Of je nu reist voor ‘business’ of ‘pleasure’, een weekendje Rome of drie weken naar de Bahama’s gaat, die koffer pakken blijft een dingetje. Want kort of lang, naar de warmte of de kou, elke keer opnieuw neem je het liefste je hele garderobe mee.

Je weet immers maar nooit. Met soms een overvolle koffer vol gekreukte kleding tot gevolg. Daarom, voor alle reislustige dames (en heren) een paar handige tips, zodat de koffer-inpak-klus zo geklaard is. En we ons, geheel ontspannen, heerlijk kunnen verheugen op de reis.

Vakantielijst
Maak een vaste vakantielijst (het liefst één voor een zomer- en één voor een winterbestemming) met daarop het aantal tops, shirts, jurkjes, broeken, shorts, lingerie, bikini’s, etc. Kies minimaal twee tops voor elke broek of rok, want bovenkleding wisselen we vaker dan onderkleding. En verschillende wassing/kleur in broeken voor een optimale variatie. Maar maak ook een kopje met documenten (pinpassen, paspoorten, creditcard, eventueel visum, vouchers, tickets, vignetten) en apparatuur als foto/filmtoestel, verrekijker, duikmateriaal. Vergeet er geen verzorgingsproducten en medicatie aan toe te voegen en zaken als een (lees)bril en wereldstekker. Zo vink je volgend jaar gewoon je lijstje af (dat je na de vakantie aanvult met vergeten artikelen) en heb je vanaf nu alles heel snel compleet.

Rollen in plaats van vouwen
Rol je kleding op, in plaats van het te vouwen. Opgerold neemt minder plaats in en werkt het beste om jurkjes er op de plek van bestemming weer kreukvrij uit te krijgen. Vouw alleen de tere items voorzichtig en leg ze als laatste, bovenop, in de koffer. En pak die delicate artikelen binnenste buiten in, dat verlaagt de kans op vlekken tijdens de reis.

Zware spullen onderop
Leg de zwaardere dingen als boeken en schoenen onderin en in een koffer met wieltjes, zo dicht mogelijk bij de wielen. Zodat het gewicht optimaal verdeelt is, en de koffer daarmee het beste met je mee glijdt. En denk eens aan een e-reader in plaats van al die zware boeken mee te slepen.

Voorkom nare geurtjes
Stop schoenen in (plastic) zakken zodat ze geen vlekken kunnen verspreiden tijdens de reis (of iets anders dan vlekken, mocht je je stinky renschoenen ook meenemen in de koffer).

Waszakken voor dubbel nut
Leg een waszak onderin en bovenop in de koffer. Het voorkomt vervelende geurtjes die tijdens vervoer in de bagage kunnen komen en zijn bovendien super functioneel voor de vuile was, die zich tijdens de vakantie (helaas ook) opstapelt.

Toiletspullen, verzamel u
Steek alle toiletspullen samen in een doorzichtige zak, om vervelend lekken te voorkomen (niets irritanter dan neer te ploffen in je hotelkamer en erachter komen dat je crème kleurige lievelingsjurk blauw geworden is van de leeggelopen make-up remover). Zo samengebonden vind je ze bij aankomst bovendien heel makkelijk in één oogopslag.

Parfum
Nestel mooie flessen parfum en andere lekkere producten van glas in een paar sokken, zodat inhoud en verpakking heel blijven. En je ook tijdens je vakantie heerlijk zult blijven ruiken.

Alle beetjes helpen
Elk hoekje dient benut om zoveel mogelijk mee te kunnen nemen; vul schoenen met oplaadsnoeren, sokken of andere kleine artikelen, en bundel bh’s in elkaar met ondergoed. Heb je wandelschoenen nodig of een mooi colbertje? Trek wanneer mogelijk de zware items aan in het vliegtuig zodat ze geen onnodige hoeveelheid plek en kilo’s innemen in de koffer.

Check voor badlakens
Check van te voren of de accommodatie handdoeken/badlakens verzorgt. Ze nemen onnodig veel plaats in en daarom is het prettiger als ze thuis kunnen blijven. Wil of moet je er toch iets van inpakken? Kies voor lichtgewichte hamamdoeken die tegenwoordig overal te koop zijn en rol ze zo klein mogelijk op.

Customize je koffer
Onderscheid je met je koffer. Met een gekke stikker bijvoorbeeld, of iets anders dat jouw koffer kenmerkt. Dagelijks rollen er duizenden praktisch dezelfde modellen van de bagageband, waarvan er tientallen zoek raken (in verkeerde handen, die zich vergist hebben bijvoorbeeld).

De koffer gepakt met van zwaar naar licht en delicaat opgestapeld en gerold? Dan kan de reis beginnen. Een hele fijne en kreukvrije vakantie toegewenst!

Bron: Red