Nationale Gezondheidsbeurs: Half Nederland heeft lichamelijke klachten door stress

Ook de nachtrust heeft flink te lijden
gezondheidsbeurs

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Van hen heeft 61 procent last van gespannen nek en schouders, 59 procent van vermoeidheid en 52 procent van een onrustig gevoel. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor.

More content below the advertising

Dat blijkt uit de resultaten van een enquête onder bezoekers van de website Gezondheidsnet.nl. Het onderzoek werd gedaan ter gelegenheid van De Nationale GezondheidsBeurs, van 11 tot en met 14 februari in Jaarbeurs Utrecht waarvan Gezondheidsnet mede-organisator is. Op de stand van Gezondheidsnet kan de bezoeker een uitgebreide stresstest doen en de zenuwen testen met het bekende spiraalspel en een levensgrote Dokter Bibber.

Altijd stress

Dat stress veel voorkomt, laat ook deze enquête weer zien. Ruim de helft van de ondervraagden ervaart regelmatig, zeker een paar keer per week, stress. Van hen heeft 5 procent altijd stress en 28 procent bijna elke dag.
De belangrijkste oorzaken van stress zijn gezondheid (33 procent), zorgen om de kinderen (25 procent), werk (19 procent), financiële problemen (19 procent) en zorgen om naasten (18 procent). Een kwart van de ondervraagden ziet regelmatig tegen een (werk)dag op en ruim de helft is minimaal een paar keer per week uitgeput aan het eind van de dag.

Slaapproblemen

Naast lichamelijke klachten zorgen stress en piekeren ook voor slaapproblemen. Bij 7 procent van de ondervraagden zelfs altijd, bij 16 procent bijna elke dag en bij 21 procent een paar keer per week. Gezondheid is de belangrijkste reden voor wakker liggen, gevolgd door zorgen om kinderen, werk en financiële problemen. Ruim de helft wordt regelmatig moe wakker.

Ontspannen voor de tv

Hoewel we dus in grote getale last hebben van stress, lukt ontspannen thuis gelukkig nog wel. Net als genieten van even niets doen. Slechts 10 procent heeft hier moeite mee. Televisie of series kijken zijn de meest voorkomende ontspanningsactiviteit, gevolgd door het lezen van een boek of tijdschrift, slapen, ‘computeren’ en sporten.

Ontspanning ten koste van huishouden

Het huishouden is de belangrijkste reden dat ontspanning er nog wel eens bij inschiet, ook werk en de gezondheid vormen belemmerende factoren. Opvallend is dat ruim 40 procent van de ondervraagden maar een paar keer per maand (of nog minder) energie overheeft na een (werk)dag om andere dingen te doen.

Hulp bij stress

Bijna de helft van de deelnemers heeft wel eens met een hulpverlener gepraat over stress. Vooral met een psycholoog of de huisarts. De belangrijkste reden om niets te ondernemen tegen stress is dat veel mensen denken dat het vanzelf wel weer overgaat. Stress verminderen doen we op dezelfde manier als ontspannen. Een belangrijk verschil is wel dat een kwart van de ondervraagden ook actief probeert om de situatie te veranderen.

Nationale Gezondheidsbeurs

Van 11 tot 14 februari 2016 organiseert Gezondheidsnet in samenwerking met Plus Producties de Nationale GezondheidsBeurs in Jaarbeurs Utrecht. De 9e editie van De Nationale GezondheidsBeurs kent een recordaantal van 319 exposanten en biedt dagelijks 75 presentaties en workshops over een gezonde leefstijl met onder meer Carola van Bemmelen (Sugar Challenge), Iris Sommer en Professor Philip Scheltens (Haperende Hersenen), Ralph Moorman (Hormonen in Balans) en Kim Holland (Liefdes Coach).

Website

www.denationalegezondheidsbeurs.nl

Bron: Gezondheidsnet.nl

Chantal Janzen wordt vandaag 40, dat vinden wij van Nouveau die stijlvolle 40+ vrouwen omarmen natuurlijk alleen maar topnieuws. Vriend Leco van Zadelhoff feliciteerde haar vanochtend al op ludieke wijze:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lieve @chantaljanzen.official .... van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!! #loveyoutothemoonandback

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook) op

Nou, zo ziet deze stralende veertiger er voorlopig nog niet uit. Gefeliciteerd Chantal!

More content below the advertising

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

De Amerikaanse actrice en vrijheidsstrijder Cicely Tyson siert met haar 94 jaar de cover van het Amerikaanse tijdschrift TIME.

Cicely staat op één van de twee covers van de nieuwste Optimists-editie van het tijdschrift. Ze is gekleed in een jurk van Michael Couture en draagt oorbellen van James de Givenchy voor Taffin. Haar en make-up zijn verzorgd door Armond Hambrick. De gasthoofdredacteur vindt Cicely Tyson het toonbeeld van optimisme.

More content below the advertising

De actrice en vrijheidsstrijder praat openlijk over haar acteercarrière van meer dan zes decennia, zo meldt The Charleston Chronicle. Ze maakte haar filmdebuut in Carib Gold in 1956. Haar meest recente rol is die van de moeder van Annalise Keating in de ABC-serie How to get away with Murder.

Carrière als platform
"Toen ik de beslissing nam om mijn carrière als platform te gebruiken, om te proberen een deuk te slaan in sommige onrechtvaardigheden die ik heb gezien en meegemaakt in het leven, zei ik dat als ik slechts één persoon, één persoon bereik, ik dan gelukkig zal zijn,” zo vertelt Cicely aan TIME.

“Er is geen dag - ik ben dankbaar om dat te zeggen - dat ik, wanneer ik de deur uitga, niemand tegen het lijf loop die zegt ‘Ik kan u niet vertellen wat u voor mij hebt gedaan. U heeft mijn leven veranderd',” zo laat de actrice weten. “Het was een bevestiging voor mij dat ik op de goede weg was en op de goede weg bleef."

Cicely is geëerd tijdens een Kennedy Center Honors-gala en ontving van voormalig president Barack Obama de Presidentiële Medaille van Vrijheid. De actrice heeft vooralsnog geen plannen om met pensioen te gaan.

Optimisme
In overeenstemming met het thema optimisme van het tijdschrift, zei ze: "Kijk naar de wereld van vandaag, je kunt maar beter een optimist zijn."

De actrice meent dat je ‘geloof, vertrouwen en begrip moet hebben om te overleven’. “En weet dat je niet verslagen zult worden als je echt positief denkt, over jezelf en het leven dat je hebt gekozen om te leven."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

How does an #artist keep her ­creative vision alive? It’s a concern not just for painters and poets who have been at work for decades; an artist’s vision can be tested at any point in life. For the nine people photographed in the Artists at Every Age portfolio—­from 18-year-old poet @kinsalehues to 94-year-old actor #CicelyTyson—what keeps them at work is the possibility of connecting with others. Photographer Djeneba Aduayom wanted to capture the essence of each artist and their relationship to art. “It was about looking through the lens and seeing who they were,” Aduayom tells TIME. Cicely Tyson, the celebrated actor who appears on one of two covers for this week's Optimists issue, speaks to TIME about her storied career, optimism and how her #art has affected others. Read more at the link in bio. Photograph by @djenebaaduayom for TIME

Een bericht gedeeld door TIME (@time) op

Bron: Instagram TIME

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in