Het einde van 2017 nadert, nog een paar uur en het is zover. Hoog tijd om de balans op te maken en straks, vlak voordat buiten de pijlen de lucht in gieren, onze goede voornemens uit te spreken voor het nieuwe jaar. Met in de ene hand een glas bruisende bubbels en in de andere die heerlijke maar o zo vette appelflap. 

Hoe realistisch is jouw lijstje voor 2018? 

Ieder jaar nemen miljoenen mensen over de hele wereld zich voor, een aantal zeurende zaken uit hun leven te bannen, te verbeteren of los te laten. Twee voornemens die op veel lijstjes voorkomen zijn het kwijtraken van die vervelende overtollige kilo’s en stoppen met roken. Een kwart van alle voornemens wordt helaas in de eerste week van het nieuwe jaar al gebroken. Hoe komt het toch dat wij al die goed gefundeerde intenties van ons zo snel laten varen en beter nog, hoe zouden we tot een succesvoller resultaat kunnen komen? 

Het valse hoop syndroom 
Professor Peter Herman, als docent psychologie verbonden aan de universiteit van Toronto, schaart genoemde problematiek onder ‘het valse hoop syndroom’. Een steeds terugkerende cyclus waarin we ons iets vrijwel onmogelijks ten doel stellen, daarin eerst ook vooruitgang boeken, maar dan moeten onderkennen dat het niet haalbaar is, we een aanpassing erop proberen om er uiteindelijk toch in te mislukken. En het voornemen een jaar later opnieuw uit te spreken. Doorgaans maken mensen deze cyclus zeker 5 tot 6 keer door voordat ze het doel bereiken waarmee ze aanvankelijk van start gingen. Er is dus hoop! 

Realistischer voornemens 
Ten eerste moeten we ons patroon van verwachtingen bijstellen, aldus Peter Herman. Wij leggen onszelf veel te grote stappen in veel te korte tijd op. Een realistischer plan speelt zich af in kleine stapjes en binnen een ruimer tijdsbestek. Ga daarnaar op zoek; al die kleine treden samen vormen een solide, hoge trap (die dan ook niet zo snel meer omvalt). 

Kies je goede voornemens dus voorzichtiger en laat ze op realistische wijze corresponderen met de snelheid in tijd/hoeveelheid die daarbij past. Onze sterke neiging de dingen te snel en te groots aan te willen pakken, dienen we echt te temperen. 

Rustig aan werkt beter
Zo ook de overtollige kilo’s; in plaats van te kiezen voor een voorzichtig stappenplan van een paar ons per maand (en daarmee toch zomaar 5, 6 kilo op jaarbasis), leggen wij onze lat liever een flink stuk hoger. Niks 6 kilo per jaar, wij gaan ervoor en beulen onszelf begin januari af voor minstens 1 kilo per maand. Vaak stellen we ons doel al binnen drie maanden bij als we zien dat ons plan toch wat ambitieus was. Teleurgesteld over de moeizame start grijpen we na nog een paar pogingen vaak snel terug op ons oude patroon. Waardoor we ook die veel realistischer 5 of 6 kilo per jaar bij lange na niet halen. 

Te hoge verwachting 
Een tweede struikelblok is de hoge verwachting die mensen hangen aan het bereiken van hun doel. Wij verwachten een (kleine) metamorfose na het kwijtraken van een paar kilo’s door te denken dat het ons transformeert in ‘super sexy’, of tot uitermate succesvol in zaken of in de liefde. Herman drukt ons op het hart dat een verandering in kilo’s met name nuttig is, maar ons echt geen wereldschokkende gedaanteverandering zal brengen. 

Als we dat inzien zullen we ons doel met een veel positiever gevoel bereiken. En heeft het goede voornemen ook echt nut gehad.

Ontwerper Tommy Hilfiger woont samen met zijn vrouw Dee in één van de 151 bewoonde suites van het wereldberoemde Plaza Hotel in New York. Aan Architectural Digest gaven ze een persoonlijke rondleiding voor bijzondere details en vooral veel humor!

Het appartement staat bol van de stijl, maar ook heel veel bijzondere snuisterijen. Terloops zegt Tommy: "Oh ja, dit was een cadeautje van Mick Jagger en dit heb ik van Karl Lagerfeld gekregen."

Dee blijft er lekker nuchter onder, met enige zelfspot: "I can't say this kitchen sees a lot of cooking action.... After all, that's what restaurants are for."

Goede tip

In de slaapkamer hebben Tommy en Dee een kleine minibar laten maken voor koffie en thee. Zo hoeven ze 's ochtends niet naar de keuken beneden en zitten ze met hun koffietje lekker op het terras naar Central Park te kijken. Dat is nog eens wakker worden!

Bekijk de video:

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: ANP. Bron: Architectural Digest

Om de aandacht te vestigen op haar boek Becoming, liet Michelle een paar nooit eerder vertoonde familiekiekjes zien.

Michelle’s boek verschijnt pas in november, maar de cover is al gemaakt en die liet ze dan ook graag zien op Instagram, begeleidt met een paar bijzondere jeugd- en familiefoto’s.

Op Twitter schreef ze: As I prepare to share Becoming this fall, I hope you’ll also think about your own story, and trust that it will help you become whoever you aspire to be. Your story is what you have, what you will always have. It is something to own.

Home has always been where our family is..., schrijft Michelle.

De jonge Michelle

En daarom volgden op insta een paar foto’s die haar hebben gemaakt tot wie ze is geworden. Eentje van de bruiloft in 1992, een jeugdfoto met haar vader Fraser en moeder Marian en een pic van begin jaren tachtig op Princeton. Wij kijken uit naar het boek. Maar de foto’s hebben we lekker al.