De eerste Smog Free Tower was al te vinden in Rotterdam, maar heeft nu ook plaats Roosegaardegenomen in de smoghoofdstad Beijing. Samen met het Chinese ministerie van Milieubescherming organiseerde hij de Smog Free Tour. De komende maanden zal de toren langs meerdere grote Chinese steden reizen om aandacht te vragen voor het luchtvervuilingsprobleem.

“Het is mijn baan om om me heen te kijken en me te verbazen over dingen en met nieuwe voorstellen te komen hoe het anders kan,” vertelt Daan Roosegaarde. “Ik heb dat een tijd lang gehad met mode, met snelwegen, met dansvloeren. Nu heb ik dat met smog.” 

Het idee van de toren werd geboren toen Roosegaarde in Beijing verbleef. "Ik zat op een hotelkamer op de 32ste verdieping in Beijing en in het weekend kon ik nog wel redelijk om me heen kijken: de mensen, de bomen, de auto’s. Maar toen het eenmaal dinsdag was en de werkweek was begonnen, was de stad compleet gehuld in een sluier van smog. Ik zag de overkant van de straat niet eens meer," vertelt hij aan The Creators Project.

Article continues after the ad
The Smog Free Ring The Smog Free Ring

De toren werkt in principe hetzelfde als met een hand over een plastic ballon wrijven. De zeven meter hoge toren zuigt de vieze lucht op door de smogdeeltjes op nanoniveau positief te laden. In de toren heb je een heel groot negatief geladen vlak dat de deeltjes aantrekt, en daarmee reinig je de lucht op een hele veilige en energiezuinige manier. De schone lucht spugen we dan weer naar buiten, waardoor de lucht rondom de toren smogvrij wordt, als een soort veilige bubbel van schone lucht. De opgevangen roetdeeltjes worden samengeperst in zogeheten 'smogjuwelen' als ringen en manchetknopen, die te koop zijn voor particulieren. Door één zo'n smogjuweel aan te schaffen, doneer je 10.000 kubieke meter schone lucht aan de stad.

Het project is een doorbraak in de houding van de Chinese overheid ten opzichte van het smogprobleem. Volgens het persbericht wordt in het land naar schatting "meer dan 80% van de mensen in stedelijke gebieden blootgesteld aan een subsantieel slechter niveau van luchtkwaliteit dan wat is vastgesteld door de World Health Organisation." Naast China hoopt Roosegaarde zijn Smog Free Movement in de toekomst ook naar andere 'smoghoofdsteden' als Mexico Stad, Los Angeles en Parijs te brengen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Studio Roosegaarde.

Roosegaarde

Bewaren