Elk jaar vol goede moed beginnen aan goede voornemens, die midden februari weer verdwenen zijn? Volgens ervaringsdeskundige Felicia zit er dan maar één ding op: houd een dagboek bij. “Om zorgen uit de wereld te helpen en om jezelf echt te verbeteren, zit er maar één ding op: schrijf.”

Van jongs af aan
“Ik ben altijd een piekeraar geweest. Als klein meisje vroeg ik me af of mijn poppen zich niet verveelden als ik op vakantie ging, en dat peinzen ging door tot aan mijn studententijd. Het verdween even, toen ik in een tijdschrift de tip las om elke avond mijn zorgen als een soort 'lijstje' op papier te zetten. Gemakkelijk werden dat twee kantjes, maar na een tijdje stopte ik. De lange waslijst - van financiële zorgen, presentaties verprutsen tot te weinig melk in huis hebben - leek m'n zorgen alleen maar te vergroten in plaats van weg te nemen."

Dat dagboek is mijn yoga
"Nu heb ik een dagboek en dat bleek voor mij de meest effectieve methode om mijn gepieker voor het slapengaan te verminderen. Het dagboek is mijn 'mindfulness meditatie', mijn yoga en mijn glas wijn. Bovendien is mijn notitieboek veel goedkoper dan een knikkende therapeut of sympathieke kapper."

Eyeopener
Het oude lijstje met zorgen deed zijn werk niet, omdat je niet naar de juiste woorden hoeft te zoeken. Bij een dagboek wel. “Toen ik met een dagboek begon, schreef ik ‘ik voel me down’, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Nu schrijf ik ‘gefrustreerd, alleen, ik loop vast’. Door mijn dagboek realiseerde ik me dat ik een freelancer wilde zijn in plaats van een nine to five’er, ik was klaar met de dagelijkse routine.”

Gelijkenis
Net zoals met goede voornemens, stoppen veel mensen met een dagboek, om dezelfde reden: in je gedachten is alles rooskleuriger. “Bij goede voornemens denken mensen vaak niet goed na over wat er moet gebeuren om hun doelen te halen”, zegt sociaal psycholoog Roos Vonk. “Met positieve gedachten alleen kom je er niet. Hou het dus niet bij dromen, maar denk concreet na over je doel.” Met ons dagboek werkt 't hetzelfde: we willen elke pagina vereeuwigen in het mooiste handschrift en we willen niets vergeten.

Niet mooi, maar eerlijk
Maar daar draait het niet om, aldus Felicia. "Geen ‘Lief dagboek’, highlighters en gekleurde stiften. Een dagboek is puur voor jezelf. Gefrustreerd om een gebroken paraplu, een bekeuring of een onverwachts spoedklusje van je baas? Schrijf het van je af, zonder je zorgen te maken over je handschrift, spelling en stijl. Niets werkt beter om je hoofd ruimte te geven, roddels zonder problemen door te geven en dingen in perspectief te plaatsen."

Wist je al dat wij een lezersblog hebben? Dus heb jij zelf een onderwerp waarover je je hart wilt luchten? Blog het van je af! Op Nouveau.nl hebben ook Nouveau-lezers een podium.