“Ik hou van mijn man, maar ook van mijn nachtrust.” Sandra (48) heeft een slaapstoornis én een snurkende man. De enige manier om een paar uur slaap te pakken, is de nacht doorbrengen in de logeerkamer. Niet leuk, wel noodzakelijk. En niet alleen voor Sandra. 

Slapeloze nachten 
Ze vertelt: “Het is elke avond hetzelfde liedje. Om half acht breng ik de kinderen naar bed, om half negen voel ik de eerste geeuw opkomen en een kwartier later wil ik naar bed. Mijn man blijft het liefst op tot half een ‘s nachts. Als hij in bed stapt, slaapt hij binnen een paar tellen, terwijl ik nog uren lig te woelen. Dan word ik heel onredelijk boos, omdat hij wél kan slapen. De logeerkamer is voor mij een uitkomst.” 

Sluipend naar bed 
Sandra is niet de enige die worstelt met haar slaappatroon. Jorrit (45) sluipt als elke avond als een ninja de slaapkamer binnen, bang om zijn vrouw Karen (43) wakker te maken. Toen ze elkaar net kenden, sliepen zij elke avond in elkaars armen. Na maanden gaf Jorrit eindelijk toe dat hij een avondmens is. Elke keer dat hij in Karens armen lag, lag hij wakker in bed. Ze hebben nu afgesproken dat ze wel samen slapen, maar niet tegelijkertijd naar bed hoeven gaan. Een prima oplossing.

’s Nachts word ik onredelijk boos, omdat hij wél kan slapen 

Druppels tellen 
Een ander voorbeeld is Serge (53). Hij heeft moeite met in slaap vallen, maar ontdekte dat regenwoudgeluiden rustgevend werken. Voor hem, niet voor zijn vrouw… Dus terwijl hij wegdommelt bij het geluid van krekels en regendruppels, snauwt zij of ‘dat ding’ nu uit kan. Toch blijven ze stug bij elkaar slapen. Waarom? “We vinden het troostend. Ik ruïneer misschien de nachtrust van mijn vrouw, maar we kunnen niet zonder elkaar slapen.”

En onze gezondheid? 
“We zijn slapen ontleerd”, zegt slaapcoach Kathryn Pinkham. “We nemen ons werk gemakkelijk mee naar huis, kijken de hele dag door op een scherm en verliezen onze routine rond bedtijd. Daardoor komt je hoofd niet tot rust. Een verschijnsel dat we serieus moeten nemen. Slecht slapen heeft niet alleen vermoeidheid tot gevolg, insomniaks hebben vier keer meer kans om een mentale ziekte op te lopen en tot 60% meer kans op obesitas.” Die logeerkamer is dus helemaal niet zo’n slecht idee. Zijn we ’s ochtends ook een stuk gezelliger.