Caroline is drie jaar geleden gescheiden. Ze was erg blij met haar nieuwe, vrije leven. Tot haar ex een sprankelende vriendin kreeg die erg goed ligt bij Caroline’s dochters. 

“Dat ik op mijn leeftijd nog zo jaloers zou kunnen zijn, had ik niet verwacht. Jaloers was ik als kind, wanneer mijn vriendin­netjes mooiere barbies hadden dan ik. Of ­wonnen met knikkeren, terwijl ik niet mee mocht spelen omdat ik er niets van bakte. Ook later dook het groene monster weleens op bij het uitgaan. Ik zag er wat onbeduidend uit met mijn steile peper-en-zoutkleur haar. Het stak me dat vriendinnen populairder waren." 

Door hem ging ik van mezelf houden
"Na mijn twintigste veranderde alles. Ik kreeg een leuke baan, liet een coupe soleil zetten en ontmoette Cees, die mij op handen droeg. We hadden het fantastisch samen en door hem ging ik ook van mezelf houden. Ik had de bevestiging van anderen niet meer nodig. Ruim 25 jaar zijn we samen gelukkig geweest. We kregen twee dochters en een zoon. Hoewel onze zoon niet de makkelijkste is – hij heeft ADHD en autistische trekken – vormden we een leuk gezin. Ik startte een schoonheidssalon in ons tuinhuisje en haalde daar veel voldoening uit. Het kostte mij nooit moeite om blij te zijn voor anderen, en iedereen alles te gunnen. Omdat ook ík alles had wat mijn hartje begeerde."

Verteerd door afgunst
"Het laatste jaar word ik wél weer verteerd door afgunst. Het is zo hevig dat het niet te verdringen is. Soms krijg ik zelfs bijna spijt van wat ik tot vorig jaar nog ‘het beste besluit ooit’ noemde. En dat was weggaan bij Cees. Ons huwelijk was niet slecht, we waren nog altijd goede maatjes. Maar ik voelde dat hij me in dingen beperkte. Ik kreeg zin om, net als mijn kinderen, mijn vleugels uit te slaan. Cees schrok toen ik dit aangaf, hij had het niet zien aankomen. We spraken veel, weken-, maandenlang. Het waren bijzondere gesprekken, waarin ook hij begon in te zien hoe ver we uit elkaar waren gegroeid. We zijn op een zorgvuldige manier uit elkaar gegaan en nog altijd hecht bevriend."

'Indruk maakte ze ook op mijn kinderen. Eerst vond ik dat alleen maar leuk. One big happy family, dat was oprecht mijn ideaal. Maar ik merkte al gauw dat haar naam wel erg vaak viel als ik hen sprak'

Hij had na vier maanden een nieuwe vriendin
"Na onze scheiding vond ik inderdaad de vrijheid en de ruimte waar ik zo naar ­verlangde. Ik ondernam veel dingen met vriendinnen, had soms een date. Ik ging op groepsreis, buiten Europa, iets wat Cees nooit leuk gevonden had. Ik richtte met veel plezier mijn nieuwe huis in. Het was kleiner dan ik gewend was, maar ik voelde me er zielsgelukkig. Want het was helemaal van míj. Ook mijn kinderen kwamen er graag. Ze hebben best moeite met de scheiding gehad en dat begrijp ik; als kind wil je toch het liefst je ouders samen zien, welke leeftijd je ook hebt. Maar toen ze zagen hoe wij opbloeiden en merkten dat we ook als gezin nog konden samenkomen, zoals met kerst, kregen ze er vrede mee. Met Cees ging het ook goed. Vier maanden na onze scheiding had hij een nieuwe vriendin, eigenlijk had ik niet anders verwacht. Hij leek verliefd en blij. Ik was blij voor hem, het was helemaal prima zo."

Lees ook: Modemakers Puck & Hans: 'We zijn allebei verliefd geweest op een ander, maar kozen voor elkaar'

Mooi en flamboyant
Tot het met zijn eerste vriendin uitging en Cees in contact kwam met Pascale. Hij ­vertelde dat ze zo’n mooie, flamboyante vrouw was. De eerste keer dat ik haar de hand schudde, snapte ik meteen wat hij bedoelde. Wat een charismatische uit­straling had ze. Op dat moment was ik trots dat Cees, die voor mij als een broer is gaan voelen, zo’n leuke vrouw had veroverd. Ze werkte als coach en hield zich bezig met yoga en meditatie. Ze kon boeiend vertellen over haar tijd in kloosters in India. Toen ik na die eerste ontmoeting naar huis reed, was ik diep onder de indruk."

Ze vonden Pascale zó verstandig, zó ­gevoelig
"Indruk maakte ze ook op mijn kinderen. Eerst vond ik dat alleen maar leuk. One big happy family, dat was oprecht mijn ideaal. Maar ik merkte al gauw dat haar naam wel erg vaak viel als ik hen sprak. Met name bij mijn dochters. Mijn zoon bemoeit zich niet zo met het liefdesleven van zijn vader, maar mijn dochters waren laaiend enthousiast. Ze vonden Pascale zó verstandig, zó ­gevoelig. Mijn oudste, die net een relatiebreuk te verwerken had, vertelde dat ze heel goed met haar kon praten. ‘Ze weet precies de juiste dingen te zeggen mam,’ zei ze terloops. ‘Ze heeft me echt vooruitgeholpen.’ Natuurlijk vond ik dat fijn voor mijn dochter. Toch stak het ook. Ze kon toch ook met míj praten? Ik zei toch ook best goede dingen?"

Het kwetste mij 
Nou, kennelijk niet goed genoeg, want ­terwijl ze vaak gehaast was als ze bij mij langskwam, hoorde ik dat ze geregeld uit eten ging met Pascale. Zonder Cees erbij. Ze had niet in de gaten dat ze me kwetste door dingen te zeggen als: ‘Ik krijg zo’n diepe band met haar, ik durf haar echt alles te vertellen.’ Mijn andere dochter liet zich minder snel inpalmen. Tot ook die te pas en te onpas over Pascale begon. En toen ontwaakte het groene duiveltje ook in het contact met haar. 
Ik weet dat kinderen niet alles met hun ouders delen. Dat deed ik ook niet, vroeger, toen mijn eigen ouders nog leefden. Sommige onderwerpen zijn simpelweg te intiem. Ik ben ook nooit van mening geweest dat je de hartsvriendin van je ­dochters moet zijn. Ik zag dat zelfs als ongezond en aan­stellerig. Ik was simpelweg blij met hoe onze band was, het was precies goed. Maar sinds Pascale in ons leven is, voelt alles anders. Natuurlijk, ik weet dat mijn dochters veel van mij houden en dat onze biologische band er is en blijft. Ik ben hun enige, echte moeder. Toch voel ik me gepasseerd. Ingewisseld bijna."

En ze kan geweldig koken
Ze zijn gewoon veel hechter met hun ‘stiefmoeder’. Ze lopen de deur plat bij hun vader – die inmiddels samenwoont met Pascale. Ze schijnt geweldig te kunnen koken en nodigt mijn dochters ­telkens uit. Daar maken ze wel tijd voor, terwijl ik ze amper zie. Dat steekt ondraaglijk. Ik verzin van alles om vaker contact te leggen, pak vaker de telefoon, stel meer persoonlijke vragen – maar ik kom er niet doorheen en zit dan vaak met buikpijn door een gevoel van afwijzing. En als ze hoog over haar op­geven, krimp ik al helemaal in elkaar. ‘Pascale is zo spiritueel en wijs’, zeggen mijn beide dochters vaak – en dan word ik ­letterlijk misselijk."

Stijve kaken van het ­geforceerd glimlachen
"Ik heb al nooit veel met spiritualiteit gehad en ik begin er nu echt weerzin tegen te krijgen. Als ik mijn ­dochters vage dingen hoor ­zeggen als: ‘Het moest kennelijk zo zijn’, ‘Alles komt met een reden op je pad, alleen zie je dat niet altijd meteen’, weet ik dat ze Pascale napraten, dat die hen beïnvloedt. Hersen­spoelt, bijna. En dan word ik niet goed. Ik moet me ­verbijten om geen cynische opmerkingen te maken. Gelukkig lukt dat, want ik wil ­dingen niet op de spits gaan drijven. Maar ik lig er vervolgens wel ­wakker van ’s nachts. 
Soms denk ik er over om met Pascale te gaan praten. Dat ze Cees heeft ingepalmd is prima, ik gun hun elkaar van harte. Maar moet ze nu ook echt zo close zijn met mijn kinderen? Ziet ze zelf niet dat dit ongepast is? Ze heeft zo veel vrienden, zo veel ­cursisten die enthousiast over haar zijn, is dat niet genoeg? Maar ze voelt het niet aan, lijkt niets in de gaten te hebben. Hoe ­sensitief ben je dan eigenlijk, vraag ik me af. Altijd als ik haar zie, doet ze heel hartelijk tegen mij. En vertelt zelf net zo  ongedwongen als mijn dochters over hun contact. Ik krijg op zo’n moment stijve kaken van het ­geforceerd glimlachen. Nog even en ze palmt ook mijn zoon in – en dan ben ik ze alle drie kwijt."

Herinneringen opbouwen waar Pascale buitenstaat
"Ik moet moeite doen om er geen kwade opzet in te zien. Mijn vriendinnen zeggen me dat er maar één oplossing is. Ik kan tenslotte niemand iets verbieden. Dus ik moet zelf ook een goede band met Pascale opbouwen, vinden ze. Maar ik weet niet hoe; mijn jaloezie is zo groot dat ik haar niet meer kan uitstaan. Bovendien rijzen mijn haren te berge van die zoete, gemaakte praatjes. En als ze tegen mij zou zeggen dat mijn aura opgeschoond moet worden, ben ik in staat om haar een klap te verkopen, vrees ik. Nee, ik denk eerder dat ik dit probleem op kan ­lossen door meer in de band met mijn ­dochters te investeren. Ik overweeg om hen mee te vragen op vakantie. Ik zal dan alles betalen – dan kunnen ze toch moeilijk ­weigeren? Wat lijkt het me fijn om een volle week, of beter nog twee, met hen samen te zijn. Herinneringen opbouwen waar Pascale buitenstaat. Als dat een fijne tijd wordt, hoop ik dat ik me sterker voel. En dat de nieuwe vriendin van mijn ex niet langer als mijn concurrente zal voelen.”

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Annemarie(46) had nooit gedacht dat haar dochter in de gevangenis zou belanden en al helemaal niet dat ze vervolgens zelfs de steun van haar vriendinnen kon vergeten... 

‘In het dorp waar we wonen, gaat het als een lopend vuurtje dat Denise in de gevangenis zit. Op straat kijken mensen anders naar me en ik zie hen tegen elkaar fluisteren: “Kijk, daar loopt ze.”

Achter mijn rug om bekritiseren ze ook mijn opvoedingsstijl. Ik zou niet streng genoeg zijn geweest. Soms twijfel ik aan mezelf. Heb ik inderdaad steken laten vallen?

Mijn man overleed een jaar na de geboorte van onze dochter. De opvoeding van Denise kwam daardoor volledig op mij neer. Ik combineer een bijna-fulltime baan in een delicatessenwinkel met de zorg voor haar. Maar eigenlijk ging dat al die tijd best goed.

Haar naïviteit baarde me wel eens zorgen

Ze zat op hockey en had een verzorgpony waarmee ze veel tijd doorbracht. Een lief en gezellig kind. Wel merkte ik al eerder dat ze erg goedgelovig is. Ze kan bijvoorbeeld niet altijd goed inschatten of iemand  een grapje maakt of niet. Die naïviteit baarde me weleens zorgen, omdat het haar kwetsbaar maakt.

Maar door mijn drukke baan had ik niet al te veel tijd om daarbij stil te staan.

Social media

Zo'n jaar geleden, Denise was net zestien geworden, ging het me irriteren dat ze continu met social media in de weer was. Als ik uit mijn werk kwam, trof ik haar steevast aan op haar kamer met haar mobiel in haar hand. Zelfs ’s avonds in bed kon ze geen afscheid nemen van haar telefoon. 

Op een avond tijdens het eten bracht ik haar gedrag ter sprake. Toen biechtte ze me op: “Mam, ik heb een leuke jongen leren kennen via Instagram.”

Naar onderbuikgevoel

Het bleek een jongen van een andere school, maar hij was pas zeventien en ik zag er in eerste instantie niet veel kwaads in. Toch kreeg ik, toen ze me een paar weken later voorstelde aan deze Michael, een naar onderbuikgevoel. En naarmate de dag vorderde, werd mijn gevoel sterker.

Hij deed overdreven vriendelijk tegen mij, terwijl ik hoorde dat hij haar, boven op haar kamer, commandeerde. Toen hij weg was, begon ik erover. Maar Denise werd boos: hij was juist geweldig. Ik wist dat aandringen een averechts effect zou hebben, dus liet ik het maar op z’n beloop.

Totdat ze op een gegeven moment tussen neus en lippen door vertelde dat hij een paar keer in aanraking was geweest met de politie, wegens diefstal. Ik werd ongerust, zei meteen dat ze moest stoppen met de relatie. Maar ze was te verliefd om te gehoorzamen.

Een paar maanden later vertelde ze dat een jongen uit haar klas gek op haar was. Hij vond zichzelf een veel betere partij voor haar dan Michael en dat liet hij haar nadrukkelijk merken. Zij vond het wel vermakelijk, maar toen Michael het hoorde, werd hij woest.

Ik raakte volledig in shock

Het weekend daarop ging ik naar een vriend buiten de stad. Hij had gevoetbald en we liepen net van het veld naar de kantine, toen mijn telefoon ging. Het bleek mijn beste vriendin te zijn, die me vertelde: “Je dochter is net door politieagenten meegenomen in een busje. Bel even de politie om te horen wat er aan de hand is.”

Maar wat er precies gebeurd was, hoorde ik pas in de rechtbank. Ik raakte volledig in shock toen ik het mijn dochter aan de rechter hoorde vertellen.

Michael had de jongen die achter zíjn vriendin aanzat een lesje willen leren. Hij had een gruwelijk plan bedacht, dat ze samen zouden uitvoeren.

Denise vroeg de jongen, via WhatsApp, naar haar toe te komen. Ze wachtte hem op bij een bushalte in ons dorp. Toen hij uitstapte, kwam Michael vanachter een geparkeerde auto tevoorschijn met een doek voor zijn mond en neus.

Hij greep de jongen met een nekklem vast, dreigde met een mes en eiste zijn portemonnee. Toen hij die gekregen had, stak hij de jongen nog eens keihard in z'n bovenbeen en rende vervolgens weg.

Toen de ambulance en de politie arri­veerden, loog Denise, zoals ze met haar vriendje had afgesproken, tegen de agenten dat ze de overvaller niet kende. 

Een halfjaar detentie

Een halfjaar detentie in een jeugdgevangenis legde de rechter mijn dochter op. De straf was zo hoog, omdat ze het krankzinnige plan samen hadden beraamd en uitgevoerd. Mijn dochter werd gezien als medepleger van straatroof met geweld.

Nog voel ik de woede die me overviel. Gericht op Michael. Hij had mijn wat naïeve, maar beschaafde meisje meegesleurd in de drek. Volledig van de kaart was ik.

Nadat ze gearresteerd was, heb ik twee weken niet geslapen, omdat ik vol adrenaline zat. Flarden van wat er gebeurd was, bleven maar door mijn hoofd schieten. Werken ging ook niet meer; ik moest me ziek melden.

Dit is een echte gevangenis

De eerste keer dat ik mijn dochter bezocht in de gevangenis herinner ik me nog goed. Na een treinreis van tweeënhalf uur liep ik over het bospad in de richting van de jeugdgevangenis.

In de verte zag ik een groot gebouw opdoemen. Het leek op een villa met een mooie tuin eromheen. Maar toen ik dichterbij kwam, zag ik de hoge hekken, overal beveiligd met schrikdraad. “Dit is een echte gevangenis,” schoot het door me heen, alsof het nu pas echt tot me doordrong. “En hier zit mijn kind nu.”

Binnen moet je eerst alles afgeven: sleutels, telefoon, riem. Dan ga je naar de wachtruimte, waar ook de andere mensen zitten die een gedetineerde komen bezoeken.

Ik ging zitten, keek rond en liet mijn oog even rusten op een vrouw met een korte broek en een vaal shirt. Onze ogen kruisten elkaar kort toen ze me boos toeschreeuwde: “Waarom kijk je naar me?” Ik schrok. Het was een totaal andere wereld waarin ik terecht ben gekomen. Een wereld waar je echt niet in wilt zitten.

Toen vroeg ik haar wat ik al die tijd al had willen vragen

Tussen twee bewakers in liepen we naar de kantine. Daar zat Denise te wachten aan een tafeltje. “Wil je koffie mam?” vroeg ze, terwijl ze opstond om naar de koffie-­automaat te lopen. Ze zette twee plastic bekertjes op de tafel voor ons neer en kwam naast me zitten. Zwijgend zaten we even naast elkaar.

Toen zei ze: “Niet meteen kijken, maar dat meisje daar verderop links van je, heeft haar vader en haar broer vermoord.” Vanuit mijn ooghoeken zag ik een knap meisje met donkere krullen zitten. Ook zag ik een meisje met haar armen vol snijwonden. Het was behoorlijk schokkend, allemaal. 

Toen vroeg ik haar wat ik al die tijd al had willen vragen: “Denise, waarom heb je dit gedaan? Waarom?” Ik vertelde dat haar oma ook enorm geschokt was. “Ik weet het niet mama, maar ik was bang. Bang voor wat Michael mij zou aandoen als ik niet meedeed.”

Na een uur zei een van de medewerkers met een zware, harde stem: “Het bezoekuur is afgelopen.” Denise stond op, omhelsde me en zei huilend: “Mam, ik hou onwijs veel van jou. En het spijt me wat ik gedaan heb.”

Met sommige vriendinnen heb ik bijna geen contact meer

Ik weet dat ze het meent, maar de situatie heeft onze sociale positie in het dorp enorm aangetast. Met sommige vriendinnen heb ik bijna geen contact meer. Ik kan met hen niet praten over de situatie, omdat ik me schaam.

Hun afkeurende houding, hoe ze naar me kijken als ik ze tegenkom, versterkt dat gevoel. Maar er zijn ook mensen die mij enorm steunen. Mijn moeder, mijn beste vriendin, mijn collega’s. Met hen is de band juist versterkt.

Dat is een voordeel, als je het zo mag noemen, van deze situatie: je merkt wel feilloos wie je echte vrienden zijn.’

De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

Anne (54) verloor haar dochter en zocht verdoving in de alcohol. Vier jaar verder lijkt het onmogelijk dat ze drank ooit nog opgeeft.

‘Twee weken geleden stond ik om half tien in de avondwinkel. Met een fles witte wijn in mijn handen. Ineens dook er een buurvrouw naast me op. “Feestje?” vroeg ze met een glimlach. Ik smoesde iets over onverwacht bezoek en dat ik niets in huis had.

In de auto kwamen de tranen

Voor de vorm greep ik nog naar een zak nootjes. Daarna draaide ik me gehaast om, bang dat ze aan mijn gezicht zou aflezen dat ik loog. Of dat ze zou ruiken dat ik al een aantal glazen wijn achter de kiezen had. 

Of ik haar een lift naar huis kon geven: ik hoorde heus nog wel dat ze dat riep. Maar ik hield me van de domme. Dat ik zelf de auto was ingestapt met drank op was al erg genoeg, al was het maar een paar straten rijden. Maar aangeschoten en wel een passagier meenemen? Geen denken aan.

In de auto kwamen de tranen; ik besefte weer eens goed hoe dom ik bezig was en ik schaamde me zo. Thuis bleek er maar een remedie: de fles opentrekken en een glas inschenken. En vervolgens doordrinken totdat ik de schaamte verdrongen had.

Totdat ik haast niets meer voelde en zonder gedachten in bed kon kruipen.

Tot vier jaar geleden was ik een matige drinker

In mijn studententijd ben ik weleens dronken geweest, maar toen ik trouwde, kwam dat allang niet meer voor. Toen ik kinderen kreeg, ben ik vanzelfsprekend lange periodes gestopt met alcohol en dat kostte me geen enkele moeite.

Mijn man was wel een behoorlijke innemer. In de eerste tien jaar dat we samen waren, stoorde me dat niet, toen werd hij nog gezellig van drank.

Later, toen het met ons huwelijk al bergafwaarts ging, begon hij een kwade dronk te krijgen. Dan begon hij te schreeuwen en te schelden en was hij niet meer voor rede vatbaar.

Ultimatum

Het liep zo uit de hand dat ik hem uiteindelijk een ultimatum stelde: als hij zou stoppen met drank, wilde ik nog wel relatietherapie proberen. Als hij het niet voor mij over had, was het maar beter dat hij vertrok. We zijn gescheiden.

Later hoorde ik dat hij een nieuwe vriendin had en voor haar wel bereid was, zich te laten behandelen. Dat deed pijn. Ik vond het pittig om er alleen voor te staan met mijn kinderen. Vooral mijn zoon baarde me grote zorgen. Hij is hoogbegaafd en had het op de middelbare school niet gemakkelijk.

Hechte band

Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn dochter, die al in de twintig was en met wie ik een hechte band had. Ondanks dat ze het huis al uit was, hadden we dagelijks contact en kwam ze vaak bij me langs.

Op een gegeven moment stonden we zelfs allebei op Tinder. We zaten samen te swipen, bekeken elkaars matches en vertelden elkaar over onze dates.

Op een zonnige zaterdag ging ze naar het strand met een jongen die ze via deze datingapp had ontmoet. Op de terugweg raakten ze betrokken bij een frontale botsing.

Ik bad onophoudelijk

Vier dagen lang heb ik aan het bed van mijn dochter gewaakt, dagen waarin ik amper sliep en waarin ik voor het eerst sinds mijn vroege jeugd weer bad, onophoudelijk.

Een week later stonden we bij haar graf. Mijn zoon en ik, mijn ex en zijn nieuwe gezin. Al onze familie en vrienden. En de vrienden van mijn dochter, jong en springlevend, zoals zij dat pas ook nog was geweest.

Ik leefde in een waas. Ik had voortdurend het gevoel dat ik straks weer wakker zou worden. Dan zou alles weer gewoon zijn. Dan zou mijn dochter nog leven. Dan zouden we weer lachen, praten, shoppen, swipen en koken.

Durfde niet te gaan slapen

Maar dat moment van wakker worden uit die afschuwelijke droom kwam niet. ’s Avonds durfde ik haast niet te gaan slapen. Elke ochtend, als de waarheid weer tot mij doordrong, deed dat zoveel pijn dat ik dacht dat ik het niet zou overleven.

Dat korte moment van onwetendheid, totdat de waarheid erin hakte, mijn hart stilstond alsof ik het nieuws voor het eerst hoorde: het was te erg. Maar hele nachten opblijven was ook geen optie. Het enige waardoor ik kon ontspannen, waren een paar glazen wijn.

Met elke slok nam het gespook in mijn hoofd af

Mijn gedachten werden trager, stroperig, tot ik, doodmoe, indutte. De kater de volgende dag vond ik ook niet erg; ook die verdoofde mijn hartzeer enigszins. 

Ik ben in die tijd bij mijn huisarts geweest. Die schreef me kalmeringspillen voor. Maar niet te veel, niet te vaak, waarschuwde hij. ‘Voordat je het weet, ben je verslaafd. Dat moeten we niet hebben.’ Ik vind het een misser dat hij niet beter naar mij keek.

De drang om mezelf te verdoven, was zo groot dat ik dat ook zonder zijn hulp wel voor elkaar kreeg. Zo werd alcohol mijn beste vriend. Dat was immers overal voorhanden, elke supermarkt staat er vol mee.

Naïef

Ik lette wel op dat mijn zoon er niets van meekreeg. Ik wilde niet dat hij zich zorgen om mij zou maken. En dat was ook nergens voor nodig, dacht ik.

Ik had dit nu nodig om de eerste tijd door te komen. Maar ik was geen alcoholist, dat had ik mijn leven lang al bewezen, als matige drinker. Dan zou ik heus niet zomaar verslaafd raken, daar moet je toch een genetische aanleg voor hebben? 

Wat een naïeve gedachte. Als je maar stug doordrinkt, komt het zo in je systeem; wordt het zo’n gewoonte, dat je niet meer zonder kunt. Inmiddels is het vier jaar geleden dat mijn dochter overleed en hoewel ik haar nog dagelijks mis, zijn er momenten dat ik weer kan lachen.

Ik weet dat niet alles verloren is. Mijn met zoon gaat het heel goed. Hij heeft een eigen bedrijf opgestart waarmee hij succesvol is. Ik heb een fijne baan, lieve vriendinnen en door wat er met onze dochter is gebeurd, zijn mijn ex en ik weer naar elkaar toegegroeid.

Niet als partners, wel als vrienden. Ik kan alles met hem delen. Bijna alles.

Ik drink nog steeds veel te veel

Want wat niemand, ook hij en mijn zoon niet, weet, is dat ik nog altijd veel drink. Te veel, veel te veel. Het lukt me om dat voor iedereen te verbergen, omdat ik alleen drink als ik thuis ben. In mijn eentje.

In gezelschap neem ik nooit meer dan één drankje, dan kan ik me heel goed inhouden. Ik taal er ook niet naar. Op die momenten ben ik graag helder, zodat ik weet wat ik doe en wat ik zeg. Maar zodra ik alleen ben, ’s avonds, dan lonkt de wijn.

Als ik thuiskom, gaat meestal binnen tien minuten de eerste fles open. Ik probeer het daar bij te houden, maar het gebeurt regelmatig dat ik er nog eentje ontkurk. Want pas dan komt de verdoving, die ik zo prettig ben gaan vinden.

Dan komt de roes waarin ik mij kan onderdompelen. Die mij ontspant en tot mezelf brengt. Daarom zorg ik ervoor dat ik tenminste drie of vier avonden thuis ben. Zodat ik me in mijn eigen wereld kan terugtrekken. Ik zorg er wel voor dat ik op tijd mijn bed opzoek. Ik wil niet dat mijn baan eronder lijdt.

Ik zag het als iets dat ik verdiende

Of mijn drankgebruik daadwerkelijk geen negatieve invloed heeft, betwijfel ik: in de ochtend voel ik me zelden fit, terwijl ik vroeger toch een ochtendmens was. Maar in de loop van de dag ga ik me altijd beter voelen en daardoor verdwijnen telkens weer de voornemens om het niet meer zo bont te maken.

Lang heb ik de ernst er ook niet van ingezien. Ik zag het als troost, als iets wat ik verdiende. 

Hoe erg het was, ontdekte ik pas toen ik vorig jaar weer een relatie kreeg. De eerste tijd dronk ik minder, daarna kwam de trek terug. Wanneer hij het hele weekend bij me was, stuurde ik hem op zondagavond vaak naar huis. Om een fles wijn open te kunnen trekken.

Ik ben fout bezig, zelfdestructief

Ik was continu bezig met verbergen dat ik dronk. Ik forceerde weleens een ruzie om alleen te zijn. Uiteindelijk heb ik het uitgemaakt. Dat was simpeler dan steeds maar liegen. Toen besefte ik wel: ik ben fout bezig. Zelfdestructief, ook dat.

Als ik in de auto stap naar de avondwinkel, weet ik ook heel goed hoe verkeerd het is. Ik heb me na die pijnlijke ontmoeting met de buurvrouw voorgenomen om dat nooit meer te doen; dan pak ik de fiets maar.

Veel beter zou ik natuurlijk kunnen besluiten om op te houden met deze verschrikkelijke gewoonte.

Ik heb zelfs iemand in de buurt die mij heel goed zou kunnen helpen: mijn ex. Maar vooralsnog is de schaamte te groot om open kaart met hem te spelen.’