Vlinders in je buik, ook als je al jaren samen bent. Hoe zorg je ervoor dat verliefdheid en passie blijven? Want dat het kan, staat vast. Journaliste Karin Kuijpers testte het uit en ontdekte: ‘Love is the drug!’

De bollen, al maanden in de gang, moeten geplant. Mijn man had het al tig keer beloofd te doen omdat ik veel op reis was, maar hij is niet bepaald het type klusser. Nu het bijna te laat is – want half januari – duiken we op een koude, regen­achtige zaterdagmiddag samen de tuin in.

'We lijken wel gek'
Hij sjouwt de zakken aarde, maakt gaten in de grond, ik leg de tulpen erin, hij dicht. Onze handen zitten vol aarde, onze gezichten zijn rood van regen en kou, we zeggen ‘we lijken wel gek’, maar die klus klaren heeft ook iets knus. Samen het nest verfraaien, het gebeurt te weinig. Als we erna een fles wijn opentrekken en naar onze tuin vol beloftes kijken, staan we ineens te zoenen. Alsof Cupido deze ‘rotklus’ beloont met een heerlijke avond vol intimiteit. Les 1 zou dus kunnen zijn: doe iets samen waaraan je allebei een hekel hebt.

Stikstapelverliefd
De tijd dat ik stikstapelverliefd op mijn vent was, is zo’n 35 jaar geleden. Een slanke, introverte jongeman met staalblauwe ogen en het haar als James Dean. Leren jack, hand-gevlochten Portugese laarzen, de mooiboy van de stad. En hij wilde mij! Wow. Ik werd verliefd op zijn ogen, maar nu houd ik ook van zijn kraaienpootjes ernaast.

Verliefd worden gaat in het begin vanzelf als je elkaar leuk vindt. Je ontmoet elkaar, het hart slaat op hol, vlinders in je buik, je kunt dag en nacht seks hebben en het leven bekijk je door een grote, roze bril. Dan ga je samenwonen, krijg je kinderen en dan maken de vlinders van het begin plaats voor de hectiek van het dagelijkse leven.

Zei Remco Campert niet dat liefde schuilt in de alledaagsheid der dingen? ‘Weer verliefd op je man’, ik leg het thema voor aan mijn vriendinnenclub. De een vindt het leuk als hij haar in zijn donkerblauwe Armanipak ophaalt en mee uit eten neemt. Of als hij tegen haar zegt dat die nieuwe jurk haar zo mooi staat, of trots is als ze een goede opdracht heeft binnengehaald. Ben je op zulke momenten echt weer even verliefd?

Lees ook: 8 tekenen dat jullie een goed huwelijk hebben (volgens relatie-experts)

Zelfbeheersing is king
O, er zijn nog echt genoeg momenten waarop het hart sneller slaat, aldus mijn vriendinnen. “Zijn driedaagse baard”, “als hij verstandige, beschouwende dingen zegt over ­kwesties die mijn leven beroeren”, “samen langs het voetbalveld staan en naar de kinderen kijken”, “een lingeriesetje kopen”, “als hij onverwachts bloemen meeneemt”, “wanneer hij mij belangrijker vindt dan onze kinderen”. Een vriendin oppert nog als grap dat wij vrouwen misschien op zeker moment lichtelijk moeten gaan dementeren, zodat we onze man ‘elke dag opnieuw leren kennen’, maar dat gaat wel heel ver.

Bestaat er zoiets als een magische formule voor een gelukkig huwelijk? Volgens onderzoeker John Gottman is het vrij simpel. “Vijf positieve momenten moeten opwegen tegen één negatief moment. Een aanraking, een complimentje, volledige aandacht voor elkaar of een opmerking waaruit blijkt dat je met de ander meeleeft. Die formule geeft grote kans van slagen. Je moet net zo hard aan een relatie werken als aan je baan, je hobby’s en je vriendschappen.”

'Seks wordt in het algemeen enorm overschat als kracht van een relatie. Het gaat om waardering voor elkaar. Hij weet dat ze niet van koriander houdt, zij vergeeft hem dat hij zijn sokken laat slingeren'

Kritiek op iemands karakter met minachting en agressie zijn volgens Gottman de grote boosdoeners voor het ­beëindigen van een huwelijk. “Zelfbeheersing is king. En empathie. Je kunt zeggen: ‘Ben je nou verdomme weer te laat?’ Dan heb je het begin van een ruzie te pakken. Je kunt ook zeggen: ‘Wat rot voor je dat je zo laat bent, zat alles tegen vandaag? Ga even zitten.’”

Joep, 47 jaar getrouwd met Marijke, zegt in Lang + gelukkig, huwelijkswijsheden, het boek van counselor Paulien Timmer: “Praten is nog steeds het belangrijkste om ruzies op te ­lossen. Het kan met seks misschien opgelost lijken, maar het echt uitpraten is essentieel.” Marijke: “Je kunt elkaar niet veranderen, dat moet je ook niet willen. Juist al die dingen maken een persoon zo eigen.”

