Een affaire? Daar heeft hij geen tijd voor

Iedereen kent wel een koppel dat alles met elkaar samen doet. Geen vakanties apart, een weekendje weg met vriendinnen gaat moeizaam of helemaal niet - omdat ze dat allebei willen of omdat hij of zij dat helemaal niet ziet zitten. Voor Suzan geldt het totaal tegenovergestelde. De reden? Zij is getrouwd met een workaholic.

“Met mijn man Barry is elke vakantie is een ‘work-ation’. Er was zelfs een keer dat een potentiële nieuwe collega overvloog naar ons huisje in Spanje voor een sollicitatiegesprek. Barry zit altijd op zijn telefoon: in bed, tijdens het eten, in de auto. Op vakantie loopt hij met gemak het strand op en neer om het beste signaal te vinden. Hij werkte zelfs op onze huwelijksreis."

Geen medelijden
"Zijn werk heeft een grote invloed op iedereen in ons gezin en Barry kijkt 's ochtends eerder naar zijn telefoon dan naar mij. Maar je hoeft geen medelijden te hebben: ik heb er helemaal vrede mee. Eerlijk gezegd voel ik eerder medelijden als ik weer een man zie sjouwen met allerlei kledingitems van zijn vrouw in zijn hand, tijdens een dagje winkelen.”

Obsessief
Tijden zijn veranderd: het woord 'workaholic' gold in de jaren zeventig voor iemand die meer dan vijftig uur per week werkte. Vandaag de dag is dit een standaard werkweek. Laptops en smartphones hebben de grenzen vervaagd tussen werk en privé. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om hard te werken. Natuurlijk zit er een donkere kant aan - wanneer werken echt obsessief wordt - maar er zitten ook positieve kanten aan.

Positief
Zo kan een workaholic zijn fysieke voordelen hebben: harde werkers kunnen doorgaans beter tegen stress en angst en hebben minder vaak last van een hoge bloeddruk. Ze hebben perfectionistische eigenschappen en dat brengt ook een financieel voordeel mee. Kleine kans dat zij rond de armoedegrens schommelen.

Romantische voordelen
‘Hoe harder je werkt, hoe gelukkiger je bent’ wordt er wel gezegd, en zo voelt Suzan het ook. “Mijn leven heeft veel voordelen sinds ik getrouwd ben met Barry. Ik heb de volledige vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. ’s Avonds spontaan op stap met vriendinnen? Geen probleem. Dat komt Barry alleen maar beter uit. Ook heb ik me nog nooit zorgen gemaakt of hij een affaire heeft; waar zou hij de tijd vandaan moeten halen? Maar los daarvan voel ik me gewoon trots. Voor hem is falen geen optie. Dat is voor mij een extra compliment, want dat betekent dat hij onze thuissituatie ook perfect vindt.”

Verwachtingen
“Een workaholic zijn is niet erg, maar het heeft wel een effect op de partner.” Dat zegt Denis Sharp, psychotherapeut. “Te hard werken is geen probleem, totdat het een probleem wordt.” Als de partner te hard werken beschouwt als egoïstisch en diegene niet de aandacht krijgt die hij of zij wil, wordt dit (logisch) een obstakel.

Dezelfde drive
Andere partners zijn juist gelukkig dat zij iemand hebben gevonden met dezelfde drive. Suzan: “Zelf maak ik mij er ook schuldig aan als ik ’s avonds en in het weekend toch weer de laptop erbij pak. Hoe gek mijn man me soms ook maakt, ik herinner me mijn eerste vriend, die niet vooruit te branden was. Vreselijk. Ik hou van mensen met ambitie en daarom ook van hem.”

Beeldbron: Getty