Ben je een echte kaasfanaat? Houd je van een smeuïge mespunt camembert of liever een oud stuk brokkelkaas? Sommigen zijn gek op vettig gesmolten, anderen zweren bij slanke feta. Hoe komt het dat we van de ene soort griezelen, terwijl we onze vingers bij een andere aflikken?

Dat die sterke voorkeuren van ons voor bepaalde kazen iets zegt over onze persoonlijkheid, net zoals de sterren dat doen, schijnt echt waar te zijn. Kaasexperts van het New Yorks kaasconcern Murray’s hebben zich erin vastgebeten, en kwamen tot een aantal interessante links tussen bepaalde kaaskeuzes en karakterstructuren. 

Brie: levensgenieters 
Brie liefhebbers zijn levensgenieters, ze houden van de mooie dingen des levens zoals kunst, bloemen en prachtige Franse films. En van sterke accenten en smaken zoals pittige, aromatische koffie. Ze houden van het bourgondische leven en zullen doorgaans, wanneer uitgenodigd, met een goede fles wijn bij je op de stoep staan. 

Gouda: spontaan en in voor gekke dingen 
Ons oer-Hollands kaasje wordt hier door velen gegeten, maar kiest buiten onze grenzen een selectiever publiek. De Gouda eter, zo zeggen de Amerikaanse kaas experts, zijn vaak zoetekauwen. Ze houden van gezelligheid en van gekke dingen en vooral van spontane afspraken in plaats van ver vooruit geboekte agenda’s. 

Parmezaan: bourgondisch, met gevoel voor smaak 
De heerlijke gebrokkelde Parmezaan wordt vooral gewaardeerd door de echte koks onder ons. Ze hebben een natuurlijk gevoel voor smaak en toveren de simpelste gerechten om in een culinair feestje. Ze houden van eerlijk eten, met liefde gemaakt en sloven zich graag uitgebreid uit voor een lekker diner. 

Lees ook: Je jonger eten? Ja, dat kan echt, zet dit vast op je boodschappenlijst

Mozzarella: onberispelijk en verfijnd 
De mozzarella eter houdt het leven simpel, minimalistisch en chic. Het is een fijnproever in hart en nieren en bestelt na afloop van een voorstelling of expositie het liefst een mooi glas bubbels. 

Amerikaanse smeltkaas: stoer en sportief 
Zoals het een echte Amerikaan betaamt, houdt de smeltkaas fan vooral van makkelijk, comfortabel en sportief. Denk: liefhebbers van voetbal, honkbal, door sporters gesigneerde tricot; het ware Amerikaanse college wereldje. Het ontspannen type met een cheeseburger in de ene, en een biertje in de andere hand. 

Cheddar: klassiek en hip 
De Cheddar eter houdt van klassiekers en mixt die graag met hip en happening. Goede vintage items, afgewisseld met mooie merken van nu. Een perfecte balans van klassiek en trendy. Elegant en vooruitstrevend. Zowel in eten, kleding als muzieksmaak. 

Zwitserse kaas: de behoudende huismus 
Houd je erg van Zwitserse kaas, dan houd je waarschijnlijk ook graag veel bij het oude. Nog altijd niet overgestapt van fluitketel naar waterkoker (want: zo gezellig, bekend en heerlijk authentiek), en bij voorkeur nog bellend met een simpele, oude telefoon in plaats van de nieuwste smartvarianten? 
Zoals het was beviel het beste, dat houden Zwitserse kaas liefhebbers hoog in het vaandel. Geen hip gedoe en niet al te veel veranderingen; oost west thuis (is echt het) best. 

Feta kaas: puur natuur 
Feta vrienden zijn puur natuur, houden van yoga, gezond eten en voldoende ontspanning. Met een glanzende huid en een gezond lijf bewegen ze zich ontspannen en in balans door het leven. En zijn ze op zaterdagochtend meestal te vinden op de biologische markt. 

Camembert: wereldreizigers 
Wie camembert verslindt, houdt van sterke smaak en staat gedurfd in het leven. Deze wereldreizigers hoppen het liefst van plek naar plek, de engste en spannendste momenten trotserend. Huisje boompje beestje is voor later, als ze oud en bejaard achter de geraniums zitten. 

