Mannen en vooroordelen: Waldemar Torenstra

‘Het leven blijft de beste uitvinding ever’

Wat denken mannen werkelijk over allerlei belangrijke levenszaken? Precies wat wij, vrouwen, al wisten, of zit het toch een beetje anders? Monique Poort confronteert de leukste mannen met 7 vooroordelen.

waldemar

1 In iedere man schuilt een advocaat van de duivel “Ik zou zeggen: in ieder mens. Met mijn eigen advocaat van de duivel ben ik vooral in gevecht. Dat varieert van te laat komen, omdat er dan iets is wat ik ‘echt’ nog even moet doen, tot werk doen wat niet eigen is, maar net even iets meer geld oplevert: ‘Dit is een buitenkans! Die kan ik niet laten liggen.’ Ik probeer die advocaat steeds meer de mond te snoeren door de afweging te maken of iets echt belangrijk is. Als er even gepresteerd moet worden, is het handig om mijn ego – ‘de advocaat’ – voorrang te geven, maar het leidt ook af van wat ik echt belangrijk vind: verhalen vertellen die ertoe doen. Zoals de geschiedenisserie Het Koninkrijk maar ook Vechtershart. De aandacht die je aan bepaalde onderwerpen geeft, bepaalt ook of je daarvoor gevraagd wordt. Wat je aandacht geeft, groeit immers vaak.”

2 Mannen laten de zorg voor hun kinderen graag aan hun partner over “Ik vind het helemaal niet slecht als het in de praktijk zo uitpakt. Ook bij ons thuis was mijn moeder degene die ons opvoedde naast haar werk als psychotherapeut. Zij was er altijd voor ons. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Het delen van alle taken kan een enorme druk geven. Sophie en ik hebben allebei de behoefte om carrière te maken, maar willen ook een gelukkig gezinsleven. Dat is niet gemakkelijk. Dan ligt er frustratie op de loer en het gevoel tekort te schieten op beide gebieden. Dankzij een paar heel goede oppassen lukt het ons toch. Het regelen van het oppasschema doen we in goed overleg. Ik ben vrij gestructureerd en bedenk de basis, Sophie zorgt voor de puntjes op de i. Vanwege ons werk wisselt het schema zo’n beetje elke maand. Ons leven vraagt constant om aanpassen.”

3 Een mooie man heb je nooit alleen “Als dit over monogamie gaat, dan heeft Sophie mij alleen. Ik vind aandacht altijd fijn, helemaal van leuke vrouwen, maar het heeft geen invloed op mijn liefdesrelatie. Ik ervaar het overigens niet zo dat veel vrouwen iets van mij willen. Er worden mij weleens dubieuze voorstellen gedaan, maar daar ga ik niet op in. Ik kan goed kiezen voor wat ik wil. Het kan best zijn dat dat in de toekomst verandert. Ik zal nooit prediken dat de keus voor monogamie voor altijd is. Maar nu is er een duidelijke keuze voor elkaar en dan is de rest niet zo belangrijk.”

4 Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus “Mijn moeder is behoorlijk feministisch en dat heeft mijn denkwijze over mannen en vrouwen onmiskenbaar gekleurd. In die zin, dat ik helemaal niet bezig ben met het verschil tussen mannen en vrouwen. Ik heb vriendinnen die heel daadkrachtig zijn en 
helemaal niet over hun emoties kunnen praten en ik heb mannelijke vrienden die weke gevoelsmensen zijn. Ik denk dat 
ik gezegend ben met een goede mix van beide kanten. Mijn gevoelskant is best sterk ontwikkeld, dat moet ook wel als acteur, en daarnaast zit het mannetje van Vechtershart ook in mij. Ik wil graag de baas zijn, bepalen waar we naartoe gaan of het nou gaat om een wandeling of de vakantie. Ik heb duidelijke ideeën over hoe het moet. Het enige verschil tussen 
vrouwen en mannen is voor mij als heteroseksueel dat ik vrouwen als lustobject kan zien en dat heb ik met mannen niet.”

5 Mannen willen altijd winnen “Spelletjes hoef ik echt niet altijd te winnen, het spelen zelf is ook leuk. Ik doe aan kitesurfen en snowboarden, en ben dan eigenlijk vooral steeds in competitie met mezelf. Ik wil de beste zijn binnen mijn eigen mogelijkheden. Het frustreert me mateloos als ik het gevoel heb dat ik steken heb laten vallen. Bij audities ben 
ik natuurlijk wel vaak in competitie met anderen. Bij de helft van de rollen denk ik: die is voor mij. En gelukkig krijg ik dan relatief vaak die rol, maar ik verlies ook weleens. Dat is soms een bittere pil, omdat het een geweldig project is of omdat het de kans biedt om met fantastische mensen samen te werken. Maar het is ook interessant om te kijken: wat levert het niet-doorgaan van de ene rol me op? Wat komt ervoor in de plaats? Ik vind het belangrijk om niet in de competitie te blijven hangen. Ik spreek overigens wel vanuit een luxepositie: ik heb eigenlijk altijd werk.”

6 Mannen zijn ongeduldig “Dat geldt voor mij zeker. Zodra ik ergens klaar mee ben of het snap, wil ik gewoon door. Ik ga vaak veel te snel. Ik denk vrij snel, daarom heb ik ook af en toe zo’n 
licht stottertje. Soms neem ik te weinig tijd 
om iets uit te diepen of te doorvoelen. De neiging is: hup, hup. Met mensen die langzaam zijn, kan ik echt moeite hebben. Kom op nou! Terwijl ik zelf ook behoorlijk kan lanterfanten. Maar als iemand anders het doet... Kortom, een verbeterpuntje!”


waldemar

7 Mannen worden niet ouder - denken ze

“Op zich heb ik geen moeite met ouder worden, maar als we heel lang stil gaan staan bij dit onderwerp, kan ik er wel melancholisch van worden. Ik zie het leven als een wonder van mogelijkheden; de beste uitvinding ever. Ouder worden: prima, maar niet te snel graag. Ik hou van jeugd, van levendig. Ik zou het erg vinden als ik niet meer kan kitesurfen. Wat het werk betreft: jonge, ondernemende rollen zijn vaak heel leuk om te spelen. Dat zal op een bepaald moment niet meer kunnen. Ik hoop dat ik dan heel tevreden ben met een ander soort rol. Ik geloof sterk dat je het maximale uit de seizoenen van het leven moet halen. Ik hoop dat als ik de zomer heb gevierd, de herfst ook heel mooi zal zijn.”

Acteur Waldemar Torenstra (1974) is momenteel in het theater te zien met de voorstelling Advocaat van de duivel en in de televisieserie Divorce. Hij leeft samen met presentatrice Sophie Hilbrand, hun dochter Robin (2009) en zoon Ravi (2012).

Ken je deze nog, nog, nog, nog? Deze zogenoemde one-hit-wonders staan in ons geheugen gegrift. Alleen hebben we na de succesnummers niet zo veel meer van de artiesten gehoord of ze leunen nog steeds zwaar op die ene nummer 1-hit met optredens in de kleinere zalen. Fris je geheugen maar weer even op met onze Top 10 ééndagsvliegen.

10. Van McCoy - The Hustle

Het perfecte recept voor een One hit wonder: simple tekst + lekker deuntje. Dat zit bij The Hustle wel goed. Het bestaat uit niet meer dan 5 woorden die op verschillende manieren worden herhaald: Oh, do it, the hustle.

9. Pino d’Angio - Ma Quale Idea 

Deze Italodiscoplaat horen we graag voorbij komen. En als je denkt: waar ken ik dat deuntje verder nog van? De basslijn van dit nummer komt van "Ain't no stoppin' us now" van het Amerikaanse duo McFadden & Whitehead. Madison Avenue samplede op zijn beurt de basslijn van 'Ma Quale Idea' in het nummer 'Don't Call Me Baby'. 

8. 4 Non Blondes: What’s Up

De bedreadlock-te voorvrouw van de 4 Non Blondes deed met het refrein ook een duit in het zakje van liedjes die heel de dag in je hoofd blijven hangen…

Luisteren?

7. Something: Breakfast at Tiffany’s

Fijne meezinger hoor, hopen we allemaal niet eens deze zin te horen: And I said what about breakfast at Tiffany’s?

6. Alannah Myles: Black Velvet

Hoevaak we dit nummer wel niet in de auto een tikje harder hebben gezet om mee te brullen met Alannah.

5. Kris Kross: Jump

De hiphop-formatie van twee jonge jongens die hun kleren achterstevoren droegen, maakte een liedje met één van de meest catchy refreinen ooit. Spring nog even mee.

4. Kajagoogoo: Too Shy

Maak indruk bij Triviant of een pub-quiz door te weten dat  'Cause you're too shy shy. Hush hush, eye to eye’ van Kajagoogoo is. Misschien wel de band met de meest slechte kapsels ooit.

3. Eiffel 65:  Blue

I’m blue dabadeedabadaaa en zo verder. Bleef geheid heel de dag in je hoofd zitten als oorwurm. Misschien vandaag ook wel? ;-)

2. Soft Cell: Tainted Love

Als er één nummer is symbool staat voor de muziek in de Jaren ’80 is het deze wel met die zware elektronische synthesizer.

1. Bobby McFerrin: Don't worry, be happy

Kijk, hier worden we altijd zo vrolijk van. Bobby kan zich tot in de lengte der dagen verheugen op uitnodigingen voor alle jaren ’80 en ’90 feestjes. Hij is nu dirigent.

Dat was even een leuke trip down memory lane! We zijn wel benieuwd naar jouw favoriete ‘One hit wonder’? Deel het in de reacties hieronder!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

25 september zijn de meeste Nederlanders jarig. Wel zo’n 50.000 mensen. Bijzonder toch? Ken jij ook iemand die morgen jarig is? Wij hebben de perfecte cadeau-suggestie. Het is misschien een goed idee die jarige te attenderen op ‘kadoneren’. Oftewel; een kadoneerlijstje te maken.

Via kadoneren.nl kan je als jarige een donatie vragen voor kankeronderzoek. Je maakt heel gemakkelijk je eigen kadoneerpagina en die link deel je simpelweg met je familie, vrienden en volgers. Zij kunnen dan een donatie doen.

Goed doel

Dus dit jaar hoef je je hoofd niet te breken over wat je wilt hebben, omdat je alles toch al hebt en je hoeft ook niet bang te zijn dat je opgezadeld wordt met een vaas die je niet mooi vindt of een shawl waarvan je bij het uitpakken al weet dat je ‘m nóóóóóit gaat dragen.

In plaats daarvan steun je mensen die alles te verliezen hebben. Want laten we eerlijk zijn, voor kankerpatiënten is het minder vanzelfsprekend dat ze hun verjaardag kunnen vieren. Daar komt bij dat het een nobel gebaar is en je je voorraad karmapunten weer aanvult. Heel win-win!

Dus ben je binnenkort jarig of ken  je iemand die dat is: Ga naar kadoneren.nl en maak je eigen pagina aan.

We wensen je alvast een fijne verjaardag!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in