Heb je wel eens overwogen om te cruisen? Alle luxe op het water terwijl je vaart van het ene culturele pareltje naar het volgende. Waar moet je aan denken of wat neemt je mee?

Kies een cruise die bij je past

De keuze in cruiseland is groot. Kijk daarom goed wat voor schip, rederij of type cruisereis bij je past. Een groot schip met veel faciliteiten of en kleiner, intiemer schip? Een formele ambiance of meer een clubgevoel? Een schip gericht op families of juist niet?

Begin met een korte cruise

Article continues after the ad

Bent je nog niet volledig overtuigd of een cruise geschikt is of voldoet aan je vakantiewensen, dan is een mini-cruise een goede optie. De drie- tot vijfdaagse minicruises zijn ideaal: een mix van city, wellness en relax in het westelijke Middellandse Zeegebied.

Vertrek bijvoorbeeld vanuit het Italiaanse Savona en meer aan bij Barcelona en Marseille. Bij meer dagen kunt je ook voet aan wal zetten op Ibiza en Mallorca.

Ga voor uw ideale hut

Wie denkt dat alle hutten op een schip hetzelfde zijn, heeft het mis. Afhankelijk van je budget, kan je een kamer huren die past bij jouw ultieme cruisebeleving. Een binnenhut is weliswaar goedkoper, maar heeft geen zeezicht.

Een buitenhut heeft een patrijspoort, een raam en soms een balkon en dus horizon. Kiezen voor een luxe suite kan bijvoorbeeld ook.

Met all Inclusive en deals kunt u besparen

Bij sommige rederijen geldt dat het verblijf op basis van volpension is en activiteiten van de sport- en wellnessfaciliteiten tot aan het entertainment zijn inbegrepen.

Voor de bijkomende kosten zijn vaak aantrekkelijke pakketten beschikbaar, denk aan social media- of drankpakketten. Ook hutprijzen variëren naarmate meer inbegrepen is en in het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe meer je bespaart.

Pak de trap  en sport

Bij cruisen hoort lekker eten en drinken; van versbereide viergangenmenu’s, dessertbuffets, huisgemaakte pizza’s tot gastronomische diners op sterrenniveau.

Laat de lift staan en neem standaard de trap om al dat lekkers te compenseren. Nog beter is om af en toe een sportrondje te doen. Terwijl de cruise rustig doorvaart, kan je hard aan het werk op de fitnesapparaten, de voetbal- en tennisbaan of een lesje pilates volgen.

Safety en gezondheid first

Veiligheid is een belangrijk item. Zo moet je, voordat u vertrekt uit de thuishaven, verplicht de Safety Drill bijwonen. In zwemvest gehuld, krijgt je de veiligheidsinstructies. Zorg er verder voor dat je zelf gezond en veilig reist.

Deining voel je nauwelijks op een groot cruiseschip, maar krijg je toch last van reisziekte dan helpt: frisse lucht (naar buiten!), voldoende water drinken, focussen op de horizon, groene appels eten en als dat niet genoeg is: een medicijn als Dramamine.

Zie meer op de bestemmingen die je aandoet

Aan boord valt van alles te beleven, maar in de steden waar je aanmeert ook. Je kan met een gids de stad in of op eigen houtje iets ondernemen. 

Zorg dan dat u een plan hebt en weet hoeveel tijd je hebt. En zorg er altijd voor dat je het noodnummer van de maatschappij in je telefoon hebt staan voor het geval dat je toch het schip mist.

Relax!

Eenmaal aan boord heb je alle tijd van de wereld - hét moment voor een bezoek aan de spa. Ook een kappersbezoek, een nageltreatment en zelfs een tandenbleeksessie behoren tot de mogelijkheden.

Beeld: iStock

Bewaren