Het Meisje met de Parel is rond 1665-1667 geschilderd door Johannes Vermeer. Wat het schilderij zo bijzonder maakt is het contrast met de parel als middelpunt tegen een duistere achtergrond.

De ‘Mona Lisa van het Noorden’ kreeg haar bijnaam door de blik en de houding van het meisje. Het is onmogelijk om op te maken of zij nu vriendelijk en warm kijkt of juist kil en onpersoonlijk.

Net als bij de Mona Lisa is bij het Meisje met de Parel nooit duidelijk geworden wie het meisje precies is. Vermoedelijk heeft Vermeer hier zijn dochter geschilderd. Toch was het schilderij niet altijd zo geliefd als nu. 

Twee gulden en dertig cent

Op een veiling in 1881 werd het voor twee gulden en dertig hele centen gekocht door verzamelaar A. A. des Tombe. Hij vermoedde dat het om een echte Vermeer ging en hij had natuurlijk gelijk. Na zijn dood schonk hij het schilderij aan het Mauritshuis in Den Haag. Tot vandaag de dag is het meisje hier nog te zien.

Mysterie

Toch is misschien wel het grootste mysterie het volgende: draait het Meisje met de Parel nu eigenlijk naar de kijker toe, of beweegt ze juist van de kijker weg?

Kunstliefhebber en natuurkundige Amor Sciendi beantwoordt de vraag in een video, via een uitgebreide natuurkundige analyse van de hoek van de parel ten opzichte van de oorlel van het meisje. 

Hij concludeert aan de hand van de beweging van de oorbel dat zij wegdraait. Eindelijk, een antwoord!

Maar, zegt hij aan het eind van de video: dit is puur gekeken naar het plaatje. De context van het schilderij immers is niet bekend. Het meisje draait weg, maar kan ook net wat gezegd hebben waardoor haar parel na zwaait. Je kan de video bekijken door hier te klikken.

Bron: The Creators Project

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Den Haag heeft veel gezichten. Het is de historische hofstad met koninklijke allure, maar ook de enige grote stad in Nederland die aan zee ligt: met de tram sta je binnen een kwartier op de boulevard aan het strand.

Het is er prettig winkelen omdat er veel speciaalzaken zijn, maar het is ook een culturele schatkist vol verrassingen. Zo valt er bij een bezoek van alles te beleven in een rustige sfeer met een vleugje grandeur. Want het blijft natuurlijk wèl Den Haag.

Niet missen: Cultuur aan Zee

Voor wie houdt van cultuur zijn er nu vier bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch. Wat ze gemeen hebben, is dat ze laten zien welke sporen de zee, het strand en de duinen achterlieten en hoe kunstenaars zich erdoor lieten inspireren.

Voor de liefhebbers én de stedentrippers die net even wat meer uit hun bezoek willen halen:

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (6 okt t/m 3 mrt)
  • Storm in de 19de-eeuwse schilderkunst staat centraal in Panorama Mesdag – STORM (18 nov t/m 3 mrt)
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov)

De zindering aan zee

De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader.

Internationaal gevestigde kunstenaars met grote namen zoals Bill Viola, Nan Goldin, Jan Fabre, Mikes Poppe, Thierry De Corbier en Jan Dibbets tonen de onstuimigheid van de zee als inspiratiebron voor hun werk.

Gastconservator Johanna De Vos heeft met hedendaagse werken interventies gepleegd in de 19de-eeuwse kunstcollectie van HW Mesdag. Dat maakt het geheel zo bijzonder dat het bezoekers verleidt om werken te aanschouwen die normaal gesproken misschien niet direct hun voorliefde hebben.

Gaat dat zien!

Kijk voor meer inspiratie op www.cultuuraanzee.nl en dompel je onder in de culturele stad aan zee.