Van Jackie O tot aan Michelle Obama, als first lady van de Verenigde Staten groei je onvermijdelijk uit tot stijlicoon. Michelle Obama zorgde bijvoorbeeld niet alleen voor een run op de sportschool (die getonede bovenarmen!) maar hielp ook de mode-industrie eigenhandig weer in zadel door bewust te kiezen voor onafhankelijke Amerikaanse ontwerpers. Nu Donald Trump zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis is er één vraag die door designerland galmt: wat doen we met Melania?

Had The Donald al de grootste moeite artiesten bereid te vinden op te treden tijdens zijn inauguratie, de FLOTUS kan ook op haar beurt op maar weinig enthousiasme van de modewereld te rekenen. Tenminste… Het begon met een open brief van ontwerpster Sophia Theallet (die Michelle Obama geregeld heeft gekleed) waarin ze collega-ontwerpers oproept tot een mode boycot van Melania vanwege de racistische, seksistische en xenofobe opvattingen van haar echtgenoot. Inmiddels verkeert de modewereld in tweespalt. Bij wie is Mel persona non grata en wie is er juist Team Trump?

TEGEN

Marc Jacobs
“Ik heb nul belangstelling om Melania Trump te kleden. Ik steek mijn energie liever in het helpen van mensen die slachtoffer zullen worden van Donald Trump en zijn aanhangers.”

Humberto Leon (Kenzo, Opening Ceremony)
“Niemand zou haar moeten kleden. En mocht ze je kleding toch kopen, laat dan vooral publiekelijk weten dat je daar niet achter staat.”

Tom Ford
“Ik ben een paar jaar geleden gevraagd haar te kleden en dat aanbod heb ik afgeslagen. Ze is geen Tom Ford-vrouw.”

Derek Lam
“Ik ken Melania niet persoonlijk en kan dus niet over haar persoonlijke normen en waarden oordelen, maar ik wil op geen enkele manier betrokken zijn bij het presidentschap van Trump.”

Phillip Lim
“Als internationaal merk willen we altijd samenwerken met mensen die dezelfde waarden nadragen als wij. Zo’n relatie hebben wij niet met Melania Trump en die zal er onder het bewind van haar echtgenoot ook niet komen.

LEES OOK: De Bijenkorf brengt een ode aan alle vrouwen in 'A she story'

VOOR

Stefano Gabbana (Dolce & Gabbana)
Toen Melania tijdens oudejaarsavond een Dolce & Gabbana-jurk droeg, postte de ontwerper trots een foto met de caption: “Melania Trump #DGwoman #thankyou"

Carolina Herrera
“Ik denk dat ze over een maand of drie rijen dik staan, omdat het mode is. Iedereen zal Melania kleden. Ze vertegenwoordigt de Verenigde Staten.”

Tommy Hilfiger
“Ik vind Melania een heel mooie vrouw en denk dat elke ontwerper trots zou moeten zijn haar te mogen kleden. Daar moet je de politiek niet bij halen.”

Diane von Furstenberg
“Donald Trump is gekozen als onze president. Melania verdient hetzelfde respect als elke First Lady voor haar.”

Marcus Wainwright (Rag & Bone)
“Het zou hypocriet zijn nee te zeggen. Als we de Amerikaanse industrie weer groot willen maken, moet dat boven onze politieke ideeën staan.”

 

Beeld bron: Hollandse Hoogte