Heb je wel eens overwogen om te cruisen? Alle luxe op het water terwijl je vaart van het ene culturele pareltje naar het volgende. Waar moet je aan denken of wat neemt je mee?

Kies een cruise die bij je past

More content below the advertising

De keuze in cruiseland is groot. Kijk daarom goed wat voor schip, rederij of type cruisereis bij je past. Een groot schip met veel faciliteiten of en kleiner, intiemer schip? Een formele ambiance of meer een clubgevoel? Een schip gericht op families of juist niet?

Begin met een korte cruise

Bent je nog niet volledig overtuigd of een cruise geschikt is of voldoet aan je vakantiewensen, dan is een mini-cruise een goede optie. De drie- tot vijfdaagse minicruises zijn ideaal: een mix van city, wellness en relax in het westelijke Middellandse Zeegebied.

Vertrek bijvoorbeeld vanuit het Italiaanse Savona en meer aan bij Barcelona en Marseille. Bij meer dagen kunt je ook voet aan wal zetten op Ibiza en Mallorca.

Ga voor uw ideale hut

Wie denkt dat alle hutten op een schip hetzelfde zijn, heeft het mis. Afhankelijk van je budget, kan je een kamer huren die past bij jouw ultieme cruisebeleving. Een binnenhut is weliswaar goedkoper, maar heeft geen zeezicht.

Een buitenhut heeft een patrijspoort, een raam en soms een balkon en dus horizon. Kiezen voor een luxe suite kan bijvoorbeeld ook.

Met all Inclusive en deals kunt u besparen

Bij sommige rederijen geldt dat het verblijf op basis van volpension is en activiteiten van de sport- en wellnessfaciliteiten tot aan het entertainment zijn inbegrepen.

Voor de bijkomende kosten zijn vaak aantrekkelijke pakketten beschikbaar, denk aan social media- of drankpakketten. Ook hutprijzen variëren naarmate meer inbegrepen is en in het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe meer je bespaart.

Pak de trap  en sport

Bij cruisen hoort lekker eten en drinken; van versbereide viergangenmenu’s, dessertbuffets, huisgemaakte pizza’s tot gastronomische diners op sterrenniveau.

Laat de lift staan en neem standaard de trap om al dat lekkers te compenseren. Nog beter is om af en toe een sportrondje te doen. Terwijl de cruise rustig doorvaart, kan je hard aan het werk op de fitnesapparaten, de voetbal- en tennisbaan of een lesje pilates volgen.

Safety en gezondheid first

Veiligheid is een belangrijk item. Zo moet je, voordat u vertrekt uit de thuishaven, verplicht de Safety Drill bijwonen. In zwemvest gehuld, krijgt je de veiligheidsinstructies. Zorg er verder voor dat je zelf gezond en veilig reist.

Deining voel je nauwelijks op een groot cruiseschip, maar krijg je toch last van reisziekte dan helpt: frisse lucht (naar buiten!), voldoende water drinken, focussen op de horizon, groene appels eten en als dat niet genoeg is: een medicijn als Dramamine.

Zie meer op de bestemmingen die je aandoet

Aan boord valt van alles te beleven, maar in de steden waar je aanmeert ook. Je kan met een gids de stad in of op eigen houtje iets ondernemen. 

Zorg dan dat u een plan hebt en weet hoeveel tijd je hebt. En zorg er altijd voor dat je het noodnummer van de maatschappij in je telefoon hebt staan voor het geval dat je toch het schip mist.

Relax!

Eenmaal aan boord heb je alle tijd van de wereld - hét moment voor een bezoek aan de spa. Ook een kappersbezoek, een nageltreatment en zelfs een tandenbleeksessie behoren tot de mogelijkheden.

Beeld: iStock

Bewaren

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Genieten met een schoon geweten is dé reistrend voor 2019  – en nog ver daarna. Wat is er mooier dan wegdromen in  ongerepte natuur terwijl je weet dat je daarmee ook de lokale  bewoners of bedreigde dieren helpt? Nouveau wijst de weg.

