Dit is een grote stap in de juiste richting in onderzoek naar kanker

Onderzoekers aan de Swansea University hebben een nieuwe simpele bloedtest bloedtestontwikkeld. Zij ontdekte dat er ver voordat er lichamelijke tekenen van kanker te bemerken zijn, er in de rode bloedcellen mutaties plaatsvinden. Met de nieuwste bloedtest kan er in slechts een paar uur tijd worden vastgesteld of de ziekte aanwezig is in het lichaam. Eerder had het VUmc het ook over een gemakkelijke bloedtest – deze bloedtest reageert pas in een later stadium.

Door de test kunt de ziekte in een vroeg stadium getraceerd worden. De onderzoekers hopen dat door de bloedtest een hoop sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

Article continues after the ad

Britse Professor Gareth Jenkins is de leider van het onderzoek en vergelijkt de test met een rookalarm: ‘Een rookalarm maakt geen melding van het vuur zelf, maar van het bijproduct – de rook.’ Vanuit deze gedachte is groots onderzoek in actie gezet met een prachtig resultaat. Naar verwachting gaat de test zo’n €41,- kosten en zal hopelijk binnen vijf jaar overal beschikbaar zijn.

 

Bron: Telegraph.co.uk

Bewaren