Vliegtickets zijn in geen jaren zo goedkoop. Wil je komend jaar zo voordelig mogelijk op reis? Lees dan deze slimme tips.

Topjaar 2017
Reizigers kunnen in het nieuwe jaar het beste op een zondag hun vakantie boeken en daarmee het meest besparen. Bovendien is 2017 een topjaar om je droomreis te plannen en uit te voeren, omdat de prijzen van vliegtickets ook in het afgelopen jaar daalden en nu op het laagste punt zijn sinds 2013.

Tip 1: Plan en boek je droomreis in 2017
De prijzen van vliegtickets voor vluchten binnen een bepaalde regio zijn gedurende het afgelopen jaar gedaald. Voor een enkele reis op een economy-vlucht werd een gemiddelde daling van vier procent gezien. Retourtickets voor economy-vluchten lieten een gemiddelde daling zien van vijf procent. In Europa bedroeg deze prijsdaling (zowel enkele reis als retour) vier procent. Die trend zet zich voort in 2017 en daarmee is komend jaar een perfecte tijd om je droomreis te realiseren.

Tip 2: Boek in januari
Als je vertrekt vanaf een Europese luchthaven, dan is januari de beste maand om vliegtickets te boeken, behalve wanneer er naar de Verenigde Staten wordt gevlogen (voor die bestemming is september de beste maand om je reis te boeken). Daarnaast raden ARC en Expedia aan om meer dan 21 dagen van tevoren je reis te boeken voor het vinden van de beste deals voor vluchten en hotels. Voor reizen binnen Europa wordt meer dan 85 dagen aangeraden, van Europa naar de VS 180 dagen en van Europa naar Azië 171 dagen.

Lees ook: Dit zijn de populairste citytrips van het moment

Tip 3: Kies de zondag voor het kopen van tickets
Het weekend - en dan specifiek de zondag - is voor Nederlanders en andere Europeanen het beste moment van de week om een voordelige reis te boeken. Vrijdag is daarvoor wereldwijd de slechtste dag. Een verklaring hiervoor is te vinden bij zakenreizigers, die vooral tijdens werkdagen hun vluchten boeken. Bij vluchten naar de VS kunnen besparingen tot zo'n vijftig procent oplopen door op zondag te boeken, in vergelijking met de laatste dag van de werkweek. Reizigers die vanaf een Europese luchthaven binnen Europa op vakantie gaan, kunnen circa dertig procent besparen door op zondag te boeken. Vliegen naar de VS kan een besparing opleveren van 22 procent door op zondag te boeken, voor Azië geldt een besparing van 13 procent.

Tip 4: Kies eens een andere bestemming
Er vertrekken steeds meer vliegtuigen met meer stoelen naar meer bestemmingen. Bestemmingen die vroeger (te) duur klonken, worden nu goedkoper door een toename van vliegverkeer en meer opties voor reizigers. Het José Martí International Airport in Cuba is bijvoorbeeld zo’n rising star en ook de luchthaven in Da Nang, de grootste stad van Vietnam, zag in dezelfde periode een capaciteitsgroei van 51 procent. Een andere opvallende trend is dat Mexico City en Dubai in populariteit zijn toegenomen en naar verwachting in 2017 blijven groeien in populariteit. Tot slot zagen ook India en China afgelopen jaar een enorme groei in vliegverkeer. 

Tip 5: Bespaar meer door een vlucht en hotel tegelijkertijd te boeken
Reizigers zijn vaak geneigd om eerst een vlucht te boeken en zich daarna pas te oriënteren op een hotel. Maar het is juist heel voordelig om een combinatie van vlucht en hotel te boeken. Een analyse van Expedia laat zien dat reizigers gemiddeld 100 euro op hun reis kunnen besparen door een combinatie van vlucht en hotel te boeken. Dat blijft de makkelijkste manier voor reizigers om veel geld te besparen.

Bron: Expedia en Airlines Reporting Corporation (ARC)