Paulien Timmer interviewde honderd koppels die langer dan veertig jaar samen zijn, 4755 jaar huwelijkservaring bij elkaar. Haar conclusie? Een van de grootste menselijke behoeften is verbondenheid. En die vind je alleen in diepgaande, langdurige relaties.
Neem Leny, 42 jaar getrouwd met Jaap. “Trouwen doe je niet één keer, maar elke dag een beetje. Als je zegt: 'Ik wil van je houden, vandaag morgen en elke dag daarna' en als je daar je best voor doet, kom je een heel eind samen.” Tijdens hun huwelijk is er ook periode geweest waarin hun relatie op de automatische piloot stond. Leny: “Je denkt dat je elkaar wel begrijpt en dat je wel weet wat de ander voelt. Op zeker moment zijn we een zogeheten ‘mariage ­encounter-weekeinde’ gaan doen. Dat is een grote ommekeer geweest in ons huwelijk.”

Arie, 50 jaar getrouwd, antwoordt in het boekje op de vraag hoe je ervoor zorgt dat verliefdheid blijft: “Geven. Niet geven en nemen, want zodra je iets wilt nemen van de ander is het geven geen liefde, maar eigenbelang. Wanneer je merkt dat het gevoel weg is, heb je niet genoeg gegeven. Hoe meer aandacht je aan de ander geeft, hoe eerder dat verliefde gevoel weer terug zal komen.”
Elkaar op één zetten dus. En ja, de Amerikaanse huwelijksonderzoeker John Gottman geeft Arie helemaal gelijk. Want gelukkige stellen geven elkaar gemiddeld vijf uur per week meer aandacht dan ongelukkige. “Ze informeren elkaar over waarmee ze bezig zijn en brengen een paar avonden met elkaar door. Commitment is bij deze stellen belangrijker dan seks en passie, dat zijn oppervlakkiger zaken. Het hoort er wel bij, maar seks wordt in het algemeen enorm overschat als kracht van een relatie. Het gaat om waardering voor elkaar. Hij weet dat ze niet van koriander houdt, zij vergeeft hem dat hij zijn sokken laat slingeren.”

Een van de krachtigste legale drugs
Verliefdheid? Het is een toestand, het laait af en toe op en na de eerste roes gaan we over tot de orde van de dag. Zo zijn we als mensen geprogrammeerd. De Italiaanse hoog­leraar Donatella Marazziti heeft onderzoek gedaan naar de biologische oorsprong van verliefdheid. Het blijkt dat het serotonineniveau van verliefde mensen vergelijkbaar is met dat van mensen die een dwangneurose hebben. Verliefdheid is misschien wel een van de krachtigste legale drugs die er bestaan. Serotonine is een neurotransmitter die de ­communicatie in onze hersenen regelt, waarschijnlijk al zo’n vier tot vijf miljoen jaar oud. Bij verliefdheid verdwijnt die serotonine en worden we in zekere mate ‘blind’.
Die fase duurt zo’n achttien tot vierentwintig maanden, wat nog best lang is, want bij mannetjesratten duurt het maar dertig seconden, genoeg voor de voortplanting.

Zoals ze eerder al het nieuws van haar zwangerschap bekend maakt, zo deelt ze ook de geboorte van haar zoontje op haar Instagram.

Eva (39) is sinds september 2016 samen met haar vriend Dexter van der Voorn, die televisieproducent is. Hij werkte onder meer bij haar programma De Verenigde Staten van Eva.

Het is het eerste kindje van het stel.

Van harte gefeliciteerd!

Zo maakte ze het nieuws bekend:

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

En déze prachtige foto plaatste ze 24 augustus nog:

En nu is daar de kleine Pax Valentijn. Pax betekent 'vrede' in het Latijn, wat een mooie naam!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hij is er, het beste dat ons kon overkomen: Pax Valentijn Van der Voorn, 6-9-2018. #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wist je dat je al eerder aan je lichaam kan merken dat de overgang er aan komt? Halverwege de veertig, maakt je lijf zich al op voor de volgende levensfase. In ieder geval bij het overgrote deel van vrouwen (60 %). Die periode kan wel 7 jaar duren. Aan deze 13 dingen herken je de overgang.

Je bent officieel in de menopauze als je een jaar niet meer ongesteld bent geworden. In de tussentijd, ben je perimenoposaal vanaf het moment dat je cyclus uitblijft.

De overgang, of menopauze heeft vele gezichten. Sommige vrouwen fietsen er doorheen alsof er niets aan de hand is, anderen moeten zuchten en zwoegen met alle bijbehorende ongemakken als opvliegers en stemmingswisselingen. 

De samenstelling van de hormonen oestrogeen en progesteron verandert en dat merk je vooral aan:

1. De opvliegers

Een van de meest bekende verschijnselen. Je voelt het bloed naar je hoofd stijgen (helaas, is dat ook vaak te zien) en het zweet breekt je letterlijk uit. Soms wel 15 tot 20 keer per dag.

Minder alcohol kan helpen als je ook ’s nachts last hebt van nachtzweten. Zoals die ‘hot flashes’ komen, zo gaan ze ook weer weg.