Het nieuwe reizen: 5 x duurzaam wegdromen

1. Koro River Camp, Botswana

Gelegen in Botswana, vol luxe en comfort, draagt deze accommodatie ook bij aan de bescherming van de luipaard en aan het her-integreren van de zwarte neushoorn.

More content below the advertising

Alle opbrengsten gaan naar de Timbo Foundation, die zich richt op het verbeteren van de wildlife-migratie en educatie over het onderwerp aan lokale jongeren. Als gast slaap je er in een sfeervol ingerichte safaritent, mét privézwembad.

2. Réva Monforte, Italië

Noord-Italië is sowieso een prachtige regio voor wijnliefhebbers, maar op deze fijne bestemming kijk je vanuit je kamer zelfs uit op de wijngaarden. Het hotel begon namelijk ooit als wijnhuis en voegde steeds nieuwe voorzieningen toe, zoals een wellness en golfbaan.

Alle energie wordt natuurlijk opgewekt en het eten - met de lekkerste hazelnoten ooit - is door locals geproduceerd.

3. Danpaati River Lodge, Suriname

Een bijzonder project in Suriname: je slaapt er in een huisje middenin de ongerepte natuur. Voor gasten is het een onvergetelijke ervaring, voor de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug.

Het zorgproject van de Lodge richt zich op de twaalf omliggende dorpen, ondersteund door Nederlandse organisaties. Ze hebben crèches opgericht en bieden bewoners trainingen en banen bij de Lodge.

4. Malawi Conservation Experience

Malawi gaat al tijden gebukt onder stroperij, ontbossing en andere natuurcriminaliteit.

Daarom zijn er nu de Malawi Conservation Experience-reizen, bedoeld om toeristen te laten meewerken aan het herstel en behoud van de wilde dieren, flora en fauna.

Twee weken lang duik je als avonturier in het natuurreservaat, dat olifanten en apen behandelt en weer terugbrengt naar de eigen leefomgeving. De reis wordt afgesloten met een paar dagen Kanda Beach, om bij te komen van alle indrukken. 

5. QO-hotel

Dit hotel in Amsterdam is opgebouwd uit louter gerecyclede en lokale materialen; er is onder andere een oude Shell-toren in verwerkt. Het is voorzien van aluminium panelen, om energieverspilling tegen te gaan en op het dak worden groenten en fruit gekweekt.

Checklist duurzaam reizen:

1. Eco-friendly

Zoek een hotel dat energie gebruikt die uit natuurlijke bronnen is gewonnen, bijvoorbeeld zon en wind. Ruil het reizen per kerosine slurpend vliegtuig of cruiseschip in voor een comfortabele tocht met de trein. 

2. Local-friendly

Koop de producten die je op vakantie nodig hebt, ter plekke. Schakel voor diensten en klussen locals in.

3. Destination-friendly

Is eigenlijk ook eco-friendly, want iedereen begrijpt dat het milieu minder belast wordt door een fietsvakantie naar de Ardennen dan door een reis naar Australië.

Maar een destination-friendly vakantie is er vooral een, waarbij je je bestemming weloverwogen kiest en rekening houdt met de risico’s van overtourism. 

4. Consuming-friendly

Vermijd verspilling waar je kunt. Laat dus niet de handdoeken automatisch dagelijks verversen in je hotel en neem grote verpakkingen shampoo mee in plaats van mini-flesjes. 

Nu in Nouveau

In de nieuwe Nouveau lees je deze maand nog veel meer over duurzaam reizen. Op de cover staat powervrouw Susan Visser, de actrice die laat zien wat veerkracht is, een lans breekt voor positiviteit, en altijd – hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn – het leven wil vieren.

Verder natuurlijk weer glanzende reportages en watertandend mooie mode & beauty. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in