Amerikaans tv-icoon Joan Rivers kon het als geen ander: mensen aan het lachen maken. Oók met grappen die eigenlijk niet konden. Maar ja, je moest wel: ze had, tot haar dood in 2014, de lachers altijd op haar hand.

Rivers gaf steevast haar ongezouten mening, vergezeld van een dikke knipoog. En van een beetje zelfspot was ze ook niet vies. Daarmee fleurde ze haar leven en dat van anderen op - en het heeft nóg een positief aspect.

Ja, je leest het goed
Lach je om grappen over de dood, ziekte en allerlei andere donkere zaken? Of erger nog: maak je er zelf grappen over en zie je niet zelden de ogen rollen als je weer eens gevat uit de hoek komt? Schaam je niet langer, want het zou zomaar kunnen zijn dat beledigde toehoorders gewoon niet zo slim zijn als jij. Ja, je leest het goed: nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat liefhebbers van zwarte humor een hogere intelligente hebben - geen grapje.

Lees ook: Wedden dat jij ook moet lachen om deze nieuwe campagne van Ikea?

(Ein)Stein
Aan een nieuwe studie, gepubliceerd in het magazine Cognitive Processing, werkten 156 mensen mee. Zij moesten cartoons beoordelen die zwarte humor bevatten en afkomstig waren uit The Black Book van de Duitse striptekenaar Uli Stein. Onderzoekers van de medische universiteit van Wenen testten of de groep de grap snapten, of ze het humor van niveau vonden en of ze de cartoons verrassend, vulgair of interessant vonden.

Hoger opgeleid
Ook werd gemeten of de deelnemers verbale en non-verbale intelligente toonden, of ze te maken kregen met stemmingswisselingen en of ze er zelfs agressief van werden. Het onderzoek was klein, maar de resultaten vallen wel in het voordeel uit van degenen die vaak "het is nog te vroeg voor die grap" te horen krijgen. Mensen die de donkere humor begrepen, scoorden ook hoger wat betreft verbale én non-verbale intelligentie. Ze hadden ook vaker een hogere opleiding genoten, en scoorden lager op stemmingswisselingen en tekenen van agressie.

Vooral niet te serieus
Maar waarom is er een verband tussen zwarte humor en intelligentie? De experts zeggen dat het kan zijn, omdat je om deze humor te begrijpen, zowel je cognitieve (je denkvermogen) als je emotionele vaardigheden moet aanspreken. En omdat die 'aparte grappen' vaak complex zijn, is er intelligentie én een laag agressie-peil voor nodig om ze te zien zoals ze zijn: gewone grappen, die je vooral niet te serieus moet nemen. 

Bron: Goodhousekeeping.com

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!