Wanneer u vroeger alleen gewone melk in uw koffie

Veganist

to go kon bestellen, heeft u tegenwoordig al keuze uit soja- en amandelmelk. Ook in de supermarkt kunt u zien dat de schappen met plantaardige melk de laatste jaren zijn verdubbeld. Veganistisch eten is een trend. Dit kunt u bijvoorbeeld zien aan het groeiende aantal deelnemers van de VeganChallenge, dat er steeds meer mensen kiezen voor deze leefwijze.

Vegetariër vs veganist

Een veganist eet net zoals een vegetariër geen vlees noch vis, maar een veganist gaat nog een stapje verder: zij eten geen producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Veganisten streven ernaar om geen dieren te gebruiken voor producten. Geen eieren, honing of zelfs marshmallows dus. Ook kleding zoals bont, leer, wol, suède of zijde worden net zoals verzorgingsproducten met dierlijke bestanddelen zoals bijenwas, vermeden.

VeganChallenge

De VeganChallenge is een project van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, met als doel om de wereld diervriendelijker te maken. De VeganChallenge wordt twee keer per jaar georganiseerd. Deelnemers aan deze uitdaging gaan dan 30 dagen lang ‘proberen’ om volledig plantaardig te eten. Ze worden hierbij geholpen door het VeganChallenge team, die werken vanuit vrijwillige basis. Zij sturen tijdens deze maand een dagelijkse nieuwsbrief met recepten die u voor elk moment van de dag kunt maken en eten. Via de site en social media kunt u ook contact opnemen met andere deelnemers. Zo krijgt u meer motivatie en handige tips om aan uw dagelijkse eiwitten en calcium te komen.

Toegankelijk

Het doel van de VeganChallenge is om het zoveel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk te maken om veganistisch te eten. Producten kunnen makkelijk bij de supermarkt bij u in de buurt gekocht worden. De VeganChallenge probeert hun recepten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij het doorsnee Nederlandse eetpatroon, met hier en daar een spannend nieuw gerecht.

 

Uit enquêtes blijkt dat 15% van de deelnemers van de VeganChallenge plantaardig blijft eten en nog eens 30% flexanist wordt. De nieuwe VeganChallenge begint op 1 oktober. Doet u mee?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.