Nog even en de rode harten veroveren onze winkeletalages zoals ieder jaar; Valentijnsdag hangt in de lucht. Verwenartikelen zoals zachte handdoeken, kussens en geurig badzout kleuren het straatbeeld. Keuze genoeg om je lief mee te verwennen, maar op de dag van de (anonieme) liefde blijft het nummer 1 geschenk toch een prachtige bos bloemen.

En dan bij voorkeur rode rozen. Maar waar komt het idee van bloemen geven eigenlijk vandaan? Wanneer kun je het beste rozen geven en op welk moment zijn tulpen of dahlia’s een betere keuze? 

Bloemen met een geheime boodschap 
Al sinds eeuwen worden bloemen gebruikt als symbool voor liefde, huwelijk en vriendschap. Maar ook als middel om te waarschuwen of je trots uit te spreken. In de Victoriaanse tijd werd het geven van een boeket vaak gebruikt om geheime boodschappen over te brengen. Op het openlijk uiten van gevoelens bestond toen nog een stevig taboe en via een bloem of boeket, vonden aanbidders een veilige weg om toch hun emotie of gedachte over te brengen. Met voor iedere gelegenheid een passende bloem. De betekenis van al die verschillende soorten werd gehaald uit bestaande mythen en fabels, of gewoonweg verzonnen door de creatieve geest van de gever. 

Bekijk ook: Hartverwarmend: 9 mannen vertellen wat liefde voor hen betekent 

Rode rozen dankzij het bloed van Aphrodite 
Rode en witte rozen staan in veel westerse culturen voor liefde, schoonheid, passie en romantiek. Van oorsprong staat de roos symbool voor de Godin van de Liefde. Zo ook bij de Grieken, die hun Godin van de Liefde Aphrodite noemden. Een mythologisch verhaal gaat over de liefde tussen Aphrodite en Adonis, die tragisch verstoord werd toen Adonis gewond raakte en Aphrodite hem, tevergeefs, probeerde te redden. Ze haalde zichzelf lelijk open aan een struik rozendoorns, waarbij haar bloed de witte rozen rood kleurde. Volgens het verhaal zou vanaf dat moment de rode roos zijn ontstaan, die de eeuwige liefde symboliseerde. 

Maar wat als je eens iets anders zou willen kiezen dan rode rozen? Een paar soorten met hun betekenis voor je op een rij.

Tulpen 
De rode tulp staat voor ‘volmaakte liefde’. Een Turkse legende vertelt het verhaal van prins Farhad die, toen hij hoorde dat zijn geliefde Shirin vermoord was, zichzelf met paard en al in een ravijn stortte. Uit iedere bloeddruppel die hij liet, zou een rode tulp zijn ontstaan. Als symbool voor zijn onuitputtelijke liefde voor haar. 
Roze en gele tulpen symboliseren warme gevoelens en hopeloze, onbereikbare liefde. Het mooie van tulpen is ook, dat ze doorgaans langer in bloei staan dan andere bloemen, waardoor je er ook ver na de 14e nog van kunt genieten. 

Orchideeën 
Met een orchidee spreek je je waardering uit over de schoonheid en kracht van de ander. Orchideeën zijn niet makkelijk te vinden en daarmee bijzonder om te geven. Ze vragen wel om een beetje extra aandacht, maar dan bloeien ze ook echt prachtig. 

Dahlia’s 
Dahlia’s staan voor elegantie en waardigheid, maar bovenal voor eeuwige verbondenheid. Ben je van plan je lief ten huwelijk te vragen? Doe het met een Dahlia! 

Paradijsvogelbloem 
De fel oranje paradijsvogelbloem wordt ook wel gegeven bij 9 jaar huwelijk. De bloem symboliseert trouw en eeuwige schoonheid, en vrijheid en geluk. Een mooi alternatief voor rozen misschien, waarmee je je, uitbundig en elegant, prachtig kunt distantiëren van een cliché. 

Lelies, zonnebloemen en de rest 
Een lelie staat voor geluk (je bent lief) en een zonnebloem voor bewondering en kracht, een jasmijn voor vriendschap, de amaryllis voor betoverende schoonheid (en voor ‘ik ben trots op je’), de begonia staat voor waarschuwen (onze liefde is ontdekt) en een clematis voor creativiteit en intelligentie. 
Zoveel bloemen, zoveel lieve en geheime boodschappen dus. Voor iedere gelegenheid en bij elk gemoed een passende bloem. Hoe mooi is dat? Happy Valentine’s day!

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.