Europa is de thuisbasis van de Eiffeltoren, de Big Ben, en de basiliek St. Peter's. Maar dit zijn lang niet alle must-sees

De stad zou niet hetzelfde zijn zonder zijn architectuur

Geen enkele andere Europese stad heeft zo’n unieke en interessante architectuur als Barcelona. Dit is allemaal te danken aan één man: Antoni Gaudí. Dit zijn de acht mooiste werken om te bekijken wanneer je in de Spaanse stad bent.

1 – Sagrada Família

Article continues after the ad

Gaudí begon met werken aan de Rooms-Katholieke basiliek in 1882. Zelfs nu is de kerk nog niet klaar. Bekijk deze video om te zien hoe het eruit komt te zien.

Carrer de Mallorca, 401, 08013 Barcelona, Spanje

 

2 – Park Güell

De Spaanse ondernemer Eusebi Güell had Gaudí de opdracht gegeven om een gebied te creëren waar de rijken samen konden komen. Park Güell werd daarentegen een commerciële flop en werd veranderd in een openbaar park. De hoofdingang van het park op Barcelona’s Camel Hill wordt gekenmerkt door twee poorten, gemaakt in een ‘gingerbread’-stijl. Het open-air paviljoen van Park Güell wordt ondersteund door bijna 100 Dorische zuilen, die zijn versierd met mozaïek.

 

3 – Palau Güell

Gaudí kreeg ook de opdracht van Eusebi Güell om een enorm neo-gotisch (privé)landhuis te maken voor de familie Güell. Misschien herkent u aan de gevel niet direct dat dit een werk is van Gaudí, toch zijn de mozaïeken schoorstenen zijn klassieke kenmerk.

Carrer Nou de la Rambla, 3-5, 08001 Barcelona, Spanje

 

4 – Casa Batlló

Aan het begin van de 20ste eeuw heeft Gaudí de oorspronkelijke gevel van dit gebouw aan de Passeig de Gràcia herontworpen. De golvende wanden zijn bedekt met mozaïeken, gemaakt van kleurrijk glas en keramiek. Gaudí heeft het dak gerenoveerd van Casa Batlló, dat lijkt op de achterkant van een groot dier met iriserende schalen. Het kleurrijke keramische werk op het dak lijkt op de ruggengraat van een dier. Met oog voor detail is ook de binnenkant bedekt met blauwe mozaïektegels en een golvend plafond.

Passeig de Gràcia, 43, 08007 Barcelona, Spanje

 

5 – Casa Milà

Casa Milà wordt door de lokale bevolking aangeduid als La Pedrera, de steengroeve, vanwege de golvende grijze stenen gevel. Net als veel van zijn andere gebouwen is het dak van het appartementengebouw Casa Milà het meest interessante deel, met grote schoorstenen die lijken op gigantische middeleeuwse ridders. Het interieur is net zo adembenemend, inclusief indrukwekkende trappenhuizen.

Provença, 261-265, 08008 Barcelona, Spanje

 

6 – Casa Vicens

Casa Vicens is het eerste huis waar Gaudí aan heeft gewerkt, hij heeft het ontworpen in 1883. Hoewel het jaren in particuliere handen was, hebben de huidige eigenaren het doel om dit jaar het huis voor het publiek te openen.

Carrer de les Carolines, 18-24, 08012 Barcelona, Spanje

 

7 – Teresian College

Een van de meest sobere werken van Gaudí is het Teresian College in de wijk Sarrià-Sant Gervasi. Hij hield het ontwerp en de materialen eenvoudig, om aan te sluiten bij de belofte van de nonnen aan armoede. Het meest unieke aspect van het relatief eenvoudige Teresiaanse College zijn de gewelfde gangen in het gebouw.

Ganduxer 85-105, Barcelona, Spanje

 

8 – Bellesguard

Eén van Gaudí’s minder bekende gebouwen is de Bellesguard. Dit was de oorspronkelijke site van het kasteel van Martin I, de laatste koning van het Huis van Barcelona. Het is een mix van Art Nouveau en de neo-gotische stijl tussen 1900 en 1909. Hoewel er nu gewoon mensen wonen, is Bellesguard wel open voor publiek.

Carrer de Bellesguard, 16, 08022 Barcelona, Spanje