Loopt je hoofd bijna over, knarsetanden in je slaap, kortaf, snel geïrriteerd? Klinkt alsof je last hebt van te veel stress. Met deze dingen laat je de stress aan het einde van de dag van je af glijden. 

Ruik aan een citroen

Onderzoek toont aan dat het inademen van citrusgeur ervoor kan zorgen dat spanning en vermoeidheid vermindert. Nog gezonder is om elke ochtend en avond een beetje citroenwater te drinken. Het is een rustgevende routine met tal van voordelen voor de gezondheid.

Eet een avocado

Als je bij de groenteboer bent voor die citroen, pak dan meteen een avocado erbij. Deze zijn rijk in vitamine B, dat helpt tegen de stress.

Doe aandachtig de afwas

Onderzoek wijst uit dat de stress- en angstgevoelens verminderd worden, wanneer je de tijd neemt om de afwas doelbewust te doen. Het kan zelfs veel inspiratie opleveren!

Beweeg

Naast mediteren en yoga is sporten ook al goed om te ontspannen, omdat er endorfine vrijkomt. Elke avond 30 minuten wandelen doet ook al wonderen. Je komt tot rust, verbetert je spijsvertering en ondertussen ga je even je to-do list na.

Plan een reis

Hoe ver weg en/of hoe lang het nog duurt, maakt niet heel veel uit. Het plezier van de voorpret zal een hoop goed doen!

Verwen jezelf

Nagels lakken, online winkelen of een warm bad nemen. Het zijn kleine, simpele bezigheden die de stress flink kunnen verlichten.

Lach

Kijk een leuke romantische comedy, of bel met een vriendin. Onderzoek bewijst dat lachen de creativiteit en productiviteit stimuleert, juist wanneer je je futloos voelt.

Bron: http://bit.ly/2b1rBxx

Bewaren

Mensen die vaak een korte nacht maken, zouden een groter risico op gezondheidsproblemen lopen. Geldt dat voor jou ook? Door dat slaaptekort af en toe te compenseren met een goede uitslaapsessie, zou je dat risico kunnen voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in Journal of Sleep Research.

De onderzoekers verzamelden data over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld.

5 uur of minder

Ook het rook- en eetgedrag, het gewicht, lichaamsbeweging werd gemonitord. Hieruit bleek dat mensen onder de 65 jaar die dagelijks vijf of minder uren per nacht sliepen, 65 procent meer kans hadden op vroegtijdig overlijden.

Wanneer mensen doordeweeks kort, maar in het weekend wel acht uur of langer sliepen, bleek dit risico niet meer significant.

Regelmatig lang slapen (8 uur of meer) is niet per se beter voor de gezondheid. Mensen die dagelijks zes à zeven uur slapen hebben een grotere kans op een langer leven dan de langslapers.

Erfelijkheid

De onderzoekers benadrukken dat zij niet hebben bekeken waarom personen die vaak te weinig of te veel slapen meer kans lijken te hebben op een vroegtijdig overlijden.

Volgens de auteurs verschilt het per persoon hoeveel slaap zij nodig hebben. Dat heeft onder meer te maken met erfelijkheid.

Bron: NU.nl Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!