Grijze dagen zoals deze kunnen wel wat extra magie gebruiken. Daarom zijn hier 10 adembenemende plekken waar Walt Disney door geïnspireerd raakte.

1 – Belle en het Beest


Belle leeft in een rustig, afgelegen dorp vol met charmante boetiekjes. De architectonische details van de huizen komen uit het noordoosten van Frankrijk. Ook al is de officiële inspiratiebron nog onduidelijk, geeft de film hints naar de Franse Elzas.

 

2 – Belle en het Beest


Nadat de prins vervloekt is en als ‘beest’ vastzit in een kasteel, wordt het een donkere en mysterieuze plaats. Totdat Belle de vloek verbreekt. Château de Chambord in Loir-et-cher is gelegen in midden Frankrijk en was inspiratiebron voor de Disney-film.

 

3 – Doornroosje


Prinses Aurora raakte in een ‘eeuwige’ slaap in het koninklijke paleis. De inspiratiebron voor dat bouwwerk is te vinden in het Beierse Neuschwanstein kasteel, dat ook is nagebouwd in Disneyland.

 

4 – Rapunzel


Rapunzel werd geboren op Corona: een eiland met in het midden een groot kasteel. In de film zien we de Mont Saint-Michel uit Normandië. Het renaissance-kasteel op het eiland heeft een prachtige ‘peinture galante’-stijl.

 

5 – Aladdin


Het paleis van de sultan is altijd zichtbaar, waar je ook bent in Agrabah. In werkelijkheid gaat het hier om een kopie van het Indiase wereldwonder Taj Mahal, een graftombe. Ook de film verwijst naar de stad Agra, waar de tombe staat. Aladdin heeft een aapje en Jasmine een tijger, twee dieren waar Agra bekend om staat.

 

6 – Mulan


Natuurlijk is Mulan geïnspireerd op de Verboden Stad in Beijing, China. De film heeft meer verwijzingen: de kleding laat zien dat het verhaal is gesitueerd tijdens de Han Dynasty.  Mulan is gebaseerd op de Chinese legende Hua Mulan.

 

7 – Frozen


Het ijspaleis van Elsa staat haar toe een geïsoleerd bestaan de leiden. Je voelt je een heuse ijskoningin in het Canadese Hôtel de Glace in Quebec. Je wordt er  omringd door kristallen,  ijssculpturen en heel veel sneeuw!

 

8 – De klokkenluider van de Notre Dame


Het ‘huis’ van de gebochelde klokkenluider Quasimodo is niets anders dan de befaamde Parijse kathedraal. De producenten hebben ruim de tijd genomen om in de Franse hoofdstad inspiratie op te doen.

 

9 – Sneeuwwitje


In het klassieke sprookje vraagt de boze koningin aan haar toverspiegel wie de mooiste van het land is… Het kasteel waarin zij dat doet, staat in werkelijkheid in het Spaanse Segovia. De Alcázar heet het in de vorm van een boot opgetrokken gebouw.

 

10 – De kleine Zeemeermin


Zeemeermin Ariel wil niets liever dan benen om bij haar prins Eric in zijn kasteel te wonen. Het Zwitserse Chateau de Chillon uit de 12de eeuw stond model. Het is te vinden aan het Meer van Geneve.

Tekstbron: Country Living. Fotobron: Getty Images

 

En voor wie de video van de nieuwe Belle en het Beest nog niet heeft gezien: hij is prachtig.