Met prijsknallers als Ryan Air, Transavia en EasyJet kun je het je nu bijna niet meer voorstellen, maar ooit stonden luchtvaartmaatschappijen aan de voet van - zoals we dat nu kennen - de jet set. Rijke mensen die op het vliegtuig sprongen om internationale, extravagante feesten her en der bij te wonen.

Lees ook: Ontdekt: Zó zag het leven op Downtown Abbey er écht uit

Het begin van de jet set ging gepaard met de rijzende ster van luchtvaartmaatschappijen. Met voorop als absolute pionier de legendarische vliegtuigmaatschappij Pan American World. Nog vóór dat de Pan-stewardessen bekend werden om hun fashionable looks, was Pan Am revolutionair op meerdere gebieden. Zo was het de eerste Amerikaanse airline (met een kleine postroute tussen Key West en Havana in 1927), bood het als eerste commerciële vluchten over de grote Oceaan aan (in 1936) en waren ze de eerste die commerciële vluchten van New York naar Parijs met een Boeing 707 aanboden (in 1958). Kortom: Pan Am was de vliegtuigmaatschappij waarmee je wilde vliegen in die tijd.

De laatste mijlpaal van Pan Am is waarschijnlijk haar inmiddels iconische status binnen de pop-cultuur van de 20e eeuw. Het was Pan Am die het mogelijk maakte voor Amerikanen om de glamoureuze stranden, verfijnde keukens en charismatische historie van Europa te ontdekken. In ieder geval, voor de Amerikanen die het zich konden veroorloven. Even naar Zuid-Frankrijk vliegen voor een feestje met de incrowd? Pan Am maakte het mogelijk en iedereen wilde mee. Voilá, het tijdperk van de jet set was geboren.

Ondanks de wereld van luxe en weelde is Pan Am in 1991 opgedoekt vanwege een faillissement. De magie rondom Pan Am en haar geschiedenis, identiteit en en design is nu vastgelegd in een luxe koffietafelboek van Callisto. Pan Am stond immers bekend om haar vernieuwende uitstraling. De crew verbleef in de meest luxueuze hotels en de reclame posters lieten je linea recta wegdromen. Ook Leonardo DiCaprio's Catch Me If You Can geeft een goed beeld van de gloriedagen van deze airline, waarbij de stewardessen en piloten de popsterren van toen waren. 

Bekijk hieronder de foto's en de BBC documentaire van Pan American World.