2. Je libido verlaagt

Biologisch gesproken is dit wel logisch. Je bent niet, of in ieder geval heel verminderd, vruchtbaar. Seks heeft voortplantingstechnisch gesproken geen nut meer.

Misschien soms toch even zin maken, want de endorfines (gelukshormoon) die vrijkomen als je seks hebt, kun je in deze fase best gebruiken.

3. Je haar wordt dunner

Die prachtige lokken hangen er de laatste tijd maar triest bij. Dof zelfs. Dat komt doordat je minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Niet alle vrouwen hebben er last van, maar sommige helaas wel.

Een behoorlijk hard gelach, want je zit al minder lekker in je vel en dan laat je haar het ook ineens afweten. Pfff. Een gezond eetpatroon en voldoende water drinken kan de effecten verminderen.

4. Of je krijgt haar op plekken waar het nooit zat

Door de afname van het vrouwenlijk hormoon oestrogeen, kan het mannelijk hormoon in de haarzakjes opleven; androgeen.

Die zachte donshaartjes worden ineens stugger en donkerder. En vaak op plekken waar je het écht niet wilt. Wangen, kin, buik en rug. Ontharen is eigenlijk het enige wat je kan doen.

5. Je huid wordt droger

En dat voelt een beetje stug aan. Dat zachte babyhuidje van vroeger is helaas niet meer. Door de afname van oestrogeen neemt de elasticiteit van je huid af. Ook hier kan je je lijf een beetje helpen met gezonde voeding en voldoende vocht (nee, géén wijn helaas).

6. Je komt slecht in slaap

Progesteron, dat je helpt bij in slaap vallen, vermindert. Dat kan ervoor zorgen dat je je ’s avonds rusteloos voelt en met een licht paniekerig gevoel in bed ligt.

Je helpt jezelf door een halfuur voor het slapen gaan geen scherm meer te bekijken en je je niet te druk maakt over het wakker liggen, maar ja, dat is makkelijk gezegd...

7. Hello mood swings

Je bent snel geïrriteerd, herkent jezelf bijna niet qua prikkelbaarheid en wordt soms overvallen door een neerslachtigheid die je nooit kende. Het zijn de eerste tekenen van de veranderingen in je lijf. Sommige vrouwen raken er zelfs overspannen van.

Je voelt je nerveus, opgejaagd en uit hun evenwicht. Hierdoor twijfel je aan zichzelf, aan je relatie, je werk en noem maar op. Omdat je nog gewoon ongesteld wordt, denk je misschien dat je gewoon last van PMS hebt, maar hier is wat anders aan de hand.

In het vroege begin van de overgang, daalt de oestrogeenproductie al vanuit de eicellen. Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog.

Die stijging zorgt voor een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert. Als je daar gevoelig voor bent, vliegen je emoties alle kanten op.

Het goede nieuws? Het gaat ook weer over, maar het kan wel een paar jaar duren. 

8. Verstooidheid

Je legt je autosleutels in de boekenkast of een telefoon in de koelkast. Waar is die ene sjawl gebleven? Oh, in de sokken lade. Pffff, vermoeiend! Je kan in deze periode gewoon even niet zo scherp zijn.

Wat helpt? Voldoende beweging en genoeg rust. Ben je mooi klaar mee als je ook al moeilijk slaapt, maar je rust ook uit als je niet slaapt en gewoon een momentje voor jezelf pakt.

9. Je borsten worden slapper

Het bindweefsel in je huid verandert naarmate je ouder wordt, dat is bij iedereen zo. Daardoor wordt je huid wat slapper. Maar doordat je oestrogeen ook vermindert, verliezen je borsten iets aan stevigheid.

10. Wat je niet in de gaten hebt: botontkalking

Je oestrogeen, wat zorgt voor sterke botten, neemt af. Daardoor worden je botten zwakker. Soms krijg je pijnlijke gewrichten of snelle blessures.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D en calcium binnen krijgt en probeer iets minder zout te eten.

11. Hoger risico op hartfalen

Het is niet de menopauze zelf die het hartfalen veroorzaakt, maar post-menoposale vrouwen maken minder oestrogeen aan en dat zorgt voor een verhoging van het risico op hartfalen. 

12. Je spijsvertering verandert

Nog zo’n cadeautje van Moeder Natuur. Je spijsvertering vertraagt. Als je vrolijk door blijft eten en drinken zoals je gewend bent, kom je ineens kleine beetjes aan. Het vet centreert zich voornamelijk op je middel. En bedankt.

Goed op je eten letten en voldoende beweging helpt, maar die kilootjes sluipen er helaas makkelijker aan dan af.

13. Duizelingen

Schommelingen in je progesteron kunnen er voor zorgen dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan ietwat stroperig wordt. Daardoor kan je soms overvallen worden door duizeligheid. Het gaat vanzelf weer over, maar prettig is het natuurlijk niet.

In welke mate de symptomen voorkomen in welke fase van de menopauze, zie je hier:

Heb je heel veel last van overgangsverschijnselen? Ga dan naar je huisarts. Misschien kunnen hormoonsupplementen je helpen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock. Bron: HealthyWay, Gezondheidsnet.