Liefde maakt blind. Daarom vallen we verrassend vaak op die foute man of vrouw. Eenmaal verliefd krijgen we een blinde vlek voor de gebreken van onze partner, ook als vrienden of familie ons waarschuwen. Maar zelfs mét blinde vlek kun je code rood (= groot alarm) herkennen. 

De liefde is geweldig, maar kan ons inschattingsvermogen ernstig aantasten. Na een recent onderzoek onder 1500 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 54 jaar oud, werd bekend dat 70% in een eerdere relatie code rood heeft genegeerd. Ze realiseerden zich dat pas nadat het al te laat was.

Code rood
De alarmbellen gaan af als je partner de volgende eigenschappen vertoont:
- Je partner heeft last van woedeaanvallen
- Hij / zij liegt
- Is een controlfreak, en wil precies weten wat je doet, wanneer, waar en met wie
- Je partner vindt het niet nodig dat jullie relatie openbaar wordt
- Vertoont onvoorspelbaar gedrag
- Is vreemdgegaan in vorige relaties
- Is eerder verslaafd geweest
- Heeft regelmatig stemmingswisselingen
- Is onvolwassen
- Heeft een strafblad

Gelukshormonen
Geen leuk rijtje, waarom kiezen we er dan toch massaal voor deze tekenen te negeren? Relatie-expert Bela Gandhi legt uit: “Dat heeft veel te maken met de onweerstaanbare energie die er tussen jullie hangt. Door de gelukshormonen loop je echt met je hoofd in de wolken, waardoor je niet meer helder kunt zien of denken. Je voelt je tenslotte fantastisch als je bij hem of haar bent.”

Lees ook: Rob de Nijs: 'Ik zag Jet in het publiek en wilde zó graag contact met haar'

Zo voorkom je de valkuil
1 Luister naar je gevoel.
“We hebben allemaal geleerd dat de vlinders in je buik goed zijn. Ons onderzoek bewijst juist het tegenovergestelde. Als dit gevoel heel sterk is, betekent het dat je lijf angst en spanning voelt.”
2 Ken code rood
“En ik wil graag nog een punt aan bovenstaand lijstje toevoegen. Pas op voor mensen die in de slachtofferrol duiken met uitspraken als: ‘Mijn ex is gek’ of 'M’n baas heeft een hekel aan me.’”
3 Deel het bed niet meteen met elkaar
“Als je eenmaal seks hebt gehad, is je visie troebel.”
4 Zeg wat je dwarszit
“Gebeurt er niets nadat je je partner hebt geconfronteerd, dan zal het gedrag nooit veranderen.”
5 Pas op voor herhaling
“90% van de klanten die bij mij komt, heeft één of twee narcistische ouders gehad en is vervolgens zelf met een narcist getrouwd. Als je in de relatie van je ouders code rood hebt meegemaakt, doe er dan alles aan om niet dezelfde fout te maken.