Ben je een echte kaasfanaat? Houd je van een smeuïge mespunt camembert of liever een oud stuk brokkelkaas? Sommigen zijn gek op vettig gesmolten, anderen zweren bij slanke feta. Hoe komt het dat we van de ene soort griezelen, terwijl we onze vingers bij een andere aflikken?

Dat die sterke voorkeuren van ons voor bepaalde kazen iets zegt over onze persoonlijkheid, net zoals de sterren dat doen, schijnt echt waar te zijn. Kaasexperts van het New Yorks kaasconcern Murray’s hebben zich erin vastgebeten, en kwamen tot een aantal interessante links tussen bepaalde kaaskeuzes en karakterstructuren. 

Brie: levensgenieters 
Brie liefhebbers zijn levensgenieters, ze houden van de mooie dingen des levens zoals kunst, bloemen en prachtige Franse films. En van sterke accenten en smaken zoals pittige, aromatische koffie. Ze houden van het bourgondische leven en zullen doorgaans, wanneer uitgenodigd, met een goede fles wijn bij je op de stoep staan. 

Gouda: spontaan en in voor gekke dingen 
Ons oer-Hollands kaasje wordt hier door velen gegeten, maar kiest buiten onze grenzen een selectiever publiek. De Gouda eter, zo zeggen de Amerikaanse kaas experts, zijn vaak zoetekauwen. Ze houden van gezelligheid en van gekke dingen en vooral van spontane afspraken in plaats van ver vooruit geboekte agenda’s. 

Parmezaan: bourgondisch, met gevoel voor smaak 
De heerlijke gebrokkelde Parmezaan wordt vooral gewaardeerd door de echte koks onder ons. Ze hebben een natuurlijk gevoel voor smaak en toveren de simpelste gerechten om in een culinair feestje. Ze houden van eerlijk eten, met liefde gemaakt en sloven zich graag uitgebreid uit voor een lekker diner. 

Lees ook: Je jonger eten? Ja, dat kan echt, zet dit vast op je boodschappenlijst

Mozzarella: onberispelijk en verfijnd 
De mozzarella eter houdt het leven simpel, minimalistisch en chic. Het is een fijnproever in hart en nieren en bestelt na afloop van een voorstelling of expositie het liefst een mooi glas bubbels. 

Amerikaanse smeltkaas: stoer en sportief 
Zoals het een echte Amerikaan betaamt, houdt de smeltkaas fan vooral van makkelijk, comfortabel en sportief. Denk: liefhebbers van voetbal, honkbal, door sporters gesigneerde tricot; het ware Amerikaanse college wereldje. Het ontspannen type met een cheeseburger in de ene, en een biertje in de andere hand. 

Cheddar: klassiek en hip 
De Cheddar eter houdt van klassiekers en mixt die graag met hip en happening. Goede vintage items, afgewisseld met mooie merken van nu. Een perfecte balans van klassiek en trendy. Elegant en vooruitstrevend. Zowel in eten, kleding als muzieksmaak. 

Zwitserse kaas: de behoudende huismus 
Houd je erg van Zwitserse kaas, dan houd je waarschijnlijk ook graag veel bij het oude. Nog altijd niet overgestapt van fluitketel naar waterkoker (want: zo gezellig, bekend en heerlijk authentiek), en bij voorkeur nog bellend met een simpele, oude telefoon in plaats van de nieuwste smartvarianten? 
Zoals het was beviel het beste, dat houden Zwitserse kaas liefhebbers hoog in het vaandel. Geen hip gedoe en niet al te veel veranderingen; oost west thuis (is echt het) best. 

Feta kaas: puur natuur 
Feta vrienden zijn puur natuur, houden van yoga, gezond eten en voldoende ontspanning. Met een glanzende huid en een gezond lijf bewegen ze zich ontspannen en in balans door het leven. En zijn ze op zaterdagochtend meestal te vinden op de biologische markt. 

Camembert: wereldreizigers 
Wie camembert verslindt, houdt van sterke smaak en staat gedurfd in het leven. Deze wereldreizigers hoppen het liefst van plek naar plek, de engste en spannendste momenten trotserend. Huisje boompje beestje is voor later, als ze oud en bejaard achter de geraniums zitten. 

Halloumi: hip en nonchalant 
Het halloumi type is relaxed, hip en heeft een uitstekende smaak. In een nonchalante, maar perfect gekozen outfit met fantastische sneakers eronder, weet de Halloumi liefhebber precies wat echte stijl is. Ze is van nature grappig en gevat, kiest altijd exact de juiste woorden en is zonder er moeite voor te doen altijd op de hoogte van de laatste trends. 

Blauwe kaas: sociaal en grappig 
Haal de blauwe kaas eter in huis en je hebt een leuke avond vol mooie verhalen en brutale grappen. Ze houden van praten en discussiëren en van lachen en becommentariëren. Ze zijn soms misschien wat vermoeiend, maar voor feestjes en etentjes een welkome toevoeging. 

Dus wij zeggen: say cheeeese! (En geniet van al die heerlijke kazen)

Bron beeld: Hollandse Hoogte

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!