Deze knuffeltransplantaties doorbreken het taboe

Een walvis met drakenoren of een paard met giraffenbenen:

Orgaandonatie
Orgaandonatie

deze zachte beesten zijn er niet alleen om mee te knuffelen. Het project Second Life Toys draagt een belangrijke boodschap, namelijk om orgaandonatie in Japan onder de aandacht te brengen.

De directeurs van het bedrijf, Akira Suzuki en Togo Kida vertelden over orgaandonatie en het belang van de dialoog rondom dit gevoelige onderwerp. “In Japan is het aantal kinddonoren opvallend laag,” legt Togo Kida uit. “Er worden jaarlijks minder dan tien orgaantransplantaties gedaan.” In 1997 werd er namelijk in het orgaantransplantatie wet vastgelegd dat een patiënt eerst hersendood moest zijn voordat zijn of haar organen gebruikt mochten worden én dat er toestemming moest worden gegeven door de familie. Ook moest de betreffende patiënt vijftien jaar of ouder zijn om überhaupt toe te mogen stemmen. Deze regels zijn afgelopen jaren zeker versoepeld, maar er bestaat volgens mededirecteur Kida nog steeds een communicatieprobleem. In Japan is orgaandonatie een taboe. "Voor Japanners roept orgaantransplantatie een beeld over de dood op, hierdoor ontstaat er een barrière en wanneer het gaat over orgaantransplantatie bij kinderen wordt dit beeld nog eens versterkt.” Dit is precies waarom Second Life Toys zo belangrijk is. “We moesten iets bedenken om het onderwerp toegankelijker te maken.”

Orgaandonatie
Orgaandonatie

“We beseften al snel dat speelgoed een krachtige uitstraling heeft,” zegt Togo Kida. Second Life Toys naait ‘gedoneerde organen of lichaamsdelen’ op kapotte knuffels. “Mensen sturen dus knuffels op die een transplantatie nodig hebben en anderen sturen knuffels op die gebruikt mogen worden als donoren.” Dit zijn knuffelbeesten die in goede conditie zijn, maar die niet langer gebruikt worden. Nadat een ‘zieke’ knuffel is genezen en is teruggestuurd naar zijn oorspronkelijke eigenaar, wordt er aan hem of haar gevraagd om een bedankbrief naar de eigenaar van de donorknuffel te sturen. Deze cyclus van behoefte, compassie en dankbaarheid ligt aan de kern van orgaandonatie.

Heeft uw kind zijn of haar knuffelbeest een transplantatie nodig, of kan de knuffel zich als donor aanbieden? Ga dan naar Second Life Toys voor meer informatie. Alle afbeeldingen met dank aan Second Life Toys.

Bron: The Creators Project

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!