Ken je dat? Wil je de aandacht van je ene kind, noem je de naam van de ander. En dat gebeurt niet een keer, nee, dat gebeurt steeds weer. Jarenlang. En het lijkt wel niet over te gaan. Hoe komt dat toch? Geheugen onderzoekster Sandra Deffler besloot er een studie aan te wijden.

Onderzoekster Sandra Deffler wilde nu wel eens weten waarom veel mensen de namen van hun dierbaren door elkaar halen.

Voornamelijk bij vrienden en familie
Samen met haar collega’s van de Duke University onderzocht Sandra 1700 deelnemers. Het door elkaar halen van namen blijkt voornamelijk voor te komen bij de namen van familieleden en vrienden. Ouders vergissen zich vaak in de namen van hun kinderen. Maar ook vriendinnen noemen elkaar regelmatig bij de verkeerde naam. Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan daar last van te hebben. Zijn we dan echt met z’n allen zo vergeetachtig, of ligt het ergens anders aan?

Onze hersenen werken als een bibliotheek
Deffler: “Het lijkt erop dat deze vergissingen worden gemaakt, door de manier waarop wij informatie opslaan in onze hersenen. Je moet dat zien als een bibliotheek, waarin de boeken over psychologie allemaal op dezelfde plank worden gezet. Dat doen wij ook met de namen van onze familieleden. De namen van onze vrienden staan op een andere plank. Zo heeft elke categorie een eigen plek in onze hersenen. Binnen die categorie worden de fouten gemaakt.”

LEES OOK: Raar gevoel voor humor? Dan ga je heel blij worden van dit nieuws

Wel de naam van de hond, niet die van de kat
Fascinerend is wel dat sommige mensen het zelfs voor elkaar krijgen de naam van hun kind te verwarren met die van hun hond. Vooral omdat het alleen met de naam van de hond gebeurt. Mensen die een kat of een ander huisdier hebben, zullen die naam niet verwarren met die van hun kind. Dat duidt erop dat de band die we hebben met honden verschilt van die met andere huisdieren.

Takelen onze hersenen af?
Een andere opvallende conclusie is dat we eerder geneigd zijn de verkeerde naam te gebruiken als we moe, gefrustreerd of boos zijn. Neuroloog Emily Rogalski begrijpt dat goed. “Stress veroorzaakt verwarring. Het heeft niets te maken met ouderdom of het aftakelen van onze hersenen. Als je bedenkt hoe breed het scala aan namen is waaruit je kunt kiezen, is het sowieso een wonder dat we de juiste naam met het juiste gezicht kunnen combineren.”

Beeld bron: Hollandse Hoogte