’S avonds liever een boek in de hand in plaats van de afstandsbediening? Dan hebben wij goed nieuws!

Langer leven
Het lezen van boeken is verbonden met een langer leven, volgens een onderzoek voor het wetenschapstijdschrift Social Science & Medicine.

Article continues after the ad

Nauwkeurig onderzoek
Bij 3.635 50-plussers die deelnamen aan de Amerikaanse Health and Retirement Study werd er gekeken naar hun leespatronen. Zij werden verdeeld over drie groepen: zij die geen boeken lezen, zij die maximaal drieënhalf uur per week lezen en zij die meer lezen. Het onderzoek is erg nauwkeurig gedaan, omdat er zelfs rekening werd gehouden met factoren als geslacht, leeftijd, afkomst, onderwijs, rijkdom, gezondheid en burgerlijke staat.

De kleine lettertjes
De uitkomst? Boekenlezers van de middelste groep hadden 17 procent minder kans om te overlijden binnen de komende twaalf jaar dan de groep die nooit een boek opslaan. Voor de mensen die nog meer uren besteedden in de boeken, is de kans nog kleiner, namelijk 23 procent.

Over het algemeen leven boekenlezers gemiddeld twee jaar langer dan mensen die nooit lezen. En dagelijks de krant? Dat heeft jammer genoeg minder effect dan bij het lezen van een boek.

Bron: The New York Times

Bewaren