Halloumi: hip en nonchalant 
Het halloumi type is relaxed, hip en heeft een uitstekende smaak. In een nonchalante, maar perfect gekozen outfit met fantastische sneakers eronder, weet de Halloumi liefhebber precies wat echte stijl is. Ze is van nature grappig en gevat, kiest altijd exact de juiste woorden en is zonder er moeite voor te doen altijd op de hoogte van de laatste trends. 

Blauwe kaas: sociaal en grappig 
Haal de blauwe kaas eter in huis en je hebt een leuke avond vol mooie verhalen en brutale grappen. Ze houden van praten en discussiëren en van lachen en becommentariëren. Ze zijn soms misschien wat vermoeiend, maar voor feestjes en etentjes een welkome toevoeging. 

Dus wij zeggen: say cheeeese! (En geniet van al die heerlijke kazen)

Bron beeld: Hollandse Hoogte

De 14-jarige Southern Beauty Priscilla Beaulieu is in de wolken als Elvis Presley haar het hof maakt. Zeven jaar droomt ze van een lang en gelukkig leven met The King, maar na hun sprookjestrouwdag in 1967 wordt ze langzaam wakker…

Dat Elvis Presley (1935-1977) in Duitsland meer heeft gedaan dan het vervullen van zijn dienstplicht, wordt duidelijk op de dag dat hij weer vertrekt. Op foto’s die op het vliegveld van Wiesbaden zijn gemaakt, is duidelijk te zien dat er op de achterbank van de auto die de zanger wegbrengt een donkerharige jongedame zit.

Haar naam is Priscilla Beaulieu (1945) en ze is pas veertien jaar oud; ze gaat nog naar school. De afgelopen zes maanden heeft ze op een roze wolk geleefd.

Kennismaking

Als stiefdochter van een officier in de US Air Force woont ze sinds de overplaatsing van haar vader in het West-Duitse Wiesbaden.

Priscilla is vaak te vinden in de plaatselijke dans – en eet-gelegenheid Eagle Club, waar ze brieven schrijft aan haar vriendinnen in Austin, Texas, en luistert naar muziek uit de jukebox.

Op een dag wordt ze aangesproken door een man die beweert een vriend te zijn van Elvis Presley. Hij nodigt haar uit kennis met de wereldberoemde zanger te komen maken.

Priscilla gelooft het verhaal maar half, maar staat de volgende avond toch - gekleed in een wit met blauw matrozenjurkje - op de afgesproken tijd klaar om opgehaald te worden. De auto brengt haar wel degelijk naar Elvis, die in het nabijgelegen Bad Neuheim in een doodgewoon rijtjeshuis blijkt te wonen.

“De kamer zat vol mensen. Elvis zag ik meteen. Hij was knapper dan in zijn films, jonger ook en meer kwetsbaar met zijn kort-geknipte haar. Hij zat met één been over de leuning van een fauteuil, een sigaar aan zijn lippen. Hij stond op en schudde mijn hand.

Toen pas drong de werkelijkheid tot me door en ik dacht: ‘Wat doe ik hier?’” Wanneer ze thuiskomt, zitten haar ouders op haar te wachten. “Ze vroegen me hoe het was en ik vertelde precies wat er was gebeurd, dat Elvis erg aardig en warm was, maar dat ik dacht dat ik hem nooit meer zou zien. En toen belde hij op.”

Elvis wil Priscilla vaker zien

Elvis maakt duidelijk dat hij Priscilla vaker wil zien. Aarzelend geven haar ouders toestemming. Wanneer hun dochter wel erg vaak naar Bad Neuheim gaat, vinden ze het tijd worden dat Elvis zich komt voorstellen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Elvis Aaron Presley (@elvispresley_memories_) op

Als dat vervolgens gebeurt, wil Priscilla’s vader vooral antwoord op één brandende vraag: “Waarom mijn dochter? Je bent Elvis Presley en alle vrouwen vallen op je.”

Het antwoord van Elvis: “Zij is erg rijp voor een meisje van veertien jaar en ik geniet van haar gezelschap. Zo ver weg en zo lang van huis zijn, is niet gemakkelijk voor mij. Ik heb iemand nodig om mee te praten. U hoeft zich geen zorgen over haar te maken. Ik zal goed voor haar zorgen.”

Priscilla’s ouders gaan overstag

Vrijwel iedere avond wordt Priscilla nu opgehaald, door Elvis zelf, zijn vader, of een vriend. En altijd is ze voor middernacht thuis, precies volgens afspraak.

De avonden verlopen volgens een vast patroon. In een huiskamer vol mensen maakt Elvis muziek; hij zingt, speelt piano of gitaar. Dan geeft hij Priscilla een subtiel seintje, waarop zij naar boven gaat, naar zijn slaapkamer.

Wanneer hij zich even later bij haar voegt, praten ze vooral. Af en toe een kus, wat geknuffel, meer gebeurt er niet. Al tijdens hun eerste ontmoeting heeft Elvis gezegd: “Ik zal je als een zus behandelen. Ik zweer dat ik je geen kwaad zal doen”, en daar houdt hij zich aan.

Hij is zich er goed van bewust dat ze pas veertien is en hij tien jaar ouder.

Geen onschuldige tiener meer

Dan komt de dag dat Priscilla Elvis op het vliegveld uitzwaait. Het zal drie weken duren voor ze zijn stem weer zal horen. Tijdens dat telefoongesprek is hij vooral bezig haar gerust te stellen.

Nee, hij heeft geen relatie met Nancy Sinatra (dochter van), wat de kranten ook mogen beweren. Ze weet toch dat hij alleen van haar houdt? Zij is zijn ‘Cilla’, zijn alles! In de periode die volgt, raakt ze gewend aan de verhalen over zijn affaires, zijn hartstochtelijke ontkenningen, haar frustraties.

Maar in juni 1962 krijgt ze het telefoontje waar ze al ruim twee jaar op wacht: Elvis vraagt of ze een paar weken naar Los Angeles komt. Haar ouders gaan akkoord, met als belangrijkste voorwaarde dat Priscilla bij vrienden van Elvis slaapt.

Dat doet ze welgeteld één nacht, de rest van de tijd brengt ze door in een hotel in Las Vegas, samen met haar grote liefde. Presley maakt van de gelegenheid gebruik om Priscilla van onschuldige tiener te transformeren tot elegante vrouw van de wereld, met een nieuwe garderobe, getoupeerd haar en zware make-up met veel eyeliner en mascara.

Ze brengt dat jaar ook de kerstdagen met Elvis door, waarna hij haar vraagt te blijven; haar ouders moet hij beloven dat ze in Memphis haar middelbare school zal afronden. Vier jaar later, in december 1966, vraagt hij haar ten huwelijk.

Het is dan ruim zeven jaar geleden dat ze elkaar leerden kennen.

Delen met anderen

Na hun huwelijk op 1 mei 1967 in het Aladdin Hotel in Las Vegas, gaat Elvis al snel weer aan het werk (opnames, optredens, films maken). Priscilla houdt zich vooral bezig met de inrichting van hun nieuwe huis in Beverly Hills.

Maar dat vult de leegte van zijn afwezigheid niet op. “Als Elvis na een reis thuiskwam, vertrok hij vrijwel direct weer. Het werd normaal dat hij verjaardagen miste.”

Met de geboorte van dochter Lisa Marie, exact negen maanden na hun bruiloft, lijkt Priscilla een doel in haar leven te hebben gekregen, maar het is niet genoeg. De twee zien elkaar weinig en als hij er al is, moet ze hem met anderen delen, zelfs tijdens de vakanties. Dat was al zo toen ze nog niet getrouwd waren, maar nu kan ze er niet meer tegen.

“Uiteindelijk realiseerde ik me dat we volledig gescheiden levens leidden en dat dit nooit zou veranderen.” Begin 1972 gaan ze uit elkaar, in oktober 1973 wordt de scheiding uitgesproken.

Tot het plotselinge overlijden van The King in 1977 blijven ze bevriend. En Priscilla noemt Elvis nog steeds: “Mijn eerste liefde, en mijn laatste.”

Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in