Heerlijk, zo’n luxe hotelkamer met ruime badkamer, waar de hoeveelheid shampoo, zeep en conditioner iedere dag ruimschoots wordt aangevuld. In hoeveelheden waar we ook met rijkelijk gebruik vaak niet tegenop kunnen soppen. Er moet ergens een enorme berg bestaan van al die zeeprestanten en verpakkingen waar niet doorheen te komen is. Een gedachte die Shawn Seipler, oprichter van het milieubewuste bedrijf Clean the World, met enige bezorgdheid bezighield toen hij vijf maanden lang de wereld rondreisde.

Lees ook
Doe ons er zo één! Deze 'robotkoffer' is de ultieme reisbutler

In de prullenbak?
Hij stapte naar de receptie van een hotel en vroeg op de man af wat er met al die restanten gedaan werd. "Ze gooien het weg", luidde het antwoord. Waarmee dus grofweg een miljoen zeeprestanten per dag weggegooid werden, alleen al in de VS. Wereldwijd zou het gaan om zo’n vijf miljoen verpakkingen. Dat was het moment waarop Seipler een plan bedacht dat deze gigantische verspilling tegen moest gaan.

Zeep in de recycling
Hij leerde dat zeep vloeibaar gemaakt kan worden en vervolgens, gerecycled, herbruikbaar is. Net als de verpakkingen uiteraard. Hij vond zelf een manier waarop hij dat voor de hele hotelsector zou kunnen doen. Hotels die meedoen aan zijn project betalen Clean the World nu ongeveer 50 cent per kamer per maand om al hun zeep gerecycled te krijgen. Als tegenprestatie verzorgt het bedrijf al het materiaal, vervoer en training van het schoonmaakpersoneel dat nodig is voor een efficiënte bedrijfsvoering. En alle gerecyclede zeep komt bij goede doelen terecht, zoals het Rode Kruis.

5000 hotels doen al mee
Momenteel doen maar liefst 5000 hotels mee met dit fantastische plan, waaronder alle ondernemingen van Disney, een groot deel van de hotels in Las Vegas, New York, Chicago en Montreal, maar ook in Hong Kong en India.

Iedereen kan iets doen
Mocht je tijdens een volgend hotelbezoek aanlopen tegen dit prettige, maar tevens milieu verslindende rijkelijk bijvullen van bad en douche artikelen? Vraag het personeel of ze al lid zijn van Clean the World. Zo niet, licht ze in over dit fantastische initiatief. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Toch?          

Bron: Townandcountry