Nouveau-hoofdredacteur Claudia Straatmans was bij de boeklancering van Te Lijf, de kunst van het mooi oud worden, van niemand minder dan Isa Hoes en Medina Schuurman.

Ik geloof dat ik Isa Hoes en Medina Schuurman een van de grappigste duo’s van Nederland vind. Tenminste, dat vond ik zeker op hun exclusieve boekenlunch ter ere van het verschijnen van Te Lijf.

Vrouwen verbinden
Afgelopen vrijdagmiddag ontvingen Isa en Medina dertig van hun leukste vrouwelijke kennissen om samen bij een lekkere lunch met elkaar van gedachten te wisselen. Vrouwen verbinden dus. Dat begon al met de ontvangst. Als twee lange zwanen stonden Isa & Medina bij de ingang om hun gasten te verwelkomen. In identieke jurkjes. En ja, daar was over nagedacht, antwoordde Isa desgevraagd. Want ze zien zichzelf bijna als een symbiotische tweeling (“Jammer dat ik niet lesbisch ben”, grapte Medina zelfs).

Bij Isa in huis
Medina heeft zelfs een tijdje bij Isa in huis gewoond, en ook nu tijdens het schrijfproces zaten ze bijna letterlijk op elkaars schoot dit boek te tikken. Medina: “Ik typ veel sneller dan Isa, dus ik vond vaak dat ik mocht tikken, en dan hing Isa al mee producerend op mijn schouder.”

Het boek
Enfin, het boek dus. Ik vind het briljant, oprecht, herkenbaar en met humor. Ik deel alvast de vijf sprankelendste inzichten die mij opvielen. Maar ga vooral zelf Te Lijf lezen, want het is een feest der herkenning!

1. Geef de overgang niet de schuld als je 'zomaar' tien kilo bent aangekomen, je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid. (Medina: “Ik gleed bijna mee de kist in, toen ik een kennis op ’n begrafenis hoorde zeggen: 'Ja, sinds ik in de overgang ben, is er zomaar tien kilo bij gekomen.'"). Advies van de voedingscoach: blijf bewegen, het liefst elke dag een uur, het hoeft echt niet heftig te zijn, gewoon wandelen is ook goed, maar blijf in beweging.

2. Alles staat of valt met het juiste ondergoed. Het moet niet te strak zitten en regelmatig vervangen worden. Corrigerend ondergoed is een must bij strakke stoffen. (Tip van styliste Patty Zomer).

3. Verzet mentaal werk: accepteer dat we ouder worden en leer met al die veranderingen om te aan. Kijk naar inspirerende rolmodellen als Iris Apfel (95), vroeger nooit gezien, en nu op haar 95ste cool en populairder van ooit.

4. Hoe minder je bij de ander zoekt, hoe beter je relatie. Oftwel: je man is geen defect huishoudelijk apparaat (zie uitleg blz. 205 van Te Lijf)

5. Het best bewaarde geheim van de overgang is dat je écht alleen maar gelukkiger wordt. Dat is punt één. Punt twee is dat je wel iets moet doen om dit bereiken. (Gezegde van schrijfster Lisette Thooft).

TE LIJF, Uitgeverij Ambo Anthos, introductieprijs tot 31-12 2016 € 19,95.