Nationale Gezondheidsbeurs: Half Nederland heeft lichamelijke klachten door stress

Ook de nachtrust heeft flink te lijden
gezondheidsbeurs

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Van hen heeft 61 procent last van gespannen nek en schouders, 59 procent van vermoeidheid en 52 procent van een onrustig gevoel. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor.

Dat blijkt uit de resultaten van een enquête onder bezoekers van de website Gezondheidsnet.nl. Het onderzoek werd gedaan ter gelegenheid van De Nationale GezondheidsBeurs, van 11 tot en met 14 februari in Jaarbeurs Utrecht waarvan Gezondheidsnet mede-organisator is. Op de stand van Gezondheidsnet kan de bezoeker een uitgebreide stresstest doen en de zenuwen testen met het bekende spiraalspel en een levensgrote Dokter Bibber.

Altijd stress

Dat stress veel voorkomt, laat ook deze enquête weer zien. Ruim de helft van de ondervraagden ervaart regelmatig, zeker een paar keer per week, stress. Van hen heeft 5 procent altijd stress en 28 procent bijna elke dag.
De belangrijkste oorzaken van stress zijn gezondheid (33 procent), zorgen om de kinderen (25 procent), werk (19 procent), financiële problemen (19 procent) en zorgen om naasten (18 procent). Een kwart van de ondervraagden ziet regelmatig tegen een (werk)dag op en ruim de helft is minimaal een paar keer per week uitgeput aan het eind van de dag.

Slaapproblemen

Naast lichamelijke klachten zorgen stress en piekeren ook voor slaapproblemen. Bij 7 procent van de ondervraagden zelfs altijd, bij 16 procent bijna elke dag en bij 21 procent een paar keer per week. Gezondheid is de belangrijkste reden voor wakker liggen, gevolgd door zorgen om kinderen, werk en financiële problemen. Ruim de helft wordt regelmatig moe wakker.

Ontspannen voor de tv

Hoewel we dus in grote getale last hebben van stress, lukt ontspannen thuis gelukkig nog wel. Net als genieten van even niets doen. Slechts 10 procent heeft hier moeite mee. Televisie of series kijken zijn de meest voorkomende ontspanningsactiviteit, gevolgd door het lezen van een boek of tijdschrift, slapen, ‘computeren’ en sporten.

Ontspanning ten koste van huishouden

Het huishouden is de belangrijkste reden dat ontspanning er nog wel eens bij inschiet, ook werk en de gezondheid vormen belemmerende factoren. Opvallend is dat ruim 40 procent van de ondervraagden maar een paar keer per maand (of nog minder) energie overheeft na een (werk)dag om andere dingen te doen.

Hulp bij stress

Bijna de helft van de deelnemers heeft wel eens met een hulpverlener gepraat over stress. Vooral met een psycholoog of de huisarts. De belangrijkste reden om niets te ondernemen tegen stress is dat veel mensen denken dat het vanzelf wel weer overgaat. Stress verminderen doen we op dezelfde manier als ontspannen. Een belangrijk verschil is wel dat een kwart van de ondervraagden ook actief probeert om de situatie te veranderen.

Nationale Gezondheidsbeurs

Van 11 tot 14 februari 2016 organiseert Gezondheidsnet in samenwerking met Plus Producties de Nationale GezondheidsBeurs in Jaarbeurs Utrecht. De 9e editie van De Nationale GezondheidsBeurs kent een recordaantal van 319 exposanten en biedt dagelijks 75 presentaties en workshops over een gezonde leefstijl met onder meer Carola van Bemmelen (Sugar Challenge), Iris Sommer en Professor Philip Scheltens (Haperende Hersenen), Ralph Moorman (Hormonen in Balans) en Kim Holland (Liefdes Coach).

Website

www.denationalegezondheidsbeurs.nl

Bron: Gezondheidsnet.nl

In Nederland weten we al heel wat jaren dat Glennis Grace een zangeres van formaat is, maar het kwartje is nu ook in Amerika gevallen. Vanavond staat de Amsterdamse zangeres in de finale van één van de grootste talentenshows ooit: America's Got Talent.

De concurrentie is geducht. Onder andere een Italiaans acrobatencollectief en een Engelse zangeres van 16 steken Glennis naar de kroon. Om 02:00 vannacht begint het spektakel dat helaas niet op de Nederlandse televisie te volgen is. Morgenochtend stromen de reacties en nieuwsberichten vast binnen!

Hier zie je een leuk overzicht van Glennis door de jaren heen:

Én het optreden waarmee ze een plek in de finale afdwong. Veel succes Glennis!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Elk jaar kijken we weer reikhalzend uit naar welk ingrediënt sterrenchef Schilo van Coevorden in de spotlight zet. En nu is het weer zover! Na wagyu, wasabi en de ongelooflijk flamboyante king crab, kiest Schilo dit jaar voor een eenvoudig, maar onwaarschijnlijk veelzijdig ingrediënt...

Soja

Soja? Jazeker. De Chef van Taiko Restaurant in het Conservatorium Hotel in Amsterdam heeft een compleet menu 'The Circle of Soy-menu' gecreëerd.

Een eerbetoon aan een enkele boon, laat dat maar aan dit culinair genie over. Van voorgerecht tot desserts en in sushi tot tofu, je wordt bijkans van je stoel geblazen door de verscheidenheid aan structuren en smaken. Echt een eetbeleving.

En zoals je ziet; het zijn pláátjes van gerechten, het oog wil immers ook wat. Op het 'The Circle of Soy-menu' staan onder andere gerechten als Sprouting soy met uni & yuzu (gerecht op foto), Tofu foie, Miso en Umeboshi.

Ervaar de bijzondere sojaboon als nooit tevoren. Beschikbaar vanaf 18 september 2018 tot september 2019 in restaurant Taiko.

Taiko Restaurant

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in