Huisdier vriendelijke landen van Europa

In welke landen mag de viervoeter mee in een vakantiewoning?

Zuid-Europese landen zijn niet zo flexibel als het gaat om het meenemen van een huisdier in vakantieverblijven. In Spanje, Frankrijk en Portugal mag men in minder dan 3 in de 10 gevallen een huisdier meenemen. Italië en Griekenland scoren niet veel beter met 4 in 10. HomeToGo, meta-zoekmachine voor vakantie-accommodaties, bekijkt in welke landen reizigers zonder problemen een huisdier mee mogen nemen. De hond mee in Nederland en België? Alleen in een kwart van de vakantieverblijven is dit mogelijk.

huisdier

In ongeveer 40 kilometer rijdt men van de ene kant naar de andere. Het 15 na kleinste land ter wereld, Andorra, scoort het beste als het gaat om diervriendelijkheid. In 61% van de vakantieverblijven heeft men de mogelijkheid om een huisdier mee te nemen. Hiermee zijn de accommodaties diervriendelijker dan die in buurlanden Frankrijk (28%) en Spanje (22%). Slowakije staat op de tweede plek, hier mag in 5 van de 10 gevallen de hond mee. Turkije staat helemaal onderaan met 8%. In Nederland kan men bij bijna een derde van vakantieverblijven een huisdier meenemen.

Het Noorden

De Scandinavische landen lijken allemaal flexibel te zijn als het gaat om het meebrengen van een extra gezinslid. Finland, Denemarken en Noorwegen scoren allemaal in de top 10. Het land met de meeste meren ter wereld (187.000) en bijna net zoveel eilanden, wint brons. In Finland hebben reizigers met hond grote kans om een geschikte accommodatie te vinden, in 49% van de vakantieverblijven zijn huisdieren toegestaan. Dit isbijna twee keer zoveel als in Nederland (27%).

Enkele rassen zijn verboden, maar over het algemeen kunnen reizigers van binnen de EU gemakkelijk naar Noorwegen reizen met hun hond. Volgens regels van de EU zijn een microchip, paspoort en vaccinatie verplicht. Zweden, dat niet officieel deel uitmaakt van Scandinavië, vinden we iets onder haar buurlanden, op positie 13. IJsland kan niet meekomen en staat bijna onderaan de lijst. Hier heeft men maar bij 9% van de vakantiehuizen de mogelijkheid om een huisdier mee te nemen.

Benelux

België en Nederland doen het minder goed op posities 32 en 33. In Nederland is het in 27% van de vakantiehuizen en appartementen toegestaan om de hond mee te nemen, in België is dit 24%. Reizigers die naar Luxemburg gaan vinden makkelijker een accommodatie waar hun viervoeter welkom is, in 4 op de 10 accommodaties zijn huisdieren toegestaan. Ook onze oostelijke buren in Duitsland zijn iets flexibeler, 35% van de vakantieverblijven bieden deze mogelijkheid.

Niet elk ras is welkom

De Engelsen staan bekend als dierenliefhebbers, maar dat betekent niet dat vakantiegangers overal hun huisdier mee naar toe kunnen nemen. Volgens de informatiepagina van de overheid zijn hier een aantal regels aan verbonden en sommige rassen zelfs verboden. Dezelfde regels worden in de meeste Europese landen gehanteerd. In het Verenigd Koninkrijk mag men in ongeveer 30% van de vakantie-accommodaties de hond meebrengen.

Spanje, Portugal en Frankrijk niet zo flexibel

We zien vrijwel geen Zuid-Europese landen hoog in de lijst. In minder dan 4 op de 10 van de vakantieverblijven mogen reizigers een huisdier mee nemen. Griekenland en Italië zitten hier net onder met een nog redelijke 38% en 37%. In Spaanse steden zijn er specifieke plekken om honden uit te laten, buiten deze plekken zonder riem wandelen kan een boete van 90 tot 300 euro betekenen. In Frankrijk kunnen reizigers met een hond in drie op de tien vakantiehuizen rekenen op gastvrijheid. Dit is net iets hoger dan in Nederland (27%).

Bron: © HomeToGo

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in