannis Port in Massachusetts en dit alles met een vleugje Edward Hopper. Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Lacoste, J.Crew en Calvin Klein bouwden er hun imperium op. En zelfs de Queen viel er een beetje bij in het niet, in 1965.

 

2 Jackie was liever Jacqueline

© JFK Library.org

Jackie Kennedy was zo trots op haar Franse roots – ze heette eigenlijk Jacqueline Bouvier – dat ze bij voorkeur op zijn Frans werd aangesproken als 'Jacleen'. Ze legde zich erbij neer dat het in de volksmond op zijn Amerikaans 'Jackie' werd, maar vond het stiekem vreselijk.

 

3 John vreesde overgewicht meer dan de Russen

© JFK Library.org

John F. Kennedy was geobsedeerd door zijn gewicht en reisde nooit zonder weegschaal.

 

4 Jackie redde de Tempel van Dendur

© Metropolitan Museum of Art

Toen Nubische kunst verloren dreigde te gaan door de bouw van de Aswan Dam in Egypte haalde Jackie de president over om het Metropolitan Museum of Art gul te steunen in hun pogingen de kunst te redden. In 1963 mocht ze een van de bedreigde stukken redden van de ondergang en koos de Tempel van Dendur. Die werd, met veel pijn en moeite, in 1979 in het Met geïnstalleerd.

 

5 JFK als stijlicoon

© JFK Library.org

JFK, toch een van de meest charismatische mannen ooit, was dol op witte sokken en droeg niet anders.

 

6 Robert beklom als eerste Mount Kennedy

In 1965 beklom Robert Kennedy – gewapend met de familievlag en gesponsord door de National Geografic Society – als eerste Mount Kennedy, tot op dat moment de hoogste niet-beklommen piek in Noord-Amerika. De Canadese berg was eerder dat jaar naar de familie genoemd, ter ere van Roberts oudere broer JFK. Het leverde onmiddellijk een familievete op toen zijn ándere broer Ted in de New York Times liet weten: 'Voor alle duidelijkheid: hij is niet de eerste Kennedy die een berg heeft bedwongen. Ik heb in 1957 de top van de Matterhorn gehaald, die hoger is. En ik had daarbij niet de hulp nodig van de Royal Canadian Mounted Police."

 

7 Jackie pitchte de kreet Camelot

© JFK Library.org

Het korte presidentschap van JFK, hier met zijn kinderen Caroline en John, wordt vaak geassocieerd met Camelot, het legendarische kasteel van koning Arthur. Dat sterke, aansprekende beeld is niet bedacht door een campagneteam, maar door Jackie, die zich zeer bewust was van de macht van de media. Na JFK's dood nodigde ze LIFE journalist Theodore H. White bij haar thuis uit voor een artikel waarin ze handig aandacht verlegde van zijn dood naar zijn nalatenschap. Ze vertelde hoe John als kind gefascineerd was door de Ridders van de Ronde Tafel. "'s Avonds, voor we naar bed gingen… we hadden een oude Victriola en dan speelde hij een paar LP's af. Er was een liedje dat hij prachtig vond, hij hield van 'Camelot'. Don't let it be forgot, that once there was a spot, for one brief shining moment, that was known as Camelot, was zijn favoriete songtekst." Ze voegde eraan toe: "Er zullen andere geweldige presidenten komen, maar er zal nooit meer een Camelot zijn."

 

8 John gunde zichzelf pleziertjes

© JFK Library.org

Een complete apotheek aan pillen, vele minnaressen, Marilyn Monroe – John ontzegde zichzelf niet snel iets. Ook niet als dat politiek gevoelig lag. Zo kocht hij nog even snel 1200 van de beste Cubaanse sigaren, één dag voor hij een verbod oplegde op de import van Cubaanse artikelen.

 

9 Jackie wilde niet zomaar een man

© Brooks Kraft LLC/Sygma / Getty Images

Jackie werd op haar 21ste uit 1279 kandidaten uitverkoren om een jaar bij Vogue te werken: 6 maanden in New York en zes maanden in Parijs. Droombaan! Ze nam op haar eerste dag al na een paar uur ontslag omdat de vooral vrouwelijke redactie in haar ogen haar kansen om een geschikte man (lees: welvarend, veelbelovend en ambitieus) te vinden in de weg stond. Heel erg geëmancipeerd klinkt dat niet, maar ze wist blijkbaar waar ze mee bezig was, want in haar volgende baan als columnist voor de Washington Times-Herald leerde ze toen nog senator John F. Kennedy kennen, waar ze mee zou trouwen.

 

10 Vergane glorie

Jackie Kennedy was degene die in 1972 haar excentrieke tante en nichtje Edith (Big Edie) en Edith (Little Edie) van vervuiling en uitzetting redde, toen de Grey Gardens villa van de voormalig debutante en socialite totaal in verval was geraakt. De originele documentaire over de Edie's uit de jaren zeventig wordt gezien als een van de beste docu's ooit, onder andere omdat het een andere kant laat zien van het leven aan de 'rijke' oostkust. De liefdevolle verfilming met Drew Barrymore en Jessica Lange mag er ook zijn.