De liefde… Er is geen mooier verhaal, dan dat over twee zielsverwanten die elkaar vinden, trouwen en voor altijd gelukkig bij elkaar blijven. Toch strandt 30% van de huwelijken voortijdig.

Deze negen gescheiden mannen vertellen wat zij graag eerder hadden willen weten. “Dan was mijn huwelijk wellicht wel geslaagd.”

1 Zet jezelf op de eerste plaats, altijd
Matt: “Volgens mij is het onmogelijk een liefdesrelatie met iemand te hebben, als je niet voor je eigen lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid kiest. Ik deed zo hard mijn best om een goede partner te zijn, dat er geen ruimte was om mijn eigen ergernissen en stress te uiten.”

2 Liefde overwint niet alles
Ed: “Bedenk voordat je aan een relatie begint wat jij écht belangrijk vindt. Dan bedoel ik niet lang blond haar, of een universitaire opleiding, maar echt levens veranderende keuzes; wil je kinderen, ga je werken of blijf je liever thuis etc. Wees daar eerlijk over, tegenover jezelf en je partner.
Als jullie verschillend in het leven staan, gaat het niet lukken. Dan dreigt het gevaar dat je ervanuit gaat dat de ander wel verandert en dat gaat echt niet gebeuren. De liefde kan dat niet overwinnen. Dan kun je er beter vroeg mee stoppen, dat scheelt later veel pijn en verdriet.”

3 Complimenten zijn belangrijk
Chris: “Vertel haar dat ze mooi is. Al het advies uit zelfhulpboeken komt uiteindelijk daarop neer.”

4 Zeg het als het even moeilijk is
Rik: “Wees eerlijk als het leven even niet mee zit. Zeg wat je voelt. Je kunt er niet vanuit gaan dat de ander wel snapt waar je over tobt. Het is belangrijk dat je elkaar begrijpt en dat je met elkaar kunt blijven praten. Over de positieve dingen én de negatieve dingen in jullie leven samen.”

5 Trouw niet te jong
Berend: “Trouw niet voordat je 25 bent. Denk er niet eens over na. Er is geen man op deze wereld die zichzelf voor die leeftijd al kent.”

6 Geef jullie band een cijfer
David: “Als ik de tijd terug zou kunnen draaien, had ik mezelf gevraagd een cijfer te geven aan onze emotionele en intellectuele band. Als een van de twee lager dan een zeven had gescoord, had ik van mezelf direct weg moeten gaan.”

Lees ook: 5 x Deze beroemde mannen zijn nog altijd verliefd op hun oudere echtgenote

7 Wees eerlijk
Eric: “Een man trouwt met een vrouw in de overtuiging dat zij niet verandert, maar dat doet ze wel. Een vrouw trouwt met een man, omdat ze denkt dat hij wel verandert, maar dat doet hij niet.”

8 Streef naar meer dan een status quo
Steve: “Wees nooit tevreden met hoe het nu is, probeer altijd met elkaar te groeien.”

9 Houd van elkaar om wie jullie echt zijn
Richard: “Verzeker je ervan dat jouw partner van jou houdt, van wie je bent en hoe je denkt. Elke dag weer. En hou zo ook van je partner.”