Al het bewijs wijst dezelfde kant op

Om stipt zeven uur gaat de wekker, vijf dagen achter elkaar.

Werkdag

Hèhè, weekend, de tijd om te ontspannen. Onbewust toch nog even de werkmailtjes beantwoorden en plots piept de wekker u weer het bed uit op de vroege maandag. Werken is natuurlijk nodig, maar hoe ver ligt de grens? Is deze indeling van ons leven wel de beste indeling? En zou minder werken en meer vrije tijd niet juist bevorderlijk zijn voor de productiviteit én creativiteit?

 

40+-urige werkweek

Onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, onderzocht de gezondheid van 600.000 mensen uit Amerika, Europa en Australië gedurende 8,5 jaar in relatie met de gewerkte uren. Wat blijkt:  mensen die 55 uur per week werkten, hadden maar liefst 33% meer kans op een infarct, dan mensen die 35 tot 40 uur per week werkten. Nu klinkt 55 uur misschien als iets waar uzelf nooit aan zou komen. Maar als u eens uw overuren, mails beantwoorden in het weekend en op zondagavond even vooruit werken zodat u maandag fris kunt beginnen, dan komt u er zo aan.

From 9 to 5

Naast de hoeveelheid uren die u werkt, blijkt vastzitten aan vaste werktijden ook niet een gezonde optie. Vaste tijden geven toch rust en regelmaat? Klopt. Maar expert Paul Kelley van de Sleep van Oxford University geeft aan dat het helemaal niet goed is om verplicht te worden. Hiermee wordt namelijk onze interne klok verstoord, die niet ingesteld is op de ‘9 tot 5’-mentaliteit. Kelley zegt: “Als u voor 10 uur op kantoor zit, dan begint u de dag moe en verward. Iedereen lijdt eronder, dus waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam?”

4-urige werkdag

De deep work methode van Cal Newport, docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown, beweert dat wanneer u extreem geconcentreerd werkt, zonder enige afleiding en met de maximale capaciteit van uw brein, u even veel gedaan krijgt in de helft van de tijd. De afleiding die hier bedoelt is zijn uiteraard de berichtjes op onze telefoon, Facebook-updates, maar ook de koffie die wij zetten en de sigaretjes die wij roken. Nu is de overstap van 8 uur per dag, naar 4 uur misschien voor de meeste werkgevers wat drastisch. Voor u als werknemer trouwens ook. Newport benadrukt daarom ook dat het een methode is die aangeleerd moet worden en die u moet trainen.

6-urige werkdag

Wat misschien wel een realistische overstap is, is de 6-urige werkdag die nu in Zweden wordt getest. Zij hopen op deze manier meer creativiteit en geluk op de werkvloer te bevorderen. De Toyotafabrieken in Gothenburg bijvoorbeeld hebben de overstap al gemaakt. De werknemers daar geven aan beduidend gelukkiger te zijn, ze werken er langer (zoeken dus minder snel naar een nieuwe baan) en de omzet is gestegen.

Werkweek van vier dagen
Maar hoe zit het dan met vier dagen per week werken, in plaats van vijf? Dit is in veel landen nog steeds gek om te doen. Zo werkt in Amerika momenteel maar liefst 86% van de mannen en 67% van de vrouwen meer dan 40 uur per week. Volgens onderzoek komt het doordat wij geloven dat als er harder en langer gewerkt wordt, wij meer geslaagd zijn als mens. Maar wat als juist minder werken de sleutel tot echt succes is?
In de New York Times vertelt software CEO Jason Fried over hoe 32-urige werkweken succesvol werkten in zijn bedrijf. “Er wordt beter werk afgeleverd in vier dagen, dan in vijf dagen. Als er minder tijd is om te werken, wordt er ook minder tijd verspild en gefocust op wat echt belangrijk is. Maar, het is wel belangrijk dat het hele bedrijf zich aan die vier dagen houdt. Anders krijgen medewerkers op hun vrije dag het gevoel dat zij iets missen of verliezen zij controle.”

 

Bron: Bedrock

Bewaren

Dit jaarlijkse Amerikaanse televisiefestijn was weer een ode aan ageless vrouwen met veel veertigplussers op de rode loper. En stralen deden ze… En winnen trouwens ook! Hier zie je de mooiste jurken, beste reactie, quote van de avonden hét moment waar iedereen het nu nog over heeft.

De quote van Thandie Newton (45)

Thandie is half Zimbabwaans en half Engels. Je kent haar misschien nog als het liefje van Tom Cruise in Mission Impossible III en ze had ook een rol naast Will Smith in The Persuit of Happyness.

Deze moeder van drie (!) kreeg een Emmy voor haar rol in Westworld als Best Supporting Actress. Ze straalde in haar creatie van Brandon Maxwell en had dé uitspraak van de avond: “I don’t even believe in God, but I’m going to thank her tonight.”

De jurk van Penélope Cruz (44)

Va Va Voom! Genomineerde Penélope Cruz stal de show in deze prachtige Chanel. Ze werd genomineerd voor haar rol van Donatella Versace in The Assassination of Gianni Versace.

De serie won wel de Emmy voor Best outstanding limited series, maar de inividuele award ging aan Cruz' voorbij. 

De reactie van Regina King (47)

Zo mooi! Één van de hoofdprijzen; die voor beste leading actrice in een limited serie, ging naar Regina King voor haar rol in het prachtige Seven Seconds. Naast Sandra Bullock speelde zij de norse agente in Miss Congeniality 2, daar ken je haar misschien nog van.

Bij de Emmy’s straalde ze in haar jurk van Christian Sitiano en haar reactie op het moment dat ze hoort dat ze gewonnen heeft, is GOUD.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Stephanie Lipscomb (@stephanielip1209) op

De jurk van Allison Janney (58!)

Nog een hoogtepuntje was de prachtige jurk van Oscarwinnares Allison Janney (58). Haar jurk van Prabal Gurung was een echte eyecatcher.

Hét moment van 2018

Maar Glenn Weiss zorgde voor het mooiste moment van de avond. Hij greep zijn acceptance speech voor best director aan voor de vraag der vragen:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nnamso Namzy (@namzydman) op

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In Nederland weten we al heel wat jaren dat Glennis Grace een zangeres van formaat is, maar het kwartje is nu ook in Amerika gevallen. Vanavond staat de Amsterdamse zangeres in de finale van één van de grootste talentenshows ooit: America's Got Talent.

De concurrentie is geducht. Onder andere een Italiaans acrobatencollectief en een Engelse zangeres van 16 steken Glennis naar de kroon. Om 02:00 vannacht begint het spektakel dat helaas niet op de Nederlandse televisie te volgen is. Morgenochtend stromen de reacties en nieuwsberichten vast binnen!

Hier zie je een leuk overzicht van Glennis door de jaren heen:

Én het optreden waarmee ze een plek in de finale afdwong. Veel succes Glennis!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in