Al het bewijs wijst dezelfde kant op

More content below the advertising

Om stipt zeven uur gaat de wekker, vijf dagen achter elkaar.

Werkdag

Hèhè, weekend, de tijd om te ontspannen. Onbewust toch nog even de werkmailtjes beantwoorden en plots piept de wekker u weer het bed uit op de vroege maandag. Werken is natuurlijk nodig, maar hoe ver ligt de grens? Is deze indeling van ons leven wel de beste indeling? En zou minder werken en meer vrije tijd niet juist bevorderlijk zijn voor de productiviteit én creativiteit?

 

40+-urige werkweek

Onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, onderzocht de gezondheid van 600.000 mensen uit Amerika, Europa en Australië gedurende 8,5 jaar in relatie met de gewerkte uren. Wat blijkt:  mensen die 55 uur per week werkten, hadden maar liefst 33% meer kans op een infarct, dan mensen die 35 tot 40 uur per week werkten. Nu klinkt 55 uur misschien als iets waar uzelf nooit aan zou komen. Maar als u eens uw overuren, mails beantwoorden in het weekend en op zondagavond even vooruit werken zodat u maandag fris kunt beginnen, dan komt u er zo aan.

From 9 to 5

Naast de hoeveelheid uren die u werkt, blijkt vastzitten aan vaste werktijden ook niet een gezonde optie. Vaste tijden geven toch rust en regelmaat? Klopt. Maar expert Paul Kelley van de Sleep van Oxford University geeft aan dat het helemaal niet goed is om verplicht te worden. Hiermee wordt namelijk onze interne klok verstoord, die niet ingesteld is op de ‘9 tot 5’-mentaliteit. Kelley zegt: “Als u voor 10 uur op kantoor zit, dan begint u de dag moe en verward. Iedereen lijdt eronder, dus waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam?”

4-urige werkdag

De deep work methode van Cal Newport, docent theoretische informatica aan de Universiteit van Georgetown, beweert dat wanneer u extreem geconcentreerd werkt, zonder enige afleiding en met de maximale capaciteit van uw brein, u even veel gedaan krijgt in de helft van de tijd. De afleiding die hier bedoelt is zijn uiteraard de berichtjes op onze telefoon, Facebook-updates, maar ook de koffie die wij zetten en de sigaretjes die wij roken. Nu is de overstap van 8 uur per dag, naar 4 uur misschien voor de meeste werkgevers wat drastisch. Voor u als werknemer trouwens ook. Newport benadrukt daarom ook dat het een methode is die aangeleerd moet worden en die u moet trainen.

6-urige werkdag

Wat misschien wel een realistische overstap is, is de 6-urige werkdag die nu in Zweden wordt getest. Zij hopen op deze manier meer creativiteit en geluk op de werkvloer te bevorderen. De Toyotafabrieken in Gothenburg bijvoorbeeld hebben de overstap al gemaakt. De werknemers daar geven aan beduidend gelukkiger te zijn, ze werken er langer (zoeken dus minder snel naar een nieuwe baan) en de omzet is gestegen.

Werkweek van vier dagen
Maar hoe zit het dan met vier dagen per week werken, in plaats van vijf? Dit is in veel landen nog steeds gek om te doen. Zo werkt in Amerika momenteel maar liefst 86% van de mannen en 67% van de vrouwen meer dan 40 uur per week. Volgens onderzoek komt het doordat wij geloven dat als er harder en langer gewerkt wordt, wij meer geslaagd zijn als mens. Maar wat als juist minder werken de sleutel tot echt succes is?
In de New York Times vertelt software CEO Jason Fried over hoe 32-urige werkweken succesvol werkten in zijn bedrijf. “Er wordt beter werk afgeleverd in vier dagen, dan in vijf dagen. Als er minder tijd is om te werken, wordt er ook minder tijd verspild en gefocust op wat echt belangrijk is. Maar, het is wel belangrijk dat het hele bedrijf zich aan die vier dagen houdt. Anders krijgen medewerkers op hun vrije dag het gevoel dat zij iets missen of verliezen zij controle.”

 

Bron: Bedrock

Bewaren

Chantal Janzen wordt vandaag 40, dat vinden wij van Nouveau die stijlvolle 40+ vrouwen omarmen natuurlijk alleen maar topnieuws. Vriend Leco van Zadelhoff feliciteerde haar vanochtend al op ludieke wijze:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lieve @chantaljanzen.official .... van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!! #loveyoutothemoonandback

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook) op

Nou, zo ziet deze stralende veertiger er voorlopig nog niet uit. Gefeliciteerd Chantal!

More content below the advertising

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

De Amerikaanse actrice en vrijheidsstrijder Cicely Tyson siert met haar 94 jaar de cover van het Amerikaanse tijdschrift TIME.

Cicely staat op één van de twee covers van de nieuwste Optimists-editie van het tijdschrift. Ze is gekleed in een jurk van Michael Couture en draagt oorbellen van James de Givenchy voor Taffin. Haar en make-up zijn verzorgd door Armond Hambrick. De gasthoofdredacteur vindt Cicely Tyson het toonbeeld van optimisme.

More content below the advertising

De actrice en vrijheidsstrijder praat openlijk over haar acteercarrière van meer dan zes decennia, zo meldt The Charleston Chronicle. Ze maakte haar filmdebuut in Carib Gold in 1956. Haar meest recente rol is die van de moeder van Annalise Keating in de ABC-serie How to get away with Murder.

Carrière als platform
"Toen ik de beslissing nam om mijn carrière als platform te gebruiken, om te proberen een deuk te slaan in sommige onrechtvaardigheden die ik heb gezien en meegemaakt in het leven, zei ik dat als ik slechts één persoon, één persoon bereik, ik dan gelukkig zal zijn,” zo vertelt Cicely aan TIME.

“Er is geen dag - ik ben dankbaar om dat te zeggen - dat ik, wanneer ik de deur uitga, niemand tegen het lijf loop die zegt ‘Ik kan u niet vertellen wat u voor mij hebt gedaan. U heeft mijn leven veranderd',” zo laat de actrice weten. “Het was een bevestiging voor mij dat ik op de goede weg was en op de goede weg bleef."

Cicely is geëerd tijdens een Kennedy Center Honors-gala en ontving van voormalig president Barack Obama de Presidentiële Medaille van Vrijheid. De actrice heeft vooralsnog geen plannen om met pensioen te gaan.

Optimisme
In overeenstemming met het thema optimisme van het tijdschrift, zei ze: "Kijk naar de wereld van vandaag, je kunt maar beter een optimist zijn."

De actrice meent dat je ‘geloof, vertrouwen en begrip moet hebben om te overleven’. “En weet dat je niet verslagen zult worden als je echt positief denkt, over jezelf en het leven dat je hebt gekozen om te leven."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

How does an #artist keep her ­creative vision alive? It’s a concern not just for painters and poets who have been at work for decades; an artist’s vision can be tested at any point in life. For the nine people photographed in the Artists at Every Age portfolio—­from 18-year-old poet @kinsalehues to 94-year-old actor #CicelyTyson—what keeps them at work is the possibility of connecting with others. Photographer Djeneba Aduayom wanted to capture the essence of each artist and their relationship to art. “It was about looking through the lens and seeing who they were,” Aduayom tells TIME. Cicely Tyson, the celebrated actor who appears on one of two covers for this week's Optimists issue, speaks to TIME about her storied career, optimism and how her #art has affected others. Read more at the link in bio. Photograph by @djenebaaduayom for TIME

Een bericht gedeeld door TIME (@time) op

Bron: Instagram TIME

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in