De eerste Smog Free Tower was al te vinden in Rotterdam, maar heeft nu ook plaats

Roosegaarde

genomen in de smoghoofdstad Beijing. Samen met het Chinese ministerie van Milieubescherming organiseerde hij de Smog Free Tour. De komende maanden zal de toren langs meerdere grote Chinese steden reizen om aandacht te vragen voor het luchtvervuilingsprobleem.

“Het is mijn baan om om me heen te kijken en me te verbazen over dingen en met nieuwe voorstellen te komen hoe het anders kan,” vertelt Daan Roosegaarde. “Ik heb dat een tijd lang gehad met mode, met snelwegen, met dansvloeren. Nu heb ik dat met smog.” 

Het idee van de toren werd geboren toen Roosegaarde in Beijing verbleef. "Ik zat op een hotelkamer op de 32ste verdieping in Beijing en in het weekend kon ik nog wel redelijk om me heen kijken: de mensen, de bomen, de auto’s. Maar toen het eenmaal dinsdag was en de werkweek was begonnen, was de stad compleet gehuld in een sluier van smog. Ik zag de overkant van de straat niet eens meer," vertelt hij aan The Creators Project.

The Smog Free Ring

The Smog Free Ring

De toren werkt in principe hetzelfde als met een hand over een plastic ballon wrijven. De zeven meter hoge toren zuigt de vieze lucht op door de smogdeeltjes op nanoniveau positief te laden. In de toren heb je een heel groot negatief geladen vlak dat de deeltjes aantrekt, en daarmee reinig je de lucht op een hele veilige en energiezuinige manier. De schone lucht spugen we dan weer naar buiten, waardoor de lucht rondom de toren smogvrij wordt, als een soort veilige bubbel van schone lucht. De opgevangen roetdeeltjes worden samengeperst in zogeheten 'smogjuwelen' als ringen en manchetknopen, die te koop zijn voor particulieren. Door één zo'n smogjuweel aan te schaffen, doneer je 10.000 kubieke meter schone lucht aan de stad.

Het project is een doorbraak in de houding van de Chinese overheid ten opzichte van het smogprobleem. Volgens het persbericht wordt in het land naar schatting "meer dan 80% van de mensen in stedelijke gebieden blootgesteld aan een subsantieel slechter niveau van luchtkwaliteit dan wat is vastgesteld door de World Health Organisation." Naast China hoopt Roosegaarde zijn Smog Free Movement in de toekomst ook naar andere 'smoghoofdsteden' als Mexico Stad, Los Angeles en Parijs te brengen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Studio Roosegaarde.

Roosegaarde

Bewaren

Ken je deze nog, nog, nog, nog? Deze zogenoemde one-hit-wonders staan in ons geheugen gegrift. Alleen hebben we na de succesnummers niet zo veel meer van de artiesten gehoord of ze leunen nog steeds zwaar op die ene nummer 1-hit met optredens in de kleinere zalen. Fris je geheugen maar weer even op met onze Top 10 ééndagsvliegen.

10. Van McCoy - The Hustle

Het perfecte recept voor een One hit wonder: simple tekst + lekker deuntje. Dat zit bij The Hustle wel goed. Het bestaat uit niet meer dan 5 woorden die op verschillende manieren worden herhaald: Oh, do it, the hustle.

9. Pino d’Angio - Ma Quale Idea 

Deze Italodiscoplaat horen we graag voorbij komen. En als je denkt: waar ken ik dat deuntje verder nog van? De basslijn van dit nummer komt van "Ain't no stoppin' us now" van het Amerikaanse duo McFadden & Whitehead. Madison Avenue samplede op zijn beurt de basslijn van 'Ma Quale Idea' in het nummer 'Don't Call Me Baby'. 

8. 4 Non Blondes: What’s Up

De bedreadlock-te voorvrouw van de 4 Non Blondes deed met het refrein ook een duit in het zakje van liedjes die heel de dag in je hoofd blijven hangen…

Luisteren?

7. Something: Breakfast at Tiffany’s

Fijne meezinger hoor, hopen we allemaal niet eens deze zin te horen: And I said what about breakfast at Tiffany’s?

6. Alannah Myles: Black Velvet

Hoevaak we dit nummer wel niet in de auto een tikje harder hebben gezet om mee te brullen met Alannah.

5. Kris Kross: Jump

De hiphop-formatie van twee jonge jongens die hun kleren achterstevoren droegen, maakte een liedje met één van de meest catchy refreinen ooit. Spring nog even mee.

4. Kajagoogoo: Too Shy

Maak indruk bij Triviant of een pub-quiz door te weten dat  'Cause you're too shy shy. Hush hush, eye to eye’ van Kajagoogoo is. Misschien wel de band met de meest slechte kapsels ooit.

3. Eiffel 65:  Blue

I’m blue dabadeedabadaaa en zo verder. Bleef geheid heel de dag in je hoofd zitten als oorwurm. Misschien vandaag ook wel? ;-)

2. Soft Cell: Tainted Love

Als er één nummer is symbool staat voor de muziek in de Jaren ’80 is het deze wel met die zware elektronische synthesizer.

1. Bobby McFerrin: Don't worry, be happy

Kijk, hier worden we altijd zo vrolijk van. Bobby kan zich tot in de lengte der dagen verheugen op uitnodigingen voor alle jaren ’80 en ’90 feestjes. Hij is nu dirigent.

Dat was even een leuke trip down memory lane! We zijn wel benieuwd naar jouw favoriete ‘One hit wonder’? Deel het in de reacties hieronder!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

25 september zijn de meeste Nederlanders jarig. Wel zo’n 50.000 mensen. Bijzonder toch? Ken jij ook iemand die morgen jarig is? Wij hebben de perfecte cadeau-suggestie. Het is misschien een goed idee die jarige te attenderen op ‘kadoneren’. Oftewel; een kadoneerlijstje te maken.

Via kadoneren.nl kan je als jarige een donatie vragen voor kankeronderzoek. Je maakt heel gemakkelijk je eigen kadoneerpagina en die link deel je simpelweg met je familie, vrienden en volgers. Zij kunnen dan een donatie doen.

Goed doel

Dus dit jaar hoef je je hoofd niet te breken over wat je wilt hebben, omdat je alles toch al hebt en je hoeft ook niet bang te zijn dat je opgezadeld wordt met een vaas die je niet mooi vindt of een shawl waarvan je bij het uitpakken al weet dat je ‘m nóóóóóit gaat dragen.

In plaats daarvan steun je mensen die alles te verliezen hebben. Want laten we eerlijk zijn, voor kankerpatiënten is het minder vanzelfsprekend dat ze hun verjaardag kunnen vieren. Daar komt bij dat het een nobel gebaar is en je je voorraad karmapunten weer aanvult. Heel win-win!

Dus ben je binnenkort jarig of ken  je iemand die dat is: Ga naar kadoneren.nl en maak je eigen pagina aan.

We wensen je alvast een fijne verjaardag!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in