De eerste Smog Free Tower was al te vinden in Rotterdam, maar heeft nu ook plaats

More content below the advertising
Roosegaarde

genomen in de smoghoofdstad Beijing. Samen met het Chinese ministerie van Milieubescherming organiseerde hij de Smog Free Tour. De komende maanden zal de toren langs meerdere grote Chinese steden reizen om aandacht te vragen voor het luchtvervuilingsprobleem.

“Het is mijn baan om om me heen te kijken en me te verbazen over dingen en met nieuwe voorstellen te komen hoe het anders kan,” vertelt Daan Roosegaarde. “Ik heb dat een tijd lang gehad met mode, met snelwegen, met dansvloeren. Nu heb ik dat met smog.” 

Het idee van de toren werd geboren toen Roosegaarde in Beijing verbleef. "Ik zat op een hotelkamer op de 32ste verdieping in Beijing en in het weekend kon ik nog wel redelijk om me heen kijken: de mensen, de bomen, de auto’s. Maar toen het eenmaal dinsdag was en de werkweek was begonnen, was de stad compleet gehuld in een sluier van smog. Ik zag de overkant van de straat niet eens meer," vertelt hij aan The Creators Project.

The Smog Free Ring

The Smog Free Ring

De toren werkt in principe hetzelfde als met een hand over een plastic ballon wrijven. De zeven meter hoge toren zuigt de vieze lucht op door de smogdeeltjes op nanoniveau positief te laden. In de toren heb je een heel groot negatief geladen vlak dat de deeltjes aantrekt, en daarmee reinig je de lucht op een hele veilige en energiezuinige manier. De schone lucht spugen we dan weer naar buiten, waardoor de lucht rondom de toren smogvrij wordt, als een soort veilige bubbel van schone lucht. De opgevangen roetdeeltjes worden samengeperst in zogeheten 'smogjuwelen' als ringen en manchetknopen, die te koop zijn voor particulieren. Door één zo'n smogjuweel aan te schaffen, doneer je 10.000 kubieke meter schone lucht aan de stad.

Het project is een doorbraak in de houding van de Chinese overheid ten opzichte van het smogprobleem. Volgens het persbericht wordt in het land naar schatting "meer dan 80% van de mensen in stedelijke gebieden blootgesteld aan een subsantieel slechter niveau van luchtkwaliteit dan wat is vastgesteld door de World Health Organisation." Naast China hoopt Roosegaarde zijn Smog Free Movement in de toekomst ook naar andere 'smoghoofdsteden' als Mexico Stad, Los Angeles en Parijs te brengen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Studio Roosegaarde.

Roosegaarde

Bewaren

Chantal Janzen wordt vandaag 40, dat vinden wij van Nouveau die stijlvolle 40+ vrouwen omarmen natuurlijk alleen maar topnieuws. Vriend Leco van Zadelhoff feliciteerde haar vanochtend al op ludieke wijze:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lieve @chantaljanzen.official .... van harte gefeliciteerd met je verjaardag!!!! #loveyoutothemoonandback

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook) op

Nou, zo ziet deze stralende veertiger er voorlopig nog niet uit. Gefeliciteerd Chantal!

More content below the advertising

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

De Amerikaanse actrice en vrijheidsstrijder Cicely Tyson siert met haar 94 jaar de cover van het Amerikaanse tijdschrift TIME.

Cicely staat op één van de twee covers van de nieuwste Optimists-editie van het tijdschrift. Ze is gekleed in een jurk van Michael Couture en draagt oorbellen van James de Givenchy voor Taffin. Haar en make-up zijn verzorgd door Armond Hambrick. De gasthoofdredacteur vindt Cicely Tyson het toonbeeld van optimisme.

More content below the advertising

De actrice en vrijheidsstrijder praat openlijk over haar acteercarrière van meer dan zes decennia, zo meldt The Charleston Chronicle. Ze maakte haar filmdebuut in Carib Gold in 1956. Haar meest recente rol is die van de moeder van Annalise Keating in de ABC-serie How to get away with Murder.

Carrière als platform
"Toen ik de beslissing nam om mijn carrière als platform te gebruiken, om te proberen een deuk te slaan in sommige onrechtvaardigheden die ik heb gezien en meegemaakt in het leven, zei ik dat als ik slechts één persoon, één persoon bereik, ik dan gelukkig zal zijn,” zo vertelt Cicely aan TIME.

“Er is geen dag - ik ben dankbaar om dat te zeggen - dat ik, wanneer ik de deur uitga, niemand tegen het lijf loop die zegt ‘Ik kan u niet vertellen wat u voor mij hebt gedaan. U heeft mijn leven veranderd',” zo laat de actrice weten. “Het was een bevestiging voor mij dat ik op de goede weg was en op de goede weg bleef."

Cicely is geëerd tijdens een Kennedy Center Honors-gala en ontving van voormalig president Barack Obama de Presidentiële Medaille van Vrijheid. De actrice heeft vooralsnog geen plannen om met pensioen te gaan.

Optimisme
In overeenstemming met het thema optimisme van het tijdschrift, zei ze: "Kijk naar de wereld van vandaag, je kunt maar beter een optimist zijn."

De actrice meent dat je ‘geloof, vertrouwen en begrip moet hebben om te overleven’. “En weet dat je niet verslagen zult worden als je echt positief denkt, over jezelf en het leven dat je hebt gekozen om te leven."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

How does an #artist keep her ­creative vision alive? It’s a concern not just for painters and poets who have been at work for decades; an artist’s vision can be tested at any point in life. For the nine people photographed in the Artists at Every Age portfolio—­from 18-year-old poet @kinsalehues to 94-year-old actor #CicelyTyson—what keeps them at work is the possibility of connecting with others. Photographer Djeneba Aduayom wanted to capture the essence of each artist and their relationship to art. “It was about looking through the lens and seeing who they were,” Aduayom tells TIME. Cicely Tyson, the celebrated actor who appears on one of two covers for this week's Optimists issue, speaks to TIME about her storied career, optimism and how her #art has affected others. Read more at the link in bio. Photograph by @djenebaaduayom for TIME

Een bericht gedeeld door TIME (@time) op

Bron: Instagram TIME

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in