Als maandag de wekker gaat en je je weer afvraagt wie ooit op het barbaarse idee is gekomen om de werkdag ’s ochtends te laten beginnen, denk dan aan het volgende: jouw weerstand om vroeg op te staan heeft te maken met de mate van je intelligentie.

Onlangs is een al wat ouder onderzoek boven water gekomen met de naam Waarom nachtvlinders intelligenter zijn. Uit dat onderzoek blijkt dat wanneer je zelf bepaalt wanneer je gaat slapen en wanneer je wilt opstaan, dat een teken van intelligentie is.

Snoozen voor een hoog IQ
Onderzoekers kwamen tot deze conclusie door onder andere te kijken naar de uitvinding van de snooze knop. “Dit is een vrij nieuwe uitvinding waarop de evolutie ons niet heeft voorbereid. We blijken in staat te zijn om ons aan te passen aan een nieuwe manier van slapen, dat duidt op een hoger IQ, aldus de wetenschappers Satoshi Kanazawa en Kaja Perina.

Creatief en onafhankelijk
We negeren de regel dat we op moeten staan zodra de wekker gaat, daarmee doen we juist wat ons lichaam van ons vraagt. En dat betekent weer dat het meer voor de hand ligt dat je je eigen ambities en doelen zult volgen, en je de problemen die op je pad komen zelf oplost. Volgens Kanawaza en Perina maakt deze eigenschap dat je creatiever en onafhankelijker bent.

Lees ook: Eindelijk antwoord op de vraag: 'Waarom halen we altijd de namen van onze vrienden en familie door elkaar?'

Slaap je slim
De universiteit van Southampton deed een soortgelijk onderzoek. In dit onderzoek werd gekeken naar de socio-economische situatie van ruim 1200 deelnemers in combinatie met hun slaapgewoontes. Uit het onderzoek komt naar voren dat de mensen die na 23.00 uur naar bed gaan en opstaan na 8 uur, meer verdienen én gelukkiger in het leven staan.

Gezonde levensstijl
Ondanks dat onze creatieve, intelligente geest enorm gestimuleerd wordt door onze weerstand tot opstaan, wordt het ook afgeraden te lang in bed te blijven liggen. Volgens Engelse slaapdeskundigen hebben volwassenen zeven tot negen uur slaap per nacht nodig voor een gezonde levensstijl.

Neemt niet weg dat je geen lui mormel bent, maar een bijzonder intelligent mens, als de wekker morgen gaat en je niet uit bed wilt komen.