Opnieuw beginnen met een ex. Het lijkt gedoemd te mislukken, maar klopt dat wel?

Heeft een tweede kans in de liefde een kans op slagen?

Oude liefde roest niet
Zoals het cliché zegt: ‘oude liefde roest niet’ en volgens Rika Ponnet, relatiedeskundige, klopt dit als een bus. Hoewel elke relatie persoonlijk en dus verschillend is, kan een tweede kans in een relatie volgens haar toch kans op slagen hebben.

Beseffen wat je kwijt bent
“Sommige mensen voelen dat de relatie niet zo goed ging. Als zij dan uit elkaar gaan, verwachten ze een leven vol met nieuwe mogelijkheden en spannende avonturen. Wanneer dit niet zo blijkt te zijn en ze beseffen wat ze kwijt zijn, dan kan het werken om de relatie opnieuw een kans te geven. Dit kan ook het geval zijn als er concrete problemen waren. Als de situatie verandert en de stressfactor wegvalt, openen zich nieuwe deuren. Als beide partners goed naar zichzelf kunnen kijken, zijn de mogelijkheden enorm.”

Lees ook: 6 uitspraken over scheiden die wij niet meer willen horen

'Het is nog niet af'
Nogmaals, elke relatie is verschillend. Sommige koppels realiseren zich na de tweede keer dat het echt niet werkt. Veel stellen geven het nog een tweede kans, omdat na de eerste keer een gevoel ontstaat dat de relatie nog niet ‘af’ is. Het voelt als opgeven. Na de tweede keer hebben de ex-partners er vaak meer vrede mee, omdat ze weten dat ze alles hebben geprobeerd.”

Passie met een ander 
Als iemand impulsief is weggegaan om een nieuwe, gepassioneerde verhouding na te jagen - wat op niets uitdraaide, waarna de ander spijt heeft - is het moeilijker om voor een tweede keer te starten met je ex. Doordat er een derde tussen de relatie inkwam, zal de ene zich competitiever voelen dan voorheen. In dit geval moet er opnieuw over een aantal regels onderhandeld worden. Rika stelt in dit geval relatietherapie voor. Dat wordt een lange zoektocht naar een nieuw evenwicht in de relatie. “Wanneer beide partijen oprecht zijn en er nog liefde is, is er ook hoop. Maar het zal altijd hard werken zijn om het vertrouwen en de relatie te herstellen.”

Bron: Nieuwsblad