Vroeger vond je de beste reisdeals door last-minute te boeken, maar door het grote aanbod luchtmaatschappijen, is dat niet meer zo. Wil je komend jaar zo voordelig mogelijk op reis? Lees dan deze slimme tips.

1. Droomreis in de planning? Boek vroeg!

Als je toch een droomreis op de planning hebt staan, naar Azië of Amerika bijvoorbeeld, boek je vliegtickets dan ver van tevoren. Dat kan honderden euro's schelen.

Boek alvast je heen- en retourticket, je hebt nog ruim de tijd om te bepalen hoe je van A naar B komt. en het is meteen een goede stok achter de deur om die droomreis nu eindelijk écht te maken.

2. Boek een 'Open Jaw' ticket

Open Jaw? Jazeker. Dat houdt in dat je luchthaven van vertrek en aankomst niet hetzelfde hoeven te zijn. Je vliegt bijvoorbeeld van Schiphol naar Alicante en van Barcelona terug naar Rotterdam Airport. In sommige gevallen kan dit veel schelen.

Article continues after the ad

3. Boek twee enkeltjes in plaats van een retourvlucht

Het loont de moeite om dit even te vergelijken. Je kan ook proberen om met een luchtvaartmaatschappij heen te vliegen en met een andere terug als die op de dag dat jij wil reizen, een beter deal hebben.

4. Boek in januari

Als je vertrekt vanaf een Europese luchthaven, dan is januari de beste maand om vliegtickets te boeken, behalve wanneer er naar de Verenigde Staten wordt gevlogen (voor die bestemming is september de beste maand om je reis te boeken).

Daarnaast raden ARC en Expedia aan om meer dan 21 dagen van tevoren je reis te boeken voor het vinden van de beste deals voor vluchten en hotels.

Voor reizen binnen Europa wordt meer dan 85 dagen aangeraden, van Europa naar de VS 180 dagen en van Europa naar Azië 171 dagen.

Lees ook: Dit zijn de populairste citytrips van het moment

5. Kies de zondag voor het kopen van tickets

Het weekend - en dan specifiek de zondag - is voor Nederlanders en andere Europeanen het beste moment van de week om een voordelige reis te boeken.

Vrijdag is daarvoor wereldwijd de slechtste dag. Een verklaring hiervoor is te vinden bij zakenreizigers, die vooral tijdens werkdagen hun vluchten boeken.

Bij vluchten naar de VS kunnen besparingen tot zo'n vijftig procent oplopen door op zondag te boeken, in vergelijking met de laatste dag van de werkweek.

Het is per bestemming wel verschillend hoe ver je van te voren moet boeken om de beste deal te krijgen. Het loont de moeite om dat even uit te zoeken.

6. Bespaar meer door een vlucht en hotel tegelijkertijd te boeken

Reizigers zijn vaak geneigd om eerst een vlucht te boeken en zich daarna pas te oriënteren op een hotel. Maar het is juist heel voordelig om een combinatie van vlucht en hotel te boeken.

Een analyse van Expedia laat zien dat reizigers gemiddeld 100 euro op hun reis kunnen besparen door een combinatie van vlucht en hotel te boeken. Dat blijft de makkelijkste manier voor reizigers om veel geld te besparen.

Bron: Expedia, Skyscanner en Airlines Reporting Corporation (ARC). Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in