Terwijl wij proosten met onze geliefden en ons vergapen aan al het vuurwerk, is dat moment voor onze huisdieren meestal geen pretje. Flitsen en knallen zorgen voor behoorlijk wat stress. 

Tijd om je goede voornemens waar te maken en Oud en Nieuw te vieren met je dierbaren. Je bent waarschijnlijk al druk met alle voorbereidingen voor oudejaarsavond: zijn er genoeg hapjes en drankjes, staat de champagne koud, hebben we genoeg vuurwerk voor middernacht? Waar we alleen niet vaak bij stilstaan, is het feit dat Oud en Nieuw niet altijd leuk is voor onze huisdieren. Deze feestelijke avond kan namelijk behoorlijk eng en stressvol voor hen zijn door al het vuurwerk en lawaai buiten.

10 Tips zodat jouw hond zich op zijn gemak voelt tijdens een luidruchtige oudejaarsavond.

Met deze voorbereidingen kun je vooraf al beginnen:

  1. Hulp van Bach, Strauß en Beethoven zodat je hond rustig wordt

Ontspannen klassieke muziek beïnvloedt niet alleen de stemming van mensen, maar ook de stemming van je hond. Je kunt deze muziek opzetten om je hond op een positieve manier te beïnvloeden en hem te helpen omgaan met stressvolle situaties. Het is een goed idee om hier al twee weken voor oudejaarsavond mee te starten.

Article continues after the ad
  1. Wennen aan harde knallen en geluid

Je kunt speciale cd’s kopen zodat je hond went aan het geluid van de jaarlijks terugkomende harde knallen en vuurwerk op oudejaarsavond. De geluiden op de cd imiteren het geluid van echt vuurwerk zoals vuurpijlen en rotjes. Het is het beste wanneer je een aantal weken voor oudejaarsavond al start met het afspelen van deze cd’s. Op deze manier hoort je hond deze geluiden vaker en raakt hij hier meer aan gewend.

  1. Houd je hond aangelijnd

Een paar dagen voor en na oudejaarsavond is het handig om je hond aangelijnd te houden wanneer je hem uitlaat. Dit vanwege het risico dat je hond weg kan rennen als er vroeg of nog laat vuurwerk wordt afgestoken.

Tips voor oudejaarsavond overdag en ’s avonds

  1. Probeer rustig te blijven. Veel hondenbezitters worden nerveus als zij weten dat hun hond gestrest is. Dit zorgt voor een ongemakkelijke sfeer omdat de hond voelt dat je nerveus bent. Wanneer je elkaar hierin hindert wordt de angst alleen maar groter. Het beste dat je kunt doen, is proberen neutraal te blijven en net doen alsof het een gewone dag is.
  2. Laat je hond extra vroeg in de ochtend uit voor een uitgebreide wandeling. Er zullen nog niet veel mensen buiten zijn, de meeste mensen liggen nog te slapen.
  3. Zorg voor ontspannen achtergrondmuziek en zet een rustige radiozender op.
  4. Wanneer je hond al gestrest is, probeer hem dan af te leiden met zijn favoriete brokjes of snoepjes.
  5. Kleine spelletjes en makkelijke oefeningen zijn ook een goede manier om je hond af te leiden. Breng iets meer tijd door met je hond om hem bezig te houden en zich op zijn gemak te laten voelen.
  6. Geef hem de mogelijkheid om zich ergens terug te trekken. Misschien heb je al een speciale doos met favoriete speeltjes en knuffels voor je hond, maar anders is het een goed idee om hiervoor een rustige, verborgen plek te maken in een hoek van het huis.
  7. Er zijn ook baasjes die denken aan een medische manier om hun hond te helpen uit zijn benauwde situatie. Bijvoorbeeld homeopathische middelen die je hond helpen te kalmeren en die je ook kunt gebruiken bij andere soortgelijke situaties, zoals onweer of het geluid van overkomende vliegtuigen.