Al het bewijs wijst dezelfde kant op

Om stipt zeven uur gaat de wekker, vijf dagen achter elkaar.

Werkdag
Werkdag

Hèhè, weekend, de tijd om te ontspannen. Onbewust toch nog even de werkmailtjes beantwoorden en plots piept de wekker u weer het bed uit op de vroege maandag. Werken is natuurlijk nodig, maar hoe ver ligt de grens? Is deze indeling van ons leven wel de beste indeling? En zou minder werken en meer vrije tijd niet juist bevorderlijk zijn voor de productiviteit én creativiteit?

 

40+-urige werkweek

Onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, onderzocht de gezondheid van 600.000 mensen uit Amerika, Europa en Australië gedurende 8,5 jaar in relatie met de gewerkte uren. Wat blijkt:  mensen die 55 uur per week werkten, hadden maar liefst 33% meer kans op een infarct, dan mensen die 35 tot 40 uur per week werkten. Nu klinkt 55 uur misschien als iets waar uzelf nooit aan zou komen. Maar als u eens uw overuren, mails beantwoorden in het weekend en op zondagavond even vooruit werken zodat u maandag fris kunt beginnen, dan komt u er zo aan.

From 9 to 5

Naast de hoeveelheid uren die u werkt, blijkt vastzitten aan vaste werktijden ook niet een gezonde optie. Vaste tijden geven toch rust en regelmaat? Klopt. Maar expert Paul Kelley van de Sleep van Oxford University geeft aan dat het helemaal niet goed is om verplicht te worden. Hiermee wordt namelijk onze interne klok verstoord, die niet ingesteld is op de ‘9 tot 5’-mentaliteit. Kelley zegt: “Als u voor 10 uur op kantoor zit, dan begint u de dag moe en verward. Iedereen lijdt eronder, dus waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam?”

4-urige werkdag

De deep work methode van Cal Newport, docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown, beweert dat wanneer u extreem geconcentreerd werkt, zonder enige afleiding en met de maximale capaciteit van uw brein, u even veel gedaan krijgt in de helft van de tijd. De afleiding die hier bedoelt is zijn uiteraard de berichtjes op onze telefoon, Facebook-updates, maar ook de koffie die wij zetten en de sigaretjes die wij roken. Nu is de overstap van 8 uur per dag, naar 4 uur misschien voor de meeste werkgevers wat drastisch. Voor u als werknemer trouwens ook. Newport benadrukt daarom ook dat het een methode is die aangeleerd moet worden en die u moet trainen.

6-urige werkdag

Wat misschien wel een realistische overstap is, is de 6-urige werkdag die nu in Zweden wordt getest. Zij hopen op deze manier meer creativiteit en geluk op de werkvloer te bevorderen. De Toyotafabrieken in Gothenburg bijvoorbeeld hebben de overstap al gemaakt. De werknemers daar geven aan beduidend gelukkiger te zijn, ze werken er langer (zoeken dus minder snel naar een nieuwe baan) en de omzet is gestegen.

Werkweek van vier dagen
Maar hoe zit het dan met vier dagen per week werken, in plaats van vijf? Dit is in veel landen nog steeds gek om te doen. Zo werkt in Amerika momenteel maar liefst 86% van de mannen en 67% van de vrouwen meer dan 40 uur per week. Volgens onderzoek komt het doordat wij geloven dat als er harder en langer gewerkt wordt, wij meer geslaagd zijn als mens. Maar wat als juist minder werken de sleutel tot echt succes is?
In de New York Times vertelt software CEO Jason Fried over hoe 32-urige werkweken succesvol werkten in zijn bedrijf. “Er wordt beter werk afgeleverd in vier dagen, dan in vijf dagen. Als er minder tijd is om te werken, wordt er ook minder tijd verspild en gefocust op wat echt belangrijk is. Maar, het is wel belangrijk dat het hele bedrijf zich aan die vier dagen houdt. Anders krijgen medewerkers op hun vrije dag het gevoel dat zij iets missen of verliezen zij controle.”

 

Bron: Bedrock

Bewaren

Smullen, de Mother’s Day Gift Guide van Gwyneth Paltrows Goop is uit! Dat is online kijken, maar niet kopen, want Goops cadeaugidsjes zijn origineel, maar niet goedkoop.

Over zo’n drie weken, op 13 mei, is het Moederdag. Je bent dus mooi op tijd om Goops Gift Guide onder de neus van man en kinderen te schuiven. Met een zak geld ernaast, dat ook, want zoals altijd zijn de cadeaus origineel, maar de prijzen niet mals. Wat dacht je van een achttiengangendiner van $250 in LA? Of een spirit wellness retreat in Fairmont Chateau Lake Louis à $1910?
Om je nog meer een idee te geven…

Goop Fragrance, eau de parfum, $165:

Zijden pyjamaatje, $595:

Zodiac sign gouden ring, $2900:

Hermès vintage Courchevel Kelly bag, $13.000:

Meer zien, lekker scrollen op https://goop.com/style/gift-guides/the-goop-mothers-day-gift-guide/

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in https://www.nouveau.nl/artikel/schrijf-je-nu-voor-de-nouveau-nieuwsbrief

 

 

 

Actrice Rachel Weisz is in verwachting van haar eerste kind met James Bond-acteur Daniel Craig. "Het zal binnenkort zichtbaar worden. Daniel en ik zijn heel gelukkig", zegt ze in een interview aan The New York Times.

"We krijgen een klein mensje. We kunnen niet wachten om hem of haar te ontmoeten. Het is zo mysterieus." De 48-jarige actrice heeft al een elfjarige zoon, Henry, met Hollywood-regisseur Darren Aronofsky.

De 50-jarige Daniel Craig heeft een dochter, Ella (25), met zijn ex-vrouw Fiona Loudon.

In juni 2011 traden Weisz en Craig in het huwelijk na relatie van een halfjaar.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Bron: NU.nl/BuZZE. Beeld: ANP

Nouveau interview met Rachel Weisz

In februari stond Rachel met een groot interview in Nouveau en vertelde ze over haar leven in en buiten de schijnwerpers, haar carrière én haar huwelijk met Daniel Craig. Lees